Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Tretje postno predavanje - brat Štefan Kožuh

Datum dogodka: 
07.04.2011
Ura: 
20:00

Zadnje od treh postnih predavanj je v četrtek, 7.4.2011, v dvorani Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu oblikoval brat Štefan Kožuh.

Prvi dve predavanji sta govorili o tem, kako uresničevati Jezusove besede »Vi ste sol zemlje, vi ste luč sveta« v družini in družbi. Tretje pa naj bi dalo odgovor na vprašanje, kje najti moč, da bi po teh besedah res živeli.

Po uvodnem posnetku nežne melodije otroške pesmi posnete na Gala koncertu Radia Ognjišče, se je predstavitveni video nadaljeval z razmišljanjem Marjana Buniča o lastni izkušnji moči molitve. Dejal je, da je molitev nujen del življenja, ker pomirja, daje upanje in premakne stvari naprej.

Brat Štefan Kožuh je razmišljanje pričel o tem, da sta se svet in Cerkev znašla v situaciji pomanjkanja energije. Spraševal se je, kje jo iskati, spodaj ali zgoraj? Iščemo in kopljemo za viri, ki so omejeni. Iščemo spodaj, v sebi, v svojih močeh, v naših intelektualnih sposobnostih … Zavedamo se, da je zgoraj več energije. Za kristjane bi moral ta »zgoraj«predstavljati molitev in zaupanje v Svetega Duha.

Predavatelj je nadaljeval s trditvijo, da je MOLITEV največji privilegij krščanskega življenja in najbolj revolucionaren človeku znan vir moči.

Molitev je stvar osebne odločitve. Odločitve, da ne živimo sami, ampak skupaj z Njim. Brat Štefan nas je spodbujal k temu, da si vzamemo čas za jutranjo molitev in v tišini nastajajočega dneva Gospoda prosimo za mir, modrost in moč. Poskušamo prisluhniti Njegovi volji in preživeti dan v ljubezni. Bodimo potrpežljivi in razumevajoči drug do drugega, ponižni, blagi in dobri, kajti vsi smo Božji otroci in te podobe nam ne more nihče uničiti. Trudimo se v sebi ohranjati misli, ki blagoslavljajo, in vse naše aktivnosti naj spremlja dober in pravičen namen.

Brat Štefan Kožuh je izpostavil tudi pomen družinske molitve. Strinjal se je, da današnji časi niso ravno naklonjeni družinskemu življenju in zato ni potrebno, da se k molitvi zberejo vsi člani družine. Dovolj je tudi, če se k molitvi zbereta le dva, ostali pa so v mislih z njima. Bog namreč ne pozna razdalj, v duhu smo namreč vsi skupaj.

Razmišljanje ob jutranji in družinski molitvi nas je privedlo tudi do vprašanja, ali lahko molitev kaj spremeni? Ni nujno, da spremeni našo finančno situacijo, naše želje, hrepenenja, ljudi, ki nas obdajajo  …  Lahko pa molitev spremeni naša življenja, če dovolimo, da nas spremeni od znotraj.

Predavatelj se je od nas poslovil z besedami sv. Klare: »Naj bo Gospod z vami in naj stori, da boste tudi vi z Njim.« Naj se te njene besede uresničujejo skozi vse leto, vse do naslednjih postnih predavanj.

dl

Povezane vsebine