Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Misli Matere Terezije

Hrana, ki me podpira

Maša je duhovna hrana, ki me podpira. Brez nje ne bi mogla vzdržati niti en sam dan ali uro svojega življenja; pri maši imamo Jezusa pod podobo kruha, medtem ko v siromašnih mestnih četrtih vidimo Kri­stusa in se ga dotikamo v strtih telesih, v zapuščenih otrocih.

Imeti moramo Jezusa, da bi ga dali drugim

Cerkev... nam je zaupala veliko apostolsko nalogo, da prinašamo Kristusa v srca naših ljudi. Dati jim moramo Jezusa. Toda če Jezusa nimamo, ga ne moremo dati. Zaradi tega potrebujemo evharistijo. Res je, naš način življenja je težak. Mora biti takšen. Ne gre samo za tvarno uboštvo, ampak za uboštvo okolja, obdanosti s trpečimi ljudmi, s smrtjo. Samo evharistija, samo Jezus nam more dati vese­lje, da izvršujemo svoje delo s smehljajem.

»Mati, dotaknila sem se Kristusovega telesa«

Dekle iz neke dežele je prišlo v Indijo, da bi se pridružilo misijonar­kam ljubezni. Po našem pravilu morajo dekleta, ki so prišla na novo, že takoj naslednji dan v hišo za umirajoče. Temu dekletu sem rekla: »Med mašo si videla duhovnika, s kakšno ljubeznijo in pozornostjo / se je dotikal Jezusa v hostiji. Stori enako, ko greš v hišo za umirajoče. Tam boš namreč našla »istega Jezusa v strtih telesih naših ubogih«. In sestre so odšle.

Evharistija, naša slava in veselje

Sveta maša je molitev našega dneva, ko darujemo sami sebe skupaj s Kristusom, da bi bili razlomljeni in dani najubožnejšim. Evharistija je naša slava in veselje ter skrivnost naše edinosti s Kristusom.

Jezus — živi kruh, razumevajoča ljubezen

Evharistija pomeni razumevajočo ljubezen. Kristus je razumel. Ra­zumel je, da imamo strašno lakoto po Bogu. Razumel je, da smo bili ustvarjeni za ljubezen.

Ljubezen raste iz naše združitve s Kristusom

Zelo težko je dajati Jezusa ljudem, če ga nimamo v svojih srcih. Vsi naj bi postali nosilci božje ljubezni. A da bi to zmogli, moramo poglobiti svoje življenje ljubezni, molitve in žrtvovanja. V današnji svet moramo prinašati mir, ljubezen in sočutje. Ne potrebujemo pušk in bomb za to delo. Potrebujemo globoko ljubezen, globoko edinost s Kristusom, da bi bili sposobni podarjati ga drugim. Sočutje in ljubezen morata rasti od znotraj, iz naše edinosti s Kri­stusom.

Neskončno zvesta ljubezen

Ne boj se. Bog te ljubi in hoče, da se ljubimo med seboj, kot on nas ljubi. Ubogi in slabotni smo, a on nas ljubi z neskončno zvesto ljubeznijo.

Samoumevno je izžarevati njegovo ljubezen

Kristjan je tabernakelj živega Boga. On me je ustvaril. On me je izbral. On biva v meni, ker me je želel. Sedaj ko veste, kako zelo vas Bog ljubi, je samo po sebi umevno, da preživite ostali del življenja tako, da izžarevate to ljubezen.

Nežnost božje ljubezni

Želim uresničiti nežnost božje ljubezni. Poklical sem te po imenu. Moj si. Voda skušnjav te ne bo odplavila. Ogenj greha te ne bo opekel. Zapisal sem te na obe dlani. Drag si mi. Ljubim te. (po Iz 43) Ohranite veselje ljubečega Boga, ljubečega Jezusa v svojem srcu in razdelite to veselje z vsemi, ki jih srečate.

Jezus uči ljubiti

Vedno bodo nesporazumi; besede bodo izrečene, vedno bo kdo, ki bo raznašal govorice, toda Jezus je tu zato, da nas nauči, kako naj ljubimo.