Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Molite za tiste, ki vas sovražijo'

No replies
s. Slavica Lesjak
Offline
Last seen: 16 weeks 6 days ago
Joined: 13.01.2011

'Bodite sveti '

»'Bodite sveti, kajti jaz, Gospod, vaš Bog, sem svet.' To nam reče Bog Oče. Evangelij pa se konča z Jezusovimi besedami: 'Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.' Gre za isto stvar. To je življenjski program. Te besede iz prvega berila in evangeljskega odlomka so edinstveno sporočilo: 'Bodite sveti, ker je On svet, bodite popolni, ker je On popoln.'

 

'Za to mi boš plačal' – te besede niso del kristjanovega jezika
Katera je pot do svetosti, nam dobro, konkretno, razloži Jezus. Rečeno je bilo 'oko za oko in zob za zob'. On pa pravi: 'Ne upirajte se hudobnežu'. Torej brez maščevanja. Če je v mojem srcu zamera zaradi nečesa, kar mi je nekdo storil, in se hočem maščevati, me to oddalji od poti naproti svetosti. 'Za to mi boš plačal' ni krščansko. Te besede niso del kristjanovega jezika. Nič maščevanja in nič zamere! 'Ta moje življenje dela neznosno! Tista soseda tam me vse dni obrekuje! Tudi jaz jo bom obrekoval ...' Ne. Kaj pravi Gospod? Moli zanjo! To je pot odpuščanja, pot, da pozabimo žalitve. Če te nekdo udari po desnem licu, mu nastavi še drugo.

 

Zlo se premaga z dobrim, greh se premaga z velikodušnostjo. Zamera je nekaj grdega in vsi vemo, da ne gre za majhno stvar. Je isto kakor velike vojne, pokol ljudi, otrok. To sovraštvo je namreč isto kakor tisto, ki ga imaš v srcu sam, bodisi do tiste sosede, nekega sorodnika, tašče ali kogarkoli drugega. Isto je, le da je v vojni povečano. Zamera in želja po maščevanju nista krščanski. 'Bodite sveti, kakor je Bog svet; bodite popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče, ki daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim.' Bog je dober in svoje dobrine daje vsem.

 

Odpustiti – to je pot svetosti
Odpustiti. V svojem srcu. To je pot svetosti in to oddalji od vojn. Če bi se vsi moški in ženske sveta naučili odpustiti, vojn ne bi bilo. Vojna se začne tukaj: v zagrenjenosti, zameri, želji po maščevanju. To je tisto, kar uniči družine, prijateljstva, cele četrti. Kaj narediti, kadar začutimo te stvari, nam ponovno pove Jezus: 'Ljubite svoje sovražnike.' In če nekoga ne moreš ljubiti, moli, da bi ga lahko ljubil. 'Ljubite svoje sovražnike in molite za tiste, ki vas preganjajo.' Moliti za tistega, ki mi dela hudo; moliti, da bi spremenil življenje, da bi mu Gospod odpustil. Bog je namreč velikodušen, ima veliko srce, vse odpusti, je usmiljen. In ti? Si usmiljen, si usmiljena, z osebami, ki so ti storile hudo? Ali ki te nimajo rade? Če je On usmiljen, če je On svet, če je On popoln, moramo biti mi usmiljeni, sveti in popolni kakor On.

 

Vzemi si minuto in se obrni na Boga Očeta
To je svetost. Moški in ženska, ki delata tako, zaslužita, da bi bila kanonizirana. A svetoval bi, da bi začeli z majhnim. Vsi imamo sovražnike; vsi vemo, da nas tisti ali tista obrekuje; in vsi vemo, da nas tisti ali tista sovraži. Predlagam vam: vzemi si minuto in se obrni na Boga Očeta: 'Tisti ali tista je Tvoj sin, je Tvoja hči: spremeni njegovo, njeno srce. Blagoslovi ga, blagoslovi jo.' To pomeni moliti za tiste, ki nas ne marajo, za sovražnike. Lahko je zelo preprosto. Zamera morda ostane v nas, a trudimo se hoditi po poti Boga, ki je tako dober, usmiljen, svet in popoln, da daje soncu vzhajati nad hudobnimi in dobrimi. Je za vse, dober je za vse. Tudi mi moramo biti dobri za vse in moliti za tiste, ki niso dobri, za vse.

 

Molitev je protistrup za sovraštvo, premaga zlo, prinaša mir
Molimo za tiste, ki v vojni ubijajo otroke? Težko je, zelo oddaljeno je, toda tega se moramo naučiti. Da bi se spreobrnili. Molimo za tiste osebe, ki so nam blizu in nas sovražijo ali nam delajo hudo? Molitev je protistrup za sovraštvo, za vojne, te vojne, ki se začnejo doma, ki se začnejo v četrti, ki se začnejo v družinah … Koliko vojn in sovraštva v družinah se začne zaradi dediščine. Treba je moliti, da bi bil mir. Če vem, da me nekdo nima rad, da me sovraži, moram moliti predvsem zanj. Molitev je mogočna, molitev premaga zlo, molitev prinaša mir.

 

'Bodite sveti, kajti jaz, Gospod, vaš Bog, sem svet' … 'Bodite popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.' Zaradi tega prosimo za milost, da ne bi ostali v zameri, za milost, da bi molili za sovražnike, da bi molili za ljudi, ki nas nimajo radi, za milost miru. Vsak dan ena molitev, ena na dan. Tako se zmaga, tako bomo hodili po tej poti svetosti in popolnosti.« (Papež Frančišek v homiliji med sv. mašo v župniji sv. Marije Jožefe; Rim, 19.2.2017)

 

 

 

Papež med homilijo v župniji: Molitev je protistrup za sovraštvo

 

 

 

Frančišek obiskal vernike rimske župnije sv. Marije Jožefe