Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Križev pot za zakonce in družine

Na cvetno nedeljo smo se že tretje leto zapored zbrali zakonci iz zakonskih skupin Mirenskega Grada in skupaj molili križev pot. Razmišljali smo o Jezusovem trpljenju in ga povezovali s križi, s katerimi se srečujemo v zakonskem in družinskem življenju. 

UVOD 

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Podoživljajmo z Jezusom zadnje ure njegovega življenja in se v duhu povzpnimo na Kalvarijo.

Premislimo, kako težak je naš greh in kako velika je Jezusova ljubezen do nas. Naj bo z nami žalostna Mati in naj moli z nami in za nas.

Pesem: Kličem svet si  

 

1.       postaja: JEZUSA OBSODIJO NA SMRT 

 Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,22-23.26

»Kaj naj torej storim z Jezusom, ki se imenuje Kristus?« jim je rekel Pilat. Vsi so dejali: »Križen naj bo!« Rekel jim je: »Kaj je vendar hudega storil?« Oni pa so še bolj kričali: »Križen naj bo!« Tedaj jim je izpustil Baraba, Jezusa pa dal bičati in ga je izročil, da bi bil križan.

Jezus, brez besed si sprejel krivično obsodbo in ponižanje. Midva pa ugotavljava, kako hitro se pritožujeva nad najmanjšo krivico in jo vidiva tudi tam, kjer je ni. Celo najino poslanstvo, da sva mož in žena, oče in mati, večkrat doživljava kot krivico. Pomagaj nama, da bova kot ti sprejemala Očetovo voljo.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Nad vsem 

 

2.      postaja: JEZUSU NALOŽIJO KRIŽ 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,27-31

Upraviteljevi vojaki so tedaj vzeli Jezusa s seboj v sodno hišo in zbrali okrog njega vso četo. Slekli so ga in ga ogrnili s škrlatnim plaščem. Iz trnja so spletli krono in mu jo dali na glavo in trst v njegovo desnico. Poklekovali so pred njim, ga zasmehovali in govorili: »Pozdravljen, judovski kralj!« ln pljuvali so vanj, mu vzeli trs in ga z njim tepli po glavi. Potem ko so ga zasmehovali, so mu slekli plašč, ga oblekli v njegova oblačila in odvedli, da bi ga križali.

Gospod, pomagaj nama vztrajati in stati za tem, kar spoznava, da je dobro. Tudi, za ceno da me so zakonec ali družba zavrže, zasramuje, križa. Daj nama moč v skušnjavi, da bi popustila, ker želiva imeti mir ali iz kake druge lastne koristi.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas. 

Pesem: Moji rojaki  

 

3.      postaja: JEZUS PADE PRVIČ POD KRIŽEM

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz knjige preroka Izaija 53,4-6

V resnici je nosil naše bolezni, naložil si je naše bolečine, mi pa smo ga imeli za zadetega, udarjenega od Boga in ponižanega. On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov, strt zaradi naših krivd. Kazen za naš mir je padla nanj, po njegovih ranah smo bili ozdravljeni.

Vsakič, ko pozabiva, da sva eno, ko ne odkrivava in uresničujeva Božjega načrta, ko se ne veseliva življenja v dvoje, ko se ne spodbujava k svetosti in ko drugim nisva opora v rasti, padeva pod križem. Jezus, tudi ti si pod težo grehov padel. A si tudi vstal. Daj nam pogum in moč, da bomo vsakič znova vstali in šli za teboj naprej.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Mati žalostna  

 

4.      postaja: JEZUS SREČA SVOJO MATER 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Luku 2,34-35.51

Simeon je rekel Mariji, njegovi materi: »Glej ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu, in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src.« ... In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu.

Srečata se. Mati in sin. To je srečanje polno bolečine.

Te znam srečati? Videti? Slišati? Te čutiti? Se ustavim? Sploh hočem v polnosti srečati tebe – svojega moža/ženo? Ali mi zadostuje bežen mimohod, poln previdnosti, da ne stopim preblizu, da ne zaslutim bolečine, da ne odprem rane? Se zadostim z »v redu sem« in ne sprašujem dalje?

Marija, pomagaj nam vztrajati ob ranjenem sozakoncu in ne dopusti, da naši odnosi postanejo mlačni.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Križ    

 

5.      postaja: SIMON IZ CIRENE POMAGA JEZUSU NOSITI KRIŽ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,32; 16,24

Ko šli ven, so naleteli na človeka iz Cirene, ki mu je bilo ime Simon. Prisilili so ga, da je nesel njegov križ. Tedaj je Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.«

Simon je gotovo že imel svoje načrte za tisti dan, pa je Jezusu kljub temu pomagal na poti na Kalvarijo. Ali midva znava spremeniti svoje načrte, znava odložiti svoje delo, ko nas za pomoč ali pozornost prosi sozakonec ali otrok? Ali znava za pomoč prositi, kljub temu da bova naletela na slabo voljo? Gospod, pomagaj nama služiti drug drugemu in otrokom!

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: V tvoji bližini Bog 

 

6.      postaja: VERONIKA OBRIŠE JEZUSU OBRAZ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz knjige preroka Izaija 53,2-3

Ni imel podobe ne lepote da bi ga hoteli videti ne zunanjosti, da bi si ga želeli. Bil je zaničevan in zapuščen od ljudi, mož bolečin in znanec bolezni, kakor tisti, pred katerim si zakrivajo obraz, je bil zaničevan in nismo ga cenili.

Gospod, Veronika je pokazala veliko sočutje, ko ti je kljub vojakom in podivjani množici prišla naproti ter ti obrisala obraz. Ali znamo biti drug do drugega tako sočutni? Zmoremo videti bolečino in stisko drug drugega ter sočutno odgovoriti nanjo? Kolikokrat se skrijeva, ko nas zaboli, kolikokrat ne zdrživa eden z drugim, ker je preboleče. 

Gospod, pomagaj nam, da bo sočutje in ljubeča bližina prevladala nad strahom pred bolečino. Naj po Veronikinem zgledu sočutje in nežnost pozdravita naše rane.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Jezus, k tebi hitim  

 

7.      postaja: JEZUS PADE DRUGIČ POD KRIŽEM 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Žalostinke 3,1-2.9.16

Jaz sem mož, ki je videl bedo pod palico njegovega besa. Mene je odpeljal in vodil v temo in ne v luč. Poti mi je ogradil s klesancem, steze mi je skrivil. Zobe mi je brusil na produ, v pepel me je poteptal.

Kolikokrat padeva, o Gospod. Prevečkrat vsak zase skušava nositi breme greha, se osamiva in trpiva, namesto da bi drug drugemu dopustila blizu in celila rane.

Dobri Bog, daj nama moči, da te bova vedno sprejela medse in doživela tvoje usmiljenje in ljubezen. 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Prihajam k tebi  

 

8.      postaja: JEZUS TOLAŽI JERUZALEMSKE ŽENE

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Luku 23,28-31

Jezus pa se je obrnil k njim in rekel: »Hčere Jeruzalemske, ne jokajte nad menoj, temveč jokajte nad seboj in nad svojimi otroki! Glejte prišli bodo namreč dnevi, ob katerih porečejo: ›Blagor nerodovitnim in telesom, ki niso rodila, in prsim, ki niso dojile!‹ Takrat bodo začeli govoriti goram: ›Padite na nas!‹ in gričem: ›Pokrijte nas!‹ Kajti če z zelenim lesom delajo takó, kaj se bo zgodilo s suhim?« 

Ali Jezus tolaži ali opominja  Jeruzalemske žene? Ali so v svoji žalosti morda podobne Petru, ko graja Jezusa rekoč,  „Bog ne daj, Gospod! To se ti nikakor ne sme zgoditi!“? Jezusu je bilo namreč popolnoma jasno, da kot Sin izpolnjuje Očetovo voljo in trpljenje, ki ga prestaja ni nič drugega kot pot, po kateri mora. Nikakor ne bi mogel biti bolj izpolnjen kot tako.

Očitno Jeruzalemske žene, kakor mnogokrat tudi mi, jočejo, ker še niso spoznale Odrešenika in milostnega   Očetovega   načrta.   Jočejo  za  učiteljem  in  prijateljem,   ki   so   ga  imele  rade,  a  so  ga izgubile, niso pa še spoznale, kdo v resnici je. Celo  življenje  samo tožimo  po  izgubljenem  in zamujenem, drug na  drugega  slikamo   vse  naše predstave   in  ideje,  bojimo   se  bolečine  in  izgube,  bojimo  se,  da   naši   otroci   ne   bodo  takšni in drugačni, da bomo izgubili službe in prijatelje, da bomo lačni in žejni in tako naprej. Nikakor pa ne vidimo zakrknjenosti naših lastnih src in da so naša življenja, kakršnakoli že so, odrešujoči Očetov načrt za nas.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Molim te ponižno   

 

9.      postaja: JEZUS PADE TRETJIČ POD KRIŽEM

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Žalostinke 3,27-32

Dobro je za moža, če nosi Jarem v svoji mladosti. Samoten naj sedi in molči, ko mu ga nalaga. Naj da v prah svoja usta, morda je še upanje. Naj ponudi lice tistemu, ki ga tepe, naj se nasiti z zasramovanjem. Zakaj Gospod ne zavrača za vselej, zakaj če je prizadel bolečino, se bo usmilil po obilju svoje dobrote.

Gospod prosiva te, da ne bi čakala, da padcev več ne bo, ampak bi se te ob njih še bolj oklenila. Pomagaj nama, da bi vsak dan pogumno vstajala pod križi vzgoje in prizadevanj za najin odnos. Hodi z nama po poti vztrajanja v doslednosti, pogovoru in ustvarjanju bližine. Naj imava pred seboj vedno jasen cilj, ki ga želiva doseči.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Suša   

 

10.  postaja: JEZUSA SLEČEJO IN MU PONUDIJO VINA Z ŽOLČEM MEŠANEGA 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,33-36

Ko so prišli na kraj, ki se imenuje Golgota, kar pomeni »kraj lobanje«, so mu dali piti vina, pomešanega z žolčem. In poskusil je, a ni hotel piti. Ko so ga križali, so si razdelili njegova oblačila, tako da so žrebali. Sedeli so in ga tam stražili.

Jezus, pustil si, da so ti vzeli vse, tudi obleko. Z njo so ti vzeli dostojanstvo, ti pa si vse to vzel nase. Naše grehe si vzel, da bi vsem nam pridobil milost za nov začetek. 

Vsemogočni Bog, izoblikoval si nas po Božji podobi. Pomagaj nama, da bova kot mož in žena znala spoštovati najini telesi in se popolnoma podarila drug drugemu. 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Tiho so  

 

11.  postaja: JEZUSA PRIBIJEJO NA KRIŽ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,37-42

Nad njegovo glavo so dali napis o njegovi krivdi: »To je Jezus, judovski kralj.« Takrat sta bila skupaj z njim križana dva razbojnika, eden na desnici, eden na levici. Tisti pa, ki so hodili mimo, so ga sramotili, zmajevali z glavami in govorili: »Ti, ki podiraš tempelj in ga v treh dneh postavljaš, reši samega sebe, če si Božji Sin, in stopi s križa!« Podobno so ga zasmehovali tudi veliki duhovniki s pismouki in starešinami ter govorili: »Druge je rešil, sebe pa ne more rešiti! Izraelov kralj je, naj stopi zdaj s križa in bomo verovali vanj.«

Jezus visi na križu. Gol, ranjen, zasmehovan... ljudje s prstom kažejo nanj in s tem vse svoje težave projicirajo vanj in mislijo kako popolni so sami...
Tudi zakonci in družine, še posebej tiste z več otroki so danes večkrat pribiti na križ s strani družbe.
Bog prosimo te, da bomo znali sprejemati trpljenje in ga osmišljevati, da v družbi ne bomo labilni kot je žitni klas v vetru.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem:  Gledam telo 

 

12.  postaja: JEZUS UMRJE NA KRIŽU

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,45-50.54

Ob šesti uri se je stemnilo po vsej deželi do devete ure. Okrog devete ure je jezus zavpil z močnim glasom: »EliEli, lama sabahtani?« to je: »Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?« Ko so nekateri, ki so tam stali, to slišali, so govorili: »Ta kliče Elija.« Brž je stekel eden izmed njih, vzel gobo, jo napojil s kisom, nataknil na trs in mu ponujal piti. Drugi pa so govorili: »Pusti, poglejmo, če ga pride Elija rešit!« Jezus je spet zaklical z močnim glasom in izročil duha... Ko so stotnik in ti, ki so z njim stražili Jezusa, videli potres in kar se je zgodilo, so se silno prestrašili in govorili: »Resnično, ta je bil Božji Sin!«

Kdaj se jaz obračam k Bogu? Ga kličem samo takrat, ko želim njegovo pomoč, njegovo odrešitev mojih težav?

Mar more Jezus prav umreti za moje grehe, da bom znal izročiti svoje življenje v božje roke?

Gospod, pomagaj mi, da bom znal vsak dan iskati veselje in tvoj načrt ter ga sprejemati kot svojo pot k tebi.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Nihče ne ljubi te kot jaz   

 

13.  postaja: JEZUSA SNAMEJO S KRIŽA IN GA IZROČIJO MATERI

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,54-55

Ko so stotnik in ti, ki so z njim stražili Jezusa, videli potres in kar se je zgodilo, so se silno prestrašili in govorili: »Resnično, ta je bil Sin Božji!« Bilo pa je tam mnogo žena, ki so gledale od daleč. Od Galileje sem so hodile za Jezusom in mu stregle.

Marija, v naročje si sprejela mrtvo telo svojega sina. Pomagaj nama, da bova znala sprejeti svoje otroke v vsem, kar so, v lepem in težkem, v njihovih zmagah in padcih. Vzgojo otrok naj ne vodi najina, ampak Božja volja.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem:  Ti si šel na križ    

 

14.  postaja: JEZUSA POLOŽIJO V GROB

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,59-61

Jožef je telo vzel, zavil v kos čistega platna in položil v svoj novi grob, ki ga je bil vsekal v skalo. Ko je k vhodu v grob zavalil velik kamen, je odšel. Bili pa sta tam Marija Magdalena in ona druga Marija in sta sedeli nasproti grobu.

Jezus je mrtev. Učenci so se v strahu in grozi obupani poskrili. Nič ne razumejo in nič ni tako, kot so si predstavljali. Tudi najini načrti in upi se marsikdaj porušijo. Zdi se nama, da je vse narobe.

Gospod, v takih trenutkih nama pomagaj, da se te bova oklenila in zaupala, da si ti tisti, ki z ljubeznijo vodiš najini življenji in da je vse, kar se nama dogaja, del načrta, ki je za naju vedno najboljši.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Nebeški Jeruzalem

 

SKLEP

Kristusova smrt ni konec, ampak se odpira v vstajenje. Naše življenje je osvetljeno z upanjem, da bomo tudi mi in vse človeštvo v slavi Vstalega Kristusa deležni novega življenja.

Molimo: Oče s smrtjo svojega Sina na Križu si hotel rešiti človeštvo. Daj nam, da bomo na zemlji spoznali skrivnost te ljubezni in bomo vredni sadov odrešenja v nebesih. Ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.