Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Če ostanete v meni, boste zares moji učenci'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 days 4 hours od tega
Pridružen: 13.01.2011

Papež molil za vse, ki delajo v medijih

»Danes bi rad, da molimo za vse tiste, ki delajo v medijih, ki delajo, da bi sporočali, da se ljudje ne bi čutili preveč izolirani; [ki delajo] za vzgajanje in izobraževanje otrok, da bi pomagali prenašati ta čas zaprtosti.«

 

Homilija: o kristjanovi svobodi

»V teh dneh nam Cerkev daje poslušati osmo poglavje Janezovega evangelija, kjer je zelo ostra razprava med Jezusom in učitelji postave. Predvsem pa poskuša pokazati lastno identiteto: Janez nam poskuša približati tisti boj, da bi razjasnil identiteto, tako Jezusovo kot identiteto, ki jo imajo učitelji postave. Jezus jih potisne v kot, ko jim pokaže njihova lastna protislovja. In oni na koncu ne najdejo drugega izhoda kot žalitev. To je ena najbolj žalostnih strani, je bogokletje. Žalijo Marijo.

 

A ko govorimo o identiteti, Jezus pravi judom, ki so vanj verovali, svetuje jim: 'Če ostanete v moji besedi, ste resnično moji učenci.' Ponovi se tista beseda, ki je zelo ljuba Gospodu in jo bo ponovil velikokrat, tudi pri zadnji večerji: ostati. 'Ostanite v meni.' Ostati v Gospodu. Ne reče: 'Dobro študirajte, dobro se naučite argumentiranja.' To mu je samoumevno. Gre k najpomembnejšemu, k tistemu, kar je najbolj nevarno za življenje, če se tega ne dela: ostati. 'Ostanite v moji besedi.' In tisti, ki ostanejo v Gospodovi besedi, imajo svojo krščansko identiteto. In kaj je to? 'Boste zares moji učenci.' Krščanska identiteta ni nek kartonček, kjer piše 'Jaz sem kristjan'. Ni osebna izkaznica, ne. Ampak je 'učenčevstvo'. Če ostajaš v Gospodu, v Gospodovi besedi, v Gospodovem življenju, boš učenec. Če ne ostaneš, boš nekdo, ki simpatizira z naukom, ki sledi Jezusu kot nekomu, ki opravlja veliko dobrodelnosti, je zelo dober, ima prave vrednote. A učenčevstvo je tista resnična kristjanova identiteta.

In ravno učenčevstvo nam bo dalo svobodo. Učenec je svoboden človek, ker ostaja v Gospodu. Kaj pomeni ostati v Gospodu? Pustiti se voditi Svetemu Duhu. Učenec se pusti voditi Duhu. Zato je učenec vedno človek izročila in človek novosti. Je svoboden človek. Svoboden. Nikoli ni podvržen ideologijam, naukom znotraj krščanskega življenja, doktrinam, o katerih je mogoče razpravljati. Ostaja v Gospodu. Navdihuje ga Duh. Ko pojemo k Svetega Duhu, pravimo, da je gost duše, da prebiva v nas. A samo, če mi ostajamo v Gospodu.

Prosimo Gospoda, naj nam da spoznati to modrost ostajanja v njem; naj nam da spoznati tisto domačnost z Duhom – Duh nam daje svobodo. To je maziljenje. Kdor ostane v Gospodu, je učenec. In učenec je maziljenec, je maziljen od Duha, maziljenje je prejel od Duha in ga potem predaja naprej. To je pot, ki nam jo Jezus pokaže v svobodo in tudi v življenje. Učenčevstvo je maziljenje, ki ga prejmejo tisti, ki ostajajo v Gospodu. Gospod naj nam da razumeti to, kar ni lahko. Kajti učitelji postave tega niso razumeli. Ne razume se samo z glavo. Razume se z glavo in s srcem – to modrost maziljenja od Svetega Duha, ki nas dela učence.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 1.4.2020)

 

Papež molil za vse, ki delajo v medijih. V homiliji govoril o kristjanovi svobodi