Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Postno predavanje - s. Rebeka Kenda

Na drugem letošnjem postnem predavanju nam je s. Rebeka Kenda spregovorila o vzgoji za ljubezen v pravičnosti.
Predavanje je razdelila v štiri sklope:

1.    Kaj je pravičnost in kaj ljubezen?
2.    kaj pomeni “imeti rad” v praksi,
3.    biti pravičen pri verski vzgoji,
4.    kako se trudimo to živeti v Ednu.

Predavanje smo začeli z molitvijo k Svetemu Duhu, da bi Gospod odprl naša srca in dal pravih besed.
Z bogatimi primeri iz njenega življenja in dela je štiri sklope vzgoje za ljubezen in pravičnost podprla s svetopisemskimi besedili. Tako je ljubezen veliko več, kot to, kar piše v Slovarju slovenskega knjižnega jezika: Ljubezen je Močno čustvo naklonjenosti do koga, združeno s skrbjo za njegovo korist, dobro, pravičnost pa lastnost pravičnega človeka. Pravično ravna, kdor dela, kar je prav. (SSKJ)

Kot otroci Boga smo dolžni, da ravnati pravično in ljubiti svojega brata. (1 Jn 3,10) Četudi nas doleti krivica, nas Jezus vabi, da se veselimo Božje tolažbe (Mt 5,6) in od nas zahteva, da je naša pravičnost večja, kot pravičnost pismoukov in farizejev (Mt 5,20).

»Imeti rad v praksi« tako pomeni, da sebe in druge navajam na red in stalne obrede, se naučim spoštljivo jesti in biti hvaležen za hrano, sem samostojen in odgovoren, zaupam, se učim vsakdanjih opravil in jih rad opravljam, se vzgajam in učim za večnost, napredujem, se trudim in trdo delam, sprejemam drugačne, si vzamem čas za reden počitek, molim …
Biti pravičen pri verski vzgoji, pomeni živeti to, kar smo obljubili pri sv. krstu – slaviti Boga, delati dobro in oznanjati evangelij.

Sestra Rebeka je predavanje zaključila s pričevanjem o tem, kako vzgojo za ljubezen in pravičnost živijo v Ednu – hiši duhovnih vaj v Kanjem Dolu.
Zanje je namreč pomembno, da bi otroci izkušnjo Božje bližine, Božje besede in Božjega usmiljenja, prenesli v svoje vsakdanje življenje in v svoj dom.
Ob fotografijah smo tako lahko doživeli delček Edenske preprostosti, delavnosti, igrivosti, zahtevnosti, otroškega zaupanja in odprtosti za Boga.

Hvala S. Rebeki za čudovito pričevanje o Božjem delu.