Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

20 Vsi sveti - Kdo je svetnik?

2 odgovora [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 years 1 week od tega
Pridružen: 10.01.2011

Govor na gori

 

Ko je zagledal množice, se je povzpel na goro. Sédel je in njegovi učenci so prišli k njemu. Odprl je usta in jih učil:

 

Blagri

 »Blagor ubogim v duhu,

kajti njihovo je nebeško kraljestvo.

Blagor žalostnim,

kajti potolaženi bodo.

Blagor krotkim,

kajti deželo bodo podedovali.

Blagor lačnim in žejnim pravičnosti,

kajti nasičeni bodo.

Blagor usmiljenim,

kajti usmiljenje bodo dosegli.

Blagor čistim v srcu,

kajti Boga bodo gledali.

Blagor tistim, ki delajo za mir,

kajti imenovani bodo Božji sinovi.

Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani,

kajti njihovo je nebeško kraljestvo.

Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Mt 5,1-11

 

 

Kdo je svetnik?

Danes se bom namesto ob evangeliju ustavil ob prazniku vseh svetih, in sicer ob vprašanju, kdo so svetniki oz. kdo je pravzaprav svetnik? Zdi se mi, da ne moremo mimo predstav, da so to v vseh pogledih izredni ljudje. Ljudje z izrednimi lastnostmi, sposobnostmi. Ljudje izrednih dejanj, izredne življenjske poti. Ljudje, ki so vedeli, kaj hočejo in so šli naravnost za Bogom. Pa poglejmo, če je res tako.

Vzemimo najprej najbližja in prva človeka ob Jezusu, Jožefa in Marijo. Kaj je na njima izrednega? Jožef je bil tesar celo življenje in mu je bilo zaupano, da je ob njem rastel sam Božji sin. Marija je bila vse življenje preprosta gospodinja. O nobenih izrednih delih ni ne duha ne sluha. Razen tega, da sta v svoje vsakdanje življenje sprejela izreden božji načrt, ni bilo pri njima nič izrednega, bi lahko rekli. Njuno življenje je bilo še naprej preprosto, vsakdanje, ob majhnih opravilih in nalogah moža in žene, gospodarja in gospodinje.

Pogosto mislimo, da svetniki vedo za svojo življenjsko pot v naprej. Kot smo videli pri Mariji in Jožefu, ni čisto tako. Marija je hotela biti preprosta Jožefova žena, pa se je zgodilo angelovo oznanjenje in čudežno spočetje. Jožef je hotel imeli pošteno dekle in jo je dobil, a kazalo je, da se je zmotil. Ko je hotel Marijo odsloviti, ga je v spanju ustavil angel. Njune predstave o načrtih življenja so se porušile. Če pomislimo na Frančiška Asiškega, vemo, da je v mladosti želel biti vitez, Vincencij Pavelski pa je sanjal o dobri službi.

Lahko bi rekli, da so svetniki ljudje, ki so se morali posloviti od mnogih svojih predstav in so uspeli slediti Božjim načrtom.

Svetniki so ljudje, ki ne grešijo, je verjetno tudi ena od naših predstav. Pomislimo na apostola Pavla, ki je bil preganjalec Cerkve in morilec prvih kristjanov. Sveti Avguštin se je dolga leta izgubljal v užitkih tega sveta. Vincencij Pavelski se je gnal za denarjem in dobro službo. Svetniki so torej običajni ljudje, ki so spoznali ničevost greha in se obrnili k Bogu. Kljub spreobrnjenju so vedno ostajali grešniki, le da je bil v njih boj z grehom močan in jasen, želja po Bogu pa vedno bolj goreča.

Pogosto si najbrž predstavljamo tudi, da je svetnik vedno dobrodušen, nikoli slabe volje ali osoren ipd. Današnji evangelij blagruje žalostne, ne nasmejane. Če se spomnimo patra Pija, ki nam je mogoče bolj poznan, bomo videli, da je bil kot spovednik izredno odločen. Marsikoga je celo nagnal iz spovednice. Apostol Pavel je vražarju Elimu zagrozil, da bo oslepel, ker ne neha čarati in to se je tudi zgodilo. Frančišek je na enem od zborov svojih bratov, ker ga niso poslušali, odšel na streho in začel podirati hišo. Preklel je enega od predstojnikov, ker ni upošteval navodil glede skromnosti in preprostosti. Svetost se torej ne odraža v prijaznem videzu, ampak v gorečem zavzemanju za resnico.

V svetniku običajno vidimo nekoga, ki je očitno svet, saj je tako dober, da je vsem jasno, da je svetnik. A če se ustavimo pri prvih dveh svetnikih, bomo videli, da Jožef ni vedel za Marijino svetost, ko je nenadoma zanosila. Pater Pij je bil celo Cerkvi sumljiv, ker je imel stigme. Mislili so, da gre za prevaro. Imel je dolge maše, zato so mu dvakrat po eno leto prepovedali javno maševati. Mnogi svetniki so veliko trpeli celo s strani Cerkve, ker so hodili korak pred njo in izpadli zanjo sporni.

Kdo so torej svetniki?

  • Pogosto čisto preprosti ljudje s preprostimi nalogami.
  • Pot v življenju jim največkrat ni jasna, hočejo pa slediti Bogu in to tudi storijo.
  • Imajo zelo posvetne želje, a se od njih obrnejo k Bogu.
  • Niso vedno prijazni, vedno pa iščejo resnico in pri njej vztrajajo.
  • Njihova drža je dostikrat nenavadna za ta svet, zato se pogosto zgodi, da jih preganja celo Cerkev sama.

Svetost torej ni le za izbrance, je preprosta pot zvestobe v malem. Zaznamuje jo goreča želja, da bi sledili Bogu in izpolnili njegovo voljo. To lahko naredimo tudi mi. Torej, vztrajno na pot svetosti!


 

nuša
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 years 32 weeks od tega
Pridružen: 10.01.2011

"Lahko bi rekli, da so svetniki ljudje, ki so se morali posloviti od mnogih svojih predstav in so uspeli slediti Božjim načrtom."

Ravno to soboto smo z mladimi govorili o tem, naj razmišljajo, kaj so njihove sanje, zato sem se bolj ustavila ob tem. Sprašujem se, kaj naj naredim s svojimi sanjami, ki nimajo pretirane veze s svetostjo :) in kako bi z mladimi o tem govorila, da bi jim dala pravo smer. 

Pri sebi razmišljam, da bi lahko rekla, naj sledijo sanjam, obenem pa se sprašujejo, če Bog to hoče od njih. Npr. v tem času me ima, da bi vadila klavir, ker sem gledala film o znanem pevcu (Elton John), ki ga res dobro igra in me je to zelo potegnilo. Res sem ga začela vaditi, obenem pa se sprašujem, ali je to to, kar zdaj Bog pričakuje od mene, čemu je zdaj to namenjeno - mojemu užitku ali bo lahko kdaj to tudi služenje?

Če pomislim, sem se v srednji šoli učila kitaro, ker bi hotela biti rock zvezda. :) Čez leta pa mi je to zelo prav prišlo pri delu z mladimi. Vidimm, da so te sanje še vedno v meni in da bi igrala klavir iz istih sanj kot v srednji šoli, ... OMG! No, sanje o rock zvezdi verjetno nimajo nobene veze z božjim načrtom in te predstave moram spreminjati v sebi. Vseeno pa se mi zdi, da moram tudi znotraj tega iskati, kaj mi Bog sporoča in kaj hoče od mene.

Ne vem, kaj se vam zdi? :)"Ne bojte se! Široko odprite vrata Kristusu!" (papež Janez Pavel II.)

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 years 3 weeks od tega
Pridružen: 13.01.2011

Hvala za pridigo, Peter!

Prav zanimivo je opazovati, kako privlačna je svetost in kako se je hkrati bojimo. Papež Frančišek nas spodbuja: »Ne boj se svetosti. Ne bo ti odvzela ne moči ne življenja ne veselja. Nasprotno, postal boš to, kar je Oče hotel, ko te je ustvaril, in boš zvest samemu sebi.«

Kako to drži, lahko opazujemo pri vseh svetnikih in ne vem, kdo nam je vtepel v glavo misel, da je pot svetosti samo za posebne Božje izbrance, med katerimi sebe nikakor ne vidimo. Meni je prav v veselje in spodbudo misel ob koncu pridige, ki povzame celotno razmišljanje o svetnikih in svetosti, namreč, da so svetniki čisto preprosti ljudje s preprostimi nalogami; da imajo posvetne želje, a se od njih obrnejo k Bogu; da tudi, ko bi se lahko razpočili od jeze, vedno iščejo resnico in pri njej vztrajajo; in da svetost ni le za izbrance, ampak je preprosta pot zvestobe v malem. Zaznamuje jo goreča želja, da bi sledili Bogu in izpolnili njegovo voljo.

 

Sv. Vincencij pravi, da»svetost ni drugega kot izpolnjevanje Božje volje«.

Sv. Mati Terezija nas uči, da »svetost ni v tem, da bi delali velike stvari, ampak majhne z veliko ljubeznijo«.

In sv. Vincencij dodaja: »Ljubezen pa ni ljubezen, če ni delavna.«