Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Pet načel za najino trajno srečo

2 odgovora [Zadnja objava]
eva
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 6 years 11 weeks od tega
Pridružen: 12.01.2011

Na duhovnih vajah zakonske skupine smo skupaj sestavili pet načel za trajno srečo v zakonu. Vabljeni, da ob njih skupaj razmišljamo, jih dopolnjujemo .. predvsem pa se jih trudimo oprijeti, da bi lahko naši zakoni postajali vsak dan bolj sveti.

 

1. Poklicana sva, da sva eno. Soočava mnenja o vsem in se usklajujeva. Iščeva to, kar je dobro in ne moj ali tvoj prav oziroma to, kar mi/ti paše. Kar je resnično dobro zame, je dobro tudi zate.

 

2. Skupaj odkrivava in uresničujeva Božji načrt. Trudiva se za živo povezanost z Bogom, ki ima za naju kot zakonca načrt. Sprašujeva se, kaj On želi za naju in se mu pustiva voditi. Zaupava, da je Bog dober in je njegov načrt za naju najboljši.

 

3. Veseliva se zavzetega in ustvarjalnega življenja v dvoje. Veseliva se drug drugega in tega, da sva nenehno na poti, da lahko nenehno rasteva, izboljšujeva odnos, ustvarjava, se zbližujeva. Veseliva se vsega, kar sva že dosegla. Nepopolnosti, napake in trenja skušava vzeti kot izziv in priložnost za rast. Drug pred drugim tvegava izražati svoje občutke, najgloblje želje, strahove, strasti ter razmišljava, kakšna hrepenenja se skrivajo za njimi.

 

4. Služiva drug drugemu in se spodbujava k svetosti. Sozakonec je tisti, za katerega moram imeti največjo skrb. Zanima me, kaj se z njim dogaja. S svojo iskrenostjo in neposrednostjo mu pomagam, da ob meni razvija realnejši pogled nase, spodbujam ga k odpravljanju napak, razumem ga v bolečini. Prizadevati si moram, da ga usmerjam k Bogu.

 

5. Zavedava se, da živiva iz občestva in sva poklicana k pričevanju. Brez opore bližnjih, ki naju lahko vidijo »od zunaj«, ne moreva napredovati. Bližnje potrebujeva, da lahko raseva in se ob njih spoznavava. Tudi midva se trudiva biti bližnjim opora v njihovi rasti. Svoje izkušnje kot zakonca deliva z drugimi.

 

Kaj pravite? Kaj vas nagovarja? Kaj je najtežje? Kaj nama gre dobro?

Urška Smerkolj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 years 5 weeks od tega
Pridružen: 30.01.2011

Midva sva še vedno pri prvem načelu - da sva eno. Včasih je občutek, kot da sva vsak čisto na svojem bregu ... ni glih prijetno, a človek lahko tudi to sprejme, če ni v glavi odločitve za več. Včasih se moram skoraj dobesedno brcnit v rit, da se odločim pristopit do Simona in skušam prebit to razdaljo. Ko nama vendarle uspe sprejet nepopolnost, se lahko drug ob drugem tudi umiriva in je lepo. Do naslednje preizkušnje skušava v glavi ohranit spomin na to lepo, da bi lažje tvegala "boj".

 

Tamara Kobal
Slika za %user
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 5 years 37 weeks od tega
Pridružen: 10.01.2011

Za naju je bila najprej pomembna odločitev, da se bova zavzemala živet poteh načelih. Tako da, ko pride do konflikta se, vedno znova drug drugega spomniva, da sva sprejela to odločitev in je vedno manj prostora, za vrtenje v prazno, vedno več pa za prizadevanje, da bi bila enotna. Vedno znova se tudi spomniva, da je biti eno nekaj lepega, zaupat morava, da je to za naju edino dobro, da nama ni odvzeta neodvisnost, da ni kratenje človekovih pravic :). Od tu naprej pa je potrebno stalno dojemanje v čem je smiselno živet po zastavljenih načelih, da bo postajalo to prizadevanje bolj najino.

 

Vidiva, da je potrebna izredna disciplina, da si morava dnevno vzet čas za pogovor in za molitev, v kateri vsakič prosiva Boga naj nama pomaga v tem prizadevanju. Zahteva napor, a potem je najin odnos in družinsko življenje veliko lepše, vsi smo bolj enotni.

 

V prejšnjem tednu sva zaradi utrujenosti in številnih opravil za nekaj dni opustila pogovor in molitev in je bilo hitro vse narobe. Potem pa sta bila potrebna dva dneva bitk, da sva se nekako uravnala. Tako da se res splača potrudit, ker je lepo! Je pa hudi duh hitro na delu, da bi naju od tega odvrnil.

 

Gospod, pomagaj nam odkrivati lepoto polnega življenja in razkrivati in se upirati skušnjavam, ki nas od tega odvračajo.