Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Križev pot z brezdomci

V Ljubljani smo 29. marca skupaj z brezdomci molili križev pot. Vabimo vas, da ga skupaj z nami molite tudi vi.

 

 

KRIŽEV POT Z BREZDOMCI

 

1.postaja: Jezusa obsodijo na smrt

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz evangelija po Mateju (Mt 27, 22-23.26)

Pilat jim je rekel: 'Kaj naj torej storim z Jezusom, ki se imenuje Mesija?'. Vsi so dejali: 'Križan naj bo!' Tedaj jim je izpustil Baraba, Jezusa pa je dal bičati in ga je izročil, da bi bil križan.

»Najhujše je bilo, ko sem izgubil delo. Praktično pristaneš na cesti. Preko obrtnika sem delal za SCT in ostali smo brez dela in plačila. Ne moreš plačat računov, stanovanja, vsi dokumenti so ravno tisti čas potekli, nisem imel stalnega prebivališča, ker sem se moral izselit. In tle se začne križev pot. Čez noč ostaneš brez sredstev za življenje in pristaneš pod mostom.

Na ulici pa je tako, kdorkoli te pogleda misli slabo o tebi, te ponižuje, omalovažuje … ob tem pa se ne počutiš prijetno. In zdaj ko srečaš ljudi, ki si včasih delal z njimi, je ponižujoče, ko jih prosiš za škatlo cigaret.

To me še zmeraj najbolj boli. Ravno ta ponižanost, brezdelje, osamljenost … Imaš znance, prijatelje, ampak to ni to. Ne morem več tako sproščeno hodit po cesti kot včasih, ker nikoli ne vem, koga lahko srečam in kakšen bo odziv.

Ponižanje srečujem na vsakem koraku, v vsaki pisarni, kakor rečeš, da si na cesti.« Danilo

prošnja: Gospod, pomagaj nam, da nas teža obsodb, žalitev in brezbrižnosti ne bo ustavila na poti do boljšega življenja.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

2. postaja: Jezusu naložijo križ

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz evangelija po Mateju (Mt 27, 27-31)

Upraviteljevi vojaki so tedaj vzeli Jezusa s seboj v sodno hišo in zbrali okrog njega vso četo. Slekli so ga in ga ogrnili s škrlatnim plaščem. Iz trnja so spletli krono in mu jo dali na glavo in trst v njegovo desnico. Poklekovali so pred njim, ga zasmehovali in govorili: "Pozdravljen, judovski kralj!" In pljuvali so vanj, mu vzeli trst in ga z njim tepli po glavi. Potem ko so ga zasmehovali, so mu slekli plašč, ga oblekli v njegova oblačila in odvedli, da bi ga križali.

»Že kot majhnega me je oče tepel. Bil je bolj agresiven. Bil sem več tepen kot sit. Ni gledal s čim bo udaril, ali bo to štrik ali kol. Kar bo pač padlo pod roke. Do vojske sem jaz trpel. Moral sem it od doma. Vojska je bila moja rešitev. Odšel sem brez pozdrava. Po vojski sem šel v Nemčijo. Ampak moral sem nazaj zaradi mame. Mama me je imela rada. Ko sem prišel nazaj ni oče več položil roke name. Bil je kot ovčka. Mama me je prosila, naj mu odpustim. Težko mi je bilo, vendar sem mu odpustil. Ko je mama umrla, je oče začel še bolj pit … zmešalo se mu je. Odpeljali so ga in tam je umrl.«

Martin Perčič

prošnja: Gospod, pomagaj nam sprejemati križe, ki nam jih nalagaš in razumeti, da se v trpljenju skriva tvoja ljubezen do nas.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

3. postaja: Jezus pade prvič pod križem

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz knjige preroka Izaija (Iz 53, 4-6)

V resnici je nosil naše bolezni, naložil si je naše bolečine, mi pa smo ga imeli za zadetega, udarjenega od Boga in ponižanega. On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov, strt zaradi naših krivd. Kazen za naš mir je padla naj, po njegovih ranah smo bili ozdravljeni. Mi vsi smo tavali kakor ovce, obrnili smo se vsak na svojo pot, Gospod pa je naložil nanj krivdo vseh nas.

»Pod težo svojih problemov sem padel, ko mi je umrl oče in sem ostal sam. Za njegovo smrt sem krivil samega sebe, da nisem naredil vsega, kar bi lahko. Potem sem pustil službo, ker nisem več zmogel. Tako sem padel v ta način življenja, ki ga ne morem več opustiti, ker sem se preveč navadil nanj.«

anonimno

prošnja: Gospod, pomagaj nam, da nas naši padci ne bodo pokopali, ampak nam pomagaj vstati in vztrajati naprej.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

4. postaja: Jezus sreča svojo Mater

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz evangelija po Luku (2, 34-35.51)

Simeon je rekel Mariji, njegovi materi: "Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, da se razodenejo misli mnogih src..." In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu.

»V tišini sem povezana z Bogom, molim. Obrnem se na Boga, veliko molim. Obrnem se na prijatelje (Borut), denarna pomoč, s prijatelji se tu hecamo, igramo tarok, ne doživljam jih kot družino. Veliko sem sama s sabo, sem z zemeljskim očetom, kolikor sem lahko. V Svetem pismu piše: »Pojdi v samoto in moli.« Nisem tisti, ki se razkazuje kot farizeji.«

Eva

prošnja: Jezus, pomagaj nam sprejeti ljudi, ki nam želijo pomagati.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

5. postaja: Simon iz Cirene pomaga Jezusu nositi križ
Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz evangelija po Luku 23, 26-27:

Ko so ga odvedli, so prijeli Simona iz Cirene, ki je prihajal s polja, in mu naložili križ, da ga je nesel za Jezusom. Za njim je šla velika množica ljudstva, tudi žene, ki so se tolkle po prsih in jokale zaradi njega.

»Leta 1994 me je zadel infarkt, ko sem čakal na avtobus za Pržan. Pred tem sem namreč šel v gozd nabirat borovnice. Tri tedne sem bil v bolnici. Po infarktu se pet dni nisem zavedal samega sebe. v bolnici me je napadla še pljučnica. Sestre so bile zelo prijazne. Tistemu, ki me je rešil, bi se rad zahvalil, a ne vem, kdo je bil. Zaradi posledic infarkta imam desno stran telesa mrtvo in izgubil sem zobe. Verjetno me je infarkt zadel zato, ker v gozdu nisem imel vode in hrane, poleg tega pa je tudi sijalo sonce.« 

Andrej

prošnja: Jezus, pomagaj nam, da ne bomo gledali stran od stisk soljudi.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

6. postaja: Veronika obriše Jezusu obraz

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz knjige preroka Izaija 53, 2-3:

Ni imel podobe ne lepote, da bi ga hoteli videti, ne zunanjosti, da bi si ga želeli. Bil je zaničevan in zapuščen od ljudi, mož bolečin in znanec bolezni, kakor tisti, pred katerim si zakrivajo obraz, je bil zaničevan in nismo ga cenili.

»Nimam veliko ljudi, ki bi mi pomagali. Nekateri prijatelji. Jaz sam sem jim včasih več pomagal, pa nisem dobil nazaj. Posodil sem jim denar, nekateri so me prevarali, nekateri so zbežali, nikoli mi niso vrnili. Človek se uči celo življenje.

Ko nekomu pomagam, upam, da verjame vame, in jaz v njega. Upanje mi daje, da verjamem sam v sebe. To je pomembno.«

Rade

prošnja: Jezus, pomagaj, da bomo znali videti zgled za dobro dela.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

7. postaja: Jezus pade drugič pod križem

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz knjige Žalostink 3,1-2.9.16:

Jaz sem mož, ki je videl bedo pod palico njegovega besa. Mene je odpeljal in vodil v temo in ne v luč. Poti mi je ogradil s klesancem, steze mi je skrivil. Zobe mi je brusil na produ, v pepel me je poteptal.

»Najhujša stvar je bila pri mojih 19 letih hišna preiskava zaradi trgovanja z nedovoljenimi drogami. Sem mogel za dva dni v zapor. Takrat me je bilo zelo sram in počutil sem se grozno. Ko so me izpustili, sem se počutil zelo osramočenega in nemočnega, da nisem šel domov, ampak k punci za 10 dni. Ko sem se le vrnil domov in odprl vrata v svojo sobo, sem obstal na vratih in videl v svoji sobi mamino spalnico. Tako me ja mama vrgla na cesto in moral sem se znajti sam. Kupil sem si vlogo za sobo v študentu in delal, drugače ne bi mogel preživeti. Potem me ja mama še enkrat vzela k sebi in takrat sem spet zaživel. Delal sem in veliko zaslužil. To je bil takrat moj cilj ... In potem isto … Ko me je mama vrgla na cesto, sem bil zaprepaden, šokiran. Nisem mogel verjeti, da lahko kdo to stori svojem otroku. Jaz ne bi nikoli. To mi je res spremenilo življenje. Uničilo.«

anonimno

prošnja: Jezus pomagaj nam, da se bomo znali upirati skušnjavam.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

8. postaja: Jezus opomni jeruzalemske žene

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz evangelija po Luku (23, 28-31)

Jezus pa se je obrnil k njim in rekel: "Hčere jeruzalemske, ne jokajte nad menoj, temveč jokajte nad seboj in nad svojimi otroki! Glejte, prišli bodo namreč dnevi, ob katerih porečejo: 'Blagor nerodovitnim in telesom, ki niso rodila, in prsim, ki niso dojile!' Takrat bodo začeli govoriti goram: 'Padite na nas!' in gričem: 'Pokrijte nas!' Kajti če z zelenim lesom delajo tako, kaj se bo zgodilo s suhim?"

»Probleme rešujem s pogovorom. Enostavno se je potrebno sesti in predebatirati situacijo. Pa ne samo intelektualno. Upoštevati je potrebno tudi čustva, ne reši se vsega samo z logiko. Saj zato pa smo tu, ker se ne znamo zmeniti. Najtežje je videti stvari pri sebi, pri drugemu je vedno lažje. Moramo biti toliko odkriti do sebe, da si priznamo, da smo ga polomili. To pa je včasih težko. Najbolj pomagajo pristni odnosi s sabo, z drugimi in Bogom.«

anonimno

prošnja: Jezus, pomagaj nam, da rasli v sebi po Tvojem zgledu.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

9. postaja: Jezus pade tretjič pod križem

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz knjige Žalostink (3, 27-32)

Dobro je za moža, če nosi jarem v svoji mladosti. Samoten naj sedi in molči, ko mu ga nalaga. Na da v prah svoja usta, morda je še upanje. Naj ponudi lice tistemu, ki ga tepe, naj se nasiti z zasramovanjem. Zakaj Gospod ne zavrača za vselej; zakaj če je prizadel bolečino, se bo usmilil po obilju svoje dobrote.

»Do sem me je pripeljalo: ena firma, kamor sem šel delat in so mi dali pogoj, da moram pripeljati material za hišo za firmo. Zmanjkalo mi je tisoč mark. Sposoditi sem si šel k prijatelju. Dali so mi 90 dnevni rok. Firma mi ni plačala. Prijatelj je začel težit. Sem mu rekel, da ni plačano. Me je šel tožit. Na sodišču so mi dali člen 217/1 (mala goljufija). So me zaprli. Moja draga je bila sama dve leti in tri mesece. V tem času dobiš katerega drugega in on se je prislinil. Sem pustil vikend in stanovanje in sem na cesti. Nikakor ne rešujem, saj ni nič za rešit. Draga ima vse. Sej bosta ta mala dva imela vse. Ko sem prišel iz zapora, sem videl, da se je on bučman prislinil in potem eno pivo, dve … in ne moreš nehat. V tem si iščeš uteho. Ko si pribit pozabiš na mojo in na tamalga in tamalo. Ko pa doza spusti, se pa sekiraš. Ko mal spiješ, pozabiš.«

anonimno

prošnja: Jezus, pomagaj nam, da bomo v sebi prebujali hrepenenje za osebno rast.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

10. postaja: Jezusa slečejo in mu dajo piti kis pomešan z žolčem

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz evangelija po Mateju 27, 33-36:

Ko so dospeli na kraj, ki se imenuje Golgota, to je lobanjska vzpetina so mu dali piti vina, pomešanega z žolčem. Ko je pokusil, ni hotel piti. Potem ko so ga križali, so si z žrebanjem razdelili njegova oblačila. Nato so sedli tja in ga stražili.

»Od kar sem imel hudo prometno nesrečo, je tega pet let. Kot pešca so me zbili. Hudo imam poškodovano roko in nogo. Kolega me je opozoril: Bejži, bejži. Jaz ga nisem razumel in me je avto zbil v kanal. Pobegnil je. Glavo sem imel razbito. Bil sem 9 mesec v bolnici. Dolgo časa, ko sem bil v bolnici, nisem vedel kaj se dogaja. Prej sem bil zaposlen in sem vodil eno gradbišče. Nisem več mogel delat. Firma je šla v stečaj in moral sem se obrniti na CSD. Prav tako sem dolgo časa bil na vozičku. Težko mi je bilo sprejeti ta položaj. Jaz nisem mogel verjet, da bom padel na tak položaj. Bil sem na vozičku, delat nisem mogel, skrbeti zase nisem mogel zase …Težko sem skrbel zase. Tudi žena mi je umrla. Prijatelji mi pomagajo pospraviti, ker še sedaj težko sam kaj postorim. Najprej sem mislil, kako bom jaz to preživel, ma sedaj sem se navadil.«

Arif Mujičič

prošnja: Jezus, pomagaj nam, da bomo, tudi če osramočeni in nemočni, sledili resnici.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

11. postaja: Jezusa pribijejo na križ

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz evangelija po Marku (15, 25-27)

Bila je tretja ura, ko so ga križali. Napis o njegovi krivdi se je glasil: "Judovski kralj". Z njim vred so križali dva razbojnika, enega na njegovi desnici in enega na njegovi levici.

»Obtožbe drugih zoper mene in sicer ker moram živeti naprej. Ne oziram se na njih, osredotočam se na rešitve, obravnavam jih negativno. Laži drugih poskušam zaznavati in jih tudi odpuščam. Krivice prenašam potrpežljivo. Tudi Jezus se ne ukloni pod pritiskom laži, vsak lahko to drugače razume.«

Vid

prošnja: Jezus, pomagaj nam, da se bomo vedno trudili za resnico.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

12. postaja: Jezus umrje na križu

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju (27, 45-47.50)

Ob šesti uri se je stemnilo po vsej deželi do devete ure. Okrog devete ure je Jezus zavpil z močnim glasom: "Elě, Elě, lemŕ sabahtŕni?" to je: "Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?" Ko so nekateri, ki so tam stali, to slišali, so govorili: "Ta kliče Elija." Jezus je spet zaklical z močnim glasom in izročil duha.

»Ko življenje pokaže njegovo težko stran, ko se nenadoma zamajejo tla pod nogami in postane težko, težko zdržim. Od napora in bolečin omahnem. Zbežim v svet, kjer ni pravil, ni napora, ni pogajanj, ni bolečin. Ovijem se v neprepustno ovojnico, ki ne dovoli nikomur, da bi mi prišel blizu. V svojih mislim zbežim v drug svet, kjer sem varen. Varen in sam. Samota, ki jo doživljam, mi razžira dušo in me spravlja v obup. Zavedam se, da v tej samoti umiram. V njej se odpovedujem življenju in vsemu, kar mi Bog namenjaš. Skoraj zavestno izbiram smrt. Ti, Gospod, pa me tu najdeš. V tem klavrnem stanju mi ponujaš roko, da se je oklenem. Rešuješ me obupa in bede.

Koliko krat zbežim? Koliko krat izberem smrt namesto življenja?«

anonimno

prošnja: Jezus, pomagaj nam, da se bomo znali in zmogli odločati za življenje.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

13. postaja: Jezusa snamejo s križa in ga položijo Materi

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz evangelija po Mateju (27, 54-55)

Ko so stotnik in ti, ki so z njim stražili Jezusa, videli potres in kar se je zgodilo, so se silno prestrašili in govorili: "Resnično, ta je bil Božji Sin!" Bilo pa je tam mnogo žena, ki so gledale od daleč. Od Galileje sem so hodile za Jezusom in mu stregle.

»Ko sem na dnu, me razveseljuje misel, da imam možnost iti na Mirenski Grad pomagat delat. Tam poznam veliko fantov, s katerimi se dobro razumem. Tam lahko jem in spim. Nisem v mestu, in super je, ko lahko nekaj naredim. Je delavno, ampak je luštno! Spominjam se tudi dogodka, ko smo se brezdomci skupaj s prostovoljci odpravili nabirat gobe na Mrzli vrh. Nato smo jih tudi pojedli pri Petrovih starših v Žireh. Lepi spomini, ob katerih lažje sprejemam težo svoje starosti, ko se mi v glavi vrtijo dogodki mojega življenja in se sprašujem, kaj so napake. V moji žalosti me sprejmejo vsi prostovoljci, še posebej Simon in Nuša. V dnevnem centru mi je lepo …«

Damijan Gubenšek 

prošnja: Jezus, pomagaj nam sprejeti roko pomoči in opore.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

   

14. postaja: Jezusa položijo v grob

Molimo te Kristus in te hvalimo,

vsi: ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz evangelija po Mateju (27, 57-60)

Ko se je zvečerilo, je prišel bogat mož iz Arimateje, Jožef po imenu, ki je bil tudi Jezusov učenec. Stopil je k Pilatu in prosil za Jezusovo telo. Tedaj je Pilat ukazal, naj telo izročijo. Jožef ga je vzel, zavil v čist platnen prt in položil v svoj novi grob, ki ga je bil vsekal v skalo. Ko je zavalil velik kamen k vhodu v grob, je odšel.

»Želim si spremenit svoje življenje. Trudim se odločati za dobro, za resnico…Težko je, ko spoznavam, da sem sam v tem. Ljudje, za katere se bi pričakovalo, da mi bodo nudili podporo, so me razočarali… Še vedno upam, da se kaj spremeni. Vedno sem odstopal od večine, mnogi so mi in mi še vedno to očitajo. V želji po drugačnem življenju, sam pustil nekatere ljudi za sabo. Sprašujem se, ali je to res cena novega življenja. Včasih se zdi še premajhna.«

anonimno

prošnja: Jezus, pomagaj nam, da bomo vztrajali in rastli v bolečini.

Usmili se nas o Gospod.

vsi: Usmili se nas.

  Zaključna molitev: Prosimo te, pomagaj nam, da gremo za teboj. Pomagaj nam, da gremo po poti trpljenja in padcev. Pomagaj nam, da bomo razumeli, da je trpljenje pot naše svobode in življenja. Naj vedno znova pred našimi očmi odseva tvoje vstajenje, pomagaj nam, da ob naših padcih vedno znova vstanemo, kot si to storil ti.

Naj te srečamo, srečamo v svojem življenju, v svetem pismu, v molitvi. Naj ti sledimo, Gospod.