Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Velikonočni ponedeljek: Vstajenje ali grob?

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 days 4 hours od tega
Pridružen: 13.01.2011

Molimo, da bi politiki in znanstveniki našli prave rešitve za ljudi

»Molimo danes za oblastnike, znanstvenike, politike, ki so začeli razmišljati o izhodu, o po-pandemiji, o tem 'po', ki se je že začel: da bi našli pravo pot, vedno v korist ljudi, vedno v korist narodov.«

 

Homilija: Ali vstajenje ali grob?

»Današnji evangelij nam ponuja izbiro, izbiro vsakega dne, človeško izbiro, ki pa se prenaša od tistega dne dalje: izbira med veseljem, upanjem v Jezusovo vstajenje, in nostalgijo po grobu.

 

Žene nadaljujejo s prinašanjem oznanila. Bog vedno začne z ženami, vedno. Odpirajo poti. Ne dvomijo. Vedo. Videle so ga, se ga dotaknile. Videle so tudi prazen grob. Res je, da učenci tega niso mogli verjeti in so rekli: 'Te žene, morda imajo malo preveč domišljije.' Imeli so svoje dvome. A one so bile prepričane in so navsezadnje nadaljevale to pot vse do današnjih dni: 'Jezus je vstal, živi med nami'.

 

In potem je še nekaj drugega: bolje ne živeti s praznim grobom. Prinesel nam bo veliko problemov, ta prazen grob. Ter odločitev, da bi skrili dejstvo. Vedno je tako: ko ne služimo Bogu - Gospodu, služimo drugemu bogu, denarju. Spomnimo se, kaj je rekel Jezus: sta dva gospoda, Gospod Bog in gospod denar. Ne moremo služiti obema. In da bi prišli ven iz te očitnosti, iz te stvarnosti, so duhovniki, učitelji postave izbrali to drugo pot, ki jim jo je ponujal bog denarja. In so plačali, plačali so tišino. Tišino prič. Eden od stražarjev je priznal takoj, ko je umrl Jezus: 'Ta človek je res bil Božji Sin.' Tile reveži pa ne razumejo, strah jih je, kaj se bo zgodilo. In so šli k duhovnikom, učiteljem postave. In ti so plačali. Plačali so tišino.

In to, dragi bratje in sestre, ni podkupovanje. To je čista pokvarjenost, pokvarjenost v čisti jasnosti. Če ne izpoveduješ Jezusa Kristusa - Gospoda, pomisli, kje je pečat tvojega groba, kje je tvoja pokvarjenost. Res je, da veliko ljudi ne izpoveduje Jezusa, ker ga ne poznajo, ker jim ga mi nismo oznanili z verodostojnostjo in to je naša krivda. A ko pred dokazom izberemo to pot, je to pot hudiča, je pot pokvarjenosti: plačam ti ... in bodi tiho.

 

Tudi danes pred bližnjim – upajmo, da bo kmalu – bližnjim koncem te pandemije, imamo isto izbiro: ali bomo stavili na življenje, na vstajenje narodov ali pa na denar in se tako vrnili h grobu lakote, suženjstva, vojn, tovarn orožja, otrok brez šolanja ... tam je grob.

 

Gospod, tako v našem osebnem življenju kot v našem družbenem življenju, naj nam vedno pomaga izbrati oznanilo: oznanilo, da je obzorje in da je odprto, vedno. Vodi naj nas, da bomo izbrali dobro ljudi. In nikoli padli v grob boga denarja.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 13.4.2020)

 

Papež: Ali vstajenje ali grob. Da bi politiki in znanstveniki našli prave rešitve za ljudi