Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Dan družine - Kaj je DOM?

V sredo 25.3.  smo v mladinskih prostorih z otroki, ki obiskujejo Popoldneve na Gradu, in njihovimi družinami, praznovali materinski dan.  Čeprav ima praznik ime materinski dan, se nismo spomnili samo na mame, ampak na vse, ki  nas imajo radi, nas sprejemajo in nam pomagajo, da rastemo v dobre ljudi.

Rdeča nit našega srečanja, je bila graditev DOMA. Tako smo prisluhnili zgodbici o deklici, ki živi v svojem prvem domu, pod maminim srcem.  Deklica je zelo radovedna in želi spoznati novi svet, novi dom, v katerega bo prišla. Sprašuje otroke o vsem, kar jo čaka in oni ji na izviren otroški način razlagajo, kar jo zanima.

Prisluhnimo, kako so ji razložili, kaj pomeni beseda DOM:

-          Dom je tam, kjer si lahko to, kar si in te imajo radi.

-          Dom ni samo hiša, v kateri živiš. Je več kot to. Dom pomeni varnost, ljubezen, mir in  toplino med ljudmi. Mama in tata nam dajeta ljubezen in toplino.

-          Dom je tam, kjer smo lahko to, kar smo in se nam ni treba pretvarjati, da smo drugačni. Tam, kjer se čutimo ljubljene in smo pomirjeni sami s seboj in s svetom.  Kraj, kamor se z ljubeznijo in veseljem vračamo.

-          Dom je tam, kjer si sprejet, kjer je varno, kjer te opomnijo , ko delaš kaj narobe, kjer si pomagamo.

-          Dom je kraj, kjer preživiš večino svojega otroštva in kjer veš, da te učijo, da delaš prav, čeprav ti to ni všeč.

-          Kjer je življenje, tam je dom.

-          Dom je prostor obdan z ljubeznijo.

-          Dom je tam, kjer živiš. Doma mi je zelo lepo. Tam živijo mama, tata in moj brat.

Mladi kitaristi in pianisti  so predstavitev zgodbe prepletali s pesmijo in igranjem na instrumente. Vse prisotne so obdarili s skromnim darilcem, ki spodbuja h graditvi doma.

Srečanje smo zaključili z različnimi družabnimi igrami in pogovorom ob sladkih dobrotah, ki so jih pripravile pridne roke brez podpisa.

Lepo je bilo gledati žareče oči ob branju misli o domu, pa tudi težko, ko sem opazila, da dom ni to, kar si otrok želi. Želim si, da bi vsak našel nekoga, ki bi mu nudil res pravi dom, kjer bi se počutil varen, ljubljen in sprejet. Nekaj tega lahko ranjene otroške duše najdejo med prostovoljci, ki delajo z njimi.