Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Slikarska razstava Cecilije Grbec - Prepletanje svetov

 V delu slikarke Cecilije Grbec se srečata dva svetova, dve domovini. Južna Amerika je svet njenega otroštva, svet, kjer je odraščala in kjer jo je stalno spremljala zavest o še enem svetu, o domovini njenih prednikov.

Žive barve se zde kakor ožgane od sonca in s ploskvami pisanih tkanin ustvarjajo vzdušje in ozadje portretom ljudi mestijske Amerike. Prvinski indijanski svet ji je očiten vir navdiha. Slikarko prevzame njegova tišina, polna vsebine, preprostost življenja, neskončno potrpljenje in vsakdanja borba za obstoj.

Figuralika, tako značilna za južnoameriško obdobje, presenetljivo skoraj docela izgine iz slovenskih podob. Tu jo navdušujejo narava, prostor in atmosfera. V krajinah, vedutah, marinah in rastlinskih motivih se poigrava s svetlobo in raziskuje počutje slovenskih pokrajin. Prstene barve zamenja paleta zelenih odtenkov na gričih, modrina obale se stopi v večernem soncu, njeno delo pa venomer spremlja naravni ritem letnih časov. Slikarka išče in najde mir.

Raznolikost del Cecilije Grbec potrjuje večno povezanost in prepletanje ne le dveh stvarnih svetov in domovin, ampak tudi prepletanje doživetega sveta s prostranim svetom spomina.

 

Ana Sitar

 

Cecilija Grbec se je rodila 18. marca 1977 v Buenos Airesu v Argentini. Do svojega 13. leta je živela v Boliviji, kjer je obiskovala osnovno šolo Corazón de Jesús v Yacuibi. Leta 1994 je končala srednjo šolo Instituto Santa Rosa de Lima v Buenos Airesu. Leta 1998 je diplomirala iz likovne umetnosti s specializacijo iz risanja in slikanja na fakulteti Consudec v Buenos Airesu. V letih 2000 in 2001 se je izpopolnjevala pri profesorju Juanu Joséju Bayonu  v izdelovanju mozaikov. Študijsko delo je dopolnjevala s poučevanjem na osnovni in srednji šoli. Razstavljala je v Argentini (Buenos Airesu, Barilochah, Villi La Angostura), Sloveniji (Logatcu, Ljubljani, Mengšu, Žužemberku), sosednji Avstriji (Tinjah na Koroškem), Italiji (Trstu) in Belgiji.

 

Slika: