Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Poklicani služiti

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 days 4 hours od tega
Pridružen: 13.01.2011

Molimo za krivično obsojene

»V teh dneh postnega časa smo videli preganjanje, ki ga je doživel Jezus, in kako so se učitelji postave razbesneli proti njemu: bil je besno obsojen, čeprav je bil nedolžen. Danes bi rad molil za vse osebe, ki trpijo zaradi krivične obsodbe iz sovraštva.«

 Homilija: Poklicani smo služiti

»Izaijeva prerokba, ki smo jo poslušali, je prerokba o Mesiji, Odrešeniku. A prav tako je prerokba o izraelskem ljudstvu, o Božjem ljudstvu. Lahko rečemo, da je prerokba o vsakem izmed nas. V bistvu prerokba izpostavlja, da je Gospod izvolil svojega služabnika v materinem telesu. Kar dvakrat to pravi. Njegov služabnik je bil izvoljen od začetka, od rojstva, že pred rojstvom. Božje ljudstvo je bilo izvoljeno pred rojstvom. In tako tudi mi. Nihče med nami ni naključno, slučajno padel na svet. Vsak ima nek namen, svoboden namen, namen Božje izvolitve. Rodim se kot Božji otrok, kot Božji služabnik, z nalogo, da služim, gradim, snujem. In to od materinega telesa dalje.

 

Jahvejev služabnik, Jezus, je služil vse do smrti. Zdelo se je kot poraz, a bil je način služenja. In to izpostavlja način služenja, ki ga moramo mi prevzeti v našem življenju. Služiti pomeni darovati se, darovati se drugim. Služiti pomeni, da zase ne zahtevamo neke koristi, ki ni služenje. To je slava - služiti. In Kristusova slava je služiti vse do izničenja samega sebe, vse do smrti, smrti na križu. Jezus je služabnik Izraela. Božje ljudstvo je služabnik. In ko se Božje ljudstvo oddalji od te drže služenja, je odpadniško ljudstvo, oddalji se od poklicanosti k služenju, oddalji se od Božje ljubezni. Svoje življenje gradi na nekih drugih ljubeznih, velikokrat malikovalskih.

 

Gospod nas je izvolil v materinem telesu. V življenju so padci. Vsak med nami je grešnik in lahko pade in tudi je padel. Razen Marije in Jezusa smo vsi ostali padli, smo grešniki. A kar je pomembno, je drža pred Bogom, ki me je izbral, ki me je mazilil kot služabnika. Je drža grešnika, ki je zmožen prositi odpuščanje. Kakor Peter, ki je prisegel: 'Ne, nikoli te ne bom zatajil, Gospod, nikoli, nikoli, nikoli!' Potem pa, ko zapoje petelin, joče, se kesa. To je služabnikova pot: ko mu zdrsne, ko pade, prosi odpuščanje. Ko pa služabnik ni sposoben razumeti, da je padel, ko ga strast zajame na način, da ga vodi v malikovanje, odpre srce satanu, vstopi noč. In to se je zgodilo Judu.

 

Danes premišljujmo o Jezusu, služabniku, zvestemu v služenju. Njegova poklicanost je služiti, vse do smrti in to smrti na križu. Pomislimo na vsakega med nami, ki smo del Božjega ljudstva. Služabniki smo. Naša poklicanost je služiti, ne pa izkoristiti svoje mesto v Cerkvi. Služiti. Vedno v služenju.

 

Prosimo za milost, da bi vztrajali v služenju. Včasih z zdrsi, s padci, a vsak z milostjo, da se zjočemo, kakor se je zjokal Peter.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 7.4.2020)

 

Papež moli za po krivičnem obsojene. Homilija: Poklicani smo služiti