Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Duhovne vaje za zakonce ženska in moški– drug drugemu dar

Na tokratnih duhovnih vajah z našo zakonsko skupino, ki so potekale na Mirenskem Gradu od 17. - 19. marca, smo tako mi zakonci, kot tudi naši otroci, res veliko odnesli.

Zakonci smo z našim voditeljem Petrom Žakljem razmišljali, kako zares biti moški in ženske in kot taki drug drugemu dar. Tudi naši otroci so imeli male duhovne vaje - med našimi razmišljanji so bili v rokah skrbnih varušk, ki so jim ob zgledu Marije in Jožefa na njim razumljiv način približale Marijino ženskost in materinstvo ter Jožefovo moškost in očetovstvo. Vprašanje, ki smo si ga zastavili zakonci, pa še zdaleč ni tako preprosto kot zgleda.

 

Prvi dan smo še vsi „razštelani“ ob priliki o Lazarju in bogatašu razmišljali, kako biti drug drugemu dar in kaj naju pri tem ovira. Skozi goro ovir, kot so napuh, nestrpnost, tekmovalnost, lenoba, ogroženost, in še bi lahko našteval, smo poskušali videti, da nam je drugi ne glede na vse, vedno dar. Postavili smo si nekaj vprašanj, da bi poiskali rešitev. Ali sva lahko zares skupaj, če ne znava najprej živeti najine moškosti oz. ženskosti? Ali sva lahko zares drug drugemu dopolnitev, če hodiva po vseh stranpoteh? Odgovor je jasen – ne! Odkrivati in se soočati z dejstvi, da nisem tako moški, kot si predstavljam, ni bilo preprosto – še najmanj za lastni ego, ki je pri moških tako izrazit. Niti ni bilo enostavno odkriti, da šepam v tako moških značilnostih, kot sta odločnost in trdnost. A v imenu edinosti je to potrebno. 

 

Zadnji dan smo se prebili do nekaterih odgovorov, ki smo jih strnili v pet načel in nam bodo v  spodbudo in usmeritev tudi za redna srečanja naše zakonske skupine:

1.      Poslušava se in se vzameva zares.

2.      Veseliva se drug drugega kot moški in ženska ter si izkazujeva nežnost.

3.      Premagujeva lenobo, sva potrpežljiva, drživa besedo.

4.      Zaupava Bogu, naslanjava se na evangelij in redno moliva.

5.      Kot oče in mama vztrajava v svoji vlogi pri vzgoji otrok.

 

Kot se za zmagovite konce spodobi, smo se v nedeljo popoldan skupaj še poveselili ob ognju in hrenovkah v testu. To in duhovne vaje gotovo še kdaj ponovimo!

GR