Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Drugo postno predavanje - dr. Janez Pogorelc

Datum dogodka: 
31.03.2011
Ura: 
20:00

Drugo iz letošnjega niza postnih predavanj v dvorani Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu je v četrtek, 31. marca 2011, oblikoval dr. Janez Pogorelec.

Dr. Janez Pogorelec, direktor Službe vlade RS za zakonodajo in dolgoletni delavec v različnih državnih službah, povezanih z zakonodajo, je v okviru teme letošnjih predavanj, ki se navezuje na Jezusov klic: “Vi ste sol zemlje, vi ste luč sveta”, pripravil predavanje z naslovom Biti sol v družbi, kjer je vsem prisotnim spregovoril o solidarnosti in prostovoljstvu v današnji družbi.

Svoje predavanje je na presenečenje vseh prisotnih začel z odlomkom iz evangelija Mt 5, 13 in nadaljeval z razmišljanjem, kako v današnjem času živeti ljubezen, kar je v nadaljevanju predavanja zelo lepo utemeljil s tezo, da sta solidarnost in prostovoljstvo prazna, če sta brez ljubezni. Jezus, ljubezen, je tisti, kamor se lahko zatečemo, ki nas vzame v naročje kot otroka ter nam daje mir in upanje. A Ljubezen, ki neskončno ljubi, tudi pušča neskončno svobodo tistemu, ki mu je ne more vračati.

Nadaljeval je z razmišljanjem o tem, kako se solidarnost in prostovoljstvo po njegovem mnenju odražata v naši družbi, kje so pasti prostovoljstva in kakšna solidarnost je »prava«. Čeprav je na začetku poudaril, da je nekoliko skeptičen do solidarnosti, pa je v nadaljevanju predavanja z odgovori na vprašanja kdaj, komu in s čim lahko pomagam vsem dal jasno vedeti, da je zagovornik tega, da je v današnji družbi potrebno biti solidaren, vendar v območju svojega vpliva in ne na račun svojih bližnjih.

Na koncu svojega suverenega in zelo osebnega podajanja vsebin je predstavil še nekaj statističnih podatkov o prostovoljstvu v Sloveniji ter pred kratkim sprejet Zakon o prostovoljstvu. Izpostavil je predvsem novosti, ki bodo bistveno vplivale na marsikatero dobrodelno organizacijo, saj se z zakonsko ureditvijo prostovoljnega dela odpira tudi precej zakonskih obveznosti, ki jih morata izpolnjevati prostovoljec in prostovoljna organizacija.

Za zaključek je ponudil možnost tudi publiki za odgovore na njena vprašanja, kjer je bilo najprej izpostavljeno, kako lahko običajen državljan vpliva na pisanje zakonov. Predstavil je razne možnosti, ki jih ima posameznik, vendar se v razpravi ni mogel izogniti ugotovitvi, da je priprava zakonov preveč podvržena vplivom različnih družbenih skupin. Na vprašanje kako z ljubeznijo prepričati ne samo prostovoljce ampak tudi državo, da bi bolj pomagala dobrodelnim organizacijam je odgovoril, da ima država omejene vire za financiranje in bi se zato morali zateči k drugim virom financiranja, bodisi k raznim dobrodelnim akcijam ali pridobitni dejavnosti.

Končal je z zahvalo, da že dolgo ni tako užival pri predavanjih, zato vas lepo vabimo tudi na tretje postno predavanje, ki bo že ta četrtek, 7. aprila ob 20h v dvorani Gnidovčevega doma, kjer nam bo o Jezusovih besedah, ki nas vabijo k solidarnosti in prostovoljstvu, spregovoril brat Štefan Kožuh.

gk

Povezane vsebine
Naslov povezanega besedila: 
Povzetki predavanj