Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Za zapahi

Datum dogodka: 
11.02.2011
Ura: 
17:00
  Petkovo popoldne, 11. februarja 2011, je v dvorani Gnidovčevega doma minilo v radovednem pričakovanju in zavzetih pripravah na sprejem treh zanimivih gostov. Na pogovorni večer smo jih povabili otroci in prostovoljci učne pomoči Popoldnevi na Gradu. Zaporniškega paznika, g. Iva Podbersiča, bivšega zapornika, g. Mitja Križančiča in socialno delavko, ki se ukvarja z mladimi storilci kaznivih dejanj, go. Gabrijelo Prinčič, smo pričakali ob 17h, z nami pa so delili svoje poglede in izkušnje do 18.30h. Večeru smo nadeli naslov Za zapahi, saj smo hoteli s pomočjo gostov bolje spoznati ta skriti svet in njegove »prebivalce«, ki jih v naši zavesti velikokrat obravnavamo z mnogimi predsodki.
 
Posedli smo se kar na blazine, ki so bile razporejene v polkrogu, in gostom zastavljali najrazličnejša vprašanja. Na njihov prihod smo se namreč po vsakodnevni učni pomoči pripravljali kar dva tedna, tako je bilo vprašanj in radovednosti kar veliko.
 
Posebej sta nas prevzela paznik in zapornik, ki sta podala doživljanje zapora iz prve roke. Spoznali smo, kako je v slovenskih zaporih, kaj zaporniki počnejo, kdo jih lahko obišče, kaj se zgodi, če zapornik pobegne, zakaj sploh gredo ljudje v zapor, kaj zaporniki doživljajo, kakšne oblike pomoči so jim na voljo, kaj se zgodi z zaporniki po odsluženi kazni ipd. Najbolj pa nas je zanimalo, zakaj se posameznik odloči za pot v kazniva dejanja. G. Mitja nam je zaupal, da se vedno začne pri malih stvareh. V prepad se spuščaš počasi, ko si popuščaš in izbiraš lažje poti do svojih ciljev. Ko ne znaš reči »ne«, ko bi bil še čas. Preden se zaveš, si tako že v vrtincu. Spodbudil nas je, naj ne nasedamo lažem in skušnjavam v obliki denarja ali neke lažne pomembnosti. Naj se ne zapremo vase in protestiramo proti vsemu, kar nam kdorkoli dobronamerno reče. Kdor nam obljublja boljše življenje in nas vabi v kriminal, droge in nam govori, da bomo le tako pomembni, nam laže in nas izkorišča. Na koncu se hitro znajdeš zavržen in v zaporu.
 
Ga. Gabrijela nam je spregovorila o svojem delu z mladimi storilci kaznivih dejanj. Spraševali smo jo, zakaj mladi počnejo kazniva dejanja, kakšne so kazni za mladoletne, ali gredo tudi oni v zapor, kako poteka »prevzgoja« ipd. Sama vidi izvor težav pri mladoletnih v tem, da o svojih problemih ne spregovorijo ter jih tako rešujejo na napačen način.
 
Ura in pol druženja je ob vseh novih spoznanjih minila prehitro. Na koncu smo si zaželeli, da bi tudi to srečanje pripomoglo k temu, da bi v zapornikih brez obsojanja in prezira lahko videli le ljudi, ki, tako kot vsi mi, iščejo sprejetost in ljubezen.
V upanju, da se bomo v življenju znali vedno znova pravilno odločati, smo naše pogovore nadaljevali ob kosu torte in soku.
 
epo