Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ljubezen do sovražnikov

1 risposta [Ultimo messaggio]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 8 weeks 5 days ago
Iscritto: 13.01.2011

Ljubezen do sovražnikov v središču krščanstva

 

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

 

Evangelij današnje nedelje (glej Lk 6,27-38) zadeva točko, ki je v središču krščanskega življenja in ga opredeljuje: ljubezen do sovražnikov. Jezusove besede so jasne: 'Vam pa, ki poslušate, pravim: Ljubíte svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo. Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molíte za tiste, ki grdo ravnajo z vami' (v. 27-28). Ne gre za nekaj, izbirnega, ampak za zapoved. Ni za vse, ampak za učence, ki jim Jezus pravi 'vi, ki poslušate'. On zelo dobro ve, da je ljubezen do sovražnikov onkraj naših zmožnosti, vendar pa je zato postal človek: ne zato, da bi nas pustil takšne, kakršni smo, ampak da bi nas preoblikoval v može in žene, ki so sposobni večje ljubezni, ljubezni njegovega in našega Očeta. To je ljubezen, ki jo Jezus podari tistemu, ki 'ga posluša'. In tako postane mogoče! Z Njim, zahvaljujoč njegovi ljubezni, njegovemu Duhu, moremo tudi mi ljubiti tistega, ki nas ne ljubi, tudi tistega, ki nam dela hudo.

 

Usmiljenje premaga človeško logiko

Na ta način Jezus želi, da v vsakem srcu Božja ljubezen zmaga nad sovraštvom in zamero. Logika ljubezni, ki doseže najvišjo točko v Kristusovem križu, je to, kar je značilno za kristjana in nas spodbuja, da bi šli naproti vsem z bratskim srcem. Vendar pa kako je mogoče premagati človeško nagnjenje in posvetni zakon povračila? Odgovor poda Jezus v istem evangeljskem odlomku: 'Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče!' (v. 36). Kdor posluša Jezusa, kdor se trudi, da bi mu sledil, tudi če ga to stane, postane Božji sin in začenja biti resnično podoben Očetu, ki je v nebesih. Postanemo zmožni stvari, za katere nikoli ne bi mislili, da bi jih lahko rekli ali storili, oziroma bi se jih prej sramovali, ki pa nam zdaj dajo veselje in mir. Ni nam potrebno biti več nasilni, z besedami in dejanji; odkrijemo, da smo sposobni nežnosti in dobrote; in čutimo, da vse to ne prihaja od nas, ampak od Njega! – in se torej s tem ne ponašamo, ampak smo za to samo hvaležni.

 

Ljubezen podeli osebi dostojanstvo

Ne obstaja nič večjega in rodovitnejšega od ljubezni: ta podeli osebi vse njeno dostojanstvo, medtem ko jo, nasprotno, sovraštvo in maščevanje razvrednotita, s tem ko iznakazita lepoto bitja, ki je ustvarjeno po Božji podobi.

 

Kultura usmiljenja sproži revolucijo ljubezni

Ta zapoved, naj odgovorimo na žalitev in krivico z ljubeznijo, je v svetu ustvarila novo kulturo: 'kulturo usmiljenja – moramo se je dobro naučiti in uresničevati, to kulturo usmiljenja, ki sproži pravo revolucijo' (Apostolsko pismo Usmiljenje in usmiljenja potrebna, 20). To je revolucija ljubezni, katere protagonisti so mučenci vseh časov. In Jezus nam zagotavlja, da naše vedenje, v katero bo vtisnjena ljubezen do tistih, ki nam delajo hudo, ne bo zaman. Jezus pravi takole: 'Odpuščajte in vam bo odpuščeno. Dajajte in se vam bo dalo. […] S kakršno mero namreč merite, s takšno se vam bo odmerilo' (v. 37-38).

 

Moramo odpuščati, saj nam je Bog odpustil

Moramo odpuščati, saj nam je Bog odpustil in nam vedno odpušča. Če ne odpustimo vsega, tudi ne moremo zahtevati, da bo nam vse odpuščano. Če pa se naša srca odprejo usmiljenju, če se odpuščanje potrdi z bratskim objemom in se sklenejo vezi občestva, pred svetom potrjujemo, da je mogoče zlo premagati z dobrim. Včasih se lažje spominjamo krivic in slabega, ki so nam ga storili in ne dobrih stvari. Nekateri ljudje imajo to navado in postane bolezen. To so 'zbiralci krivic': spominjajo se le slabih stvari, ki so jim jih storili. To ni pot. Jezus nam pravi, da moramo storiti nasprotno. Spominjati se dobrih stvari in ko pride kdo, ki obrekuje, ki govori slabo o drugem, reči: 'Ja, morda, vendar pa ima to dobro lastnost…' Obrniti na glavo besede. To je revolucija usmiljenja.

 

Naj nam Devica Marija pomaga, da bi dopustili, da bi se ta sveta Jezusova beseda, žgoča kot ogenj, dotaknila našega srca, nas preoblikovala in naredi zmožne, da bi delali dobro brez povračila ter povsod pričevali zmago ljubezni.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja, na Trgu sv. Petra, 24.2.2019)

 

Papež Frančišek: Ljubezen do sovražnikov je sprožila kulturo usmiljenja

 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 8 weeks 5 days ago
Iscritto: 13.01.2011

Sveti oče po opoldanski molitvi o srečanju o zaščiti mladoletnih

»Dragi bratje in sestre, danes dopoldan se je tukaj v Vatikanu sklenilo zelo pomembno srečanje na temo zaščite mladoletnih. Nanj so bili povabljeni patriarhi, predsedniki vseh škofovskih konferenc, voditelji vzhodnih katoliških cerkva, predstavniki vrhovnih predstojnikov in predstojnic redovnih skupnosti ter moji sodelavci v rimski kuriji.

Kakor veste, je problem spolnih zlorab mladoletnih s strani klera že pred časom povzročil hud škandal v Cerkvi ter v javnem mnenju, tako zaradi tragičnega trpljenja žrtev kot tudi zaradi neopravičljive brezbrižnosti do njih ter prikrivanja krivcev s strani odgovornih v Cerkvi.

 

Namen srečanja predstavnikov z vsega sveta

Glede na to, da gre za problem, ki je razširjen po vseh celinah, sem želel, da bi ga mi, Pastirji katoliških skupnosti po vsem svetu, soočili skupaj, na soodgovoren in kolegialen način. Prisluhnili smo glasu žrtev, molili smo in prosili odpuščanja Boga in osebe, ki so bile prizadete. Ozavestili smo svojo odgovornost, svojo dolžnost, da ravnamo pravično, da popolnoma zavrnemo vsakršno obliko zlorabe oblasti, vesti in spolne zlorabe.

 

Za ponovno verodostojnost Cerkve

Želimo, da bi bile vse dejavnosti in kraji v Cerkvi vedno popolnoma varni za mladoletne; da se uvedejo vsi možni ukrepi zato, da se podobni zločini ne bi ponovili; da bi Cerkev ponovno postala popolnoma verodostojna in vredna zaupanja v svojem poslanstvu služenja in vzgoje za male, v skladu z Jezusovim naukom.

 

Sodelovanje v boju proti nasilju do mladoletnih

Na ta način bomo znali sodelovati z vsem svojim srcem in učinkovito, skupaj z vsemi osebami dobre volje in z vsemi člani ter pozitivnimi silami družbe, v vseh državah in na mednarodni ravni, da bi mogli do konca, v vsakršni obliki, premagati zelo hudo rano nasilja do na stotine milijonov mladoletnih, otrok, deklet in fantov po vsem svetu.«


Sveti oče po opoldanski molitvi o srečanju o zaščiti mladoletnih