Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Križev pot zakonskih skupin

Na cvetno nedeljo smo se pri prvi postaji križevega pota zbrale štiri zakonske skupine in skupaj z molitvijo in pesmijo premišljevali o Jezusovem trpljenju.

Razmišljanja ob postajah smo napisali posamezni zakonski pari, kar nam je še bolj osebno približalo velikonočno skrivnost. Na koncu smo se zadržali še v mladinskih prostorih, kjer smo se malo družili med seboj. To je bilo prvo druženje vseh zakonskih skupin, od novonastale do najstarejše, ki potekajo na Mirenskem Gradu.

 

Pesem: Znova se lahko rodiš  (1. kitica)   

UVOD 

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Podoživljajmo z Jezusom zadnje ure njegovega življenja in se v duhu povzpnimo na Kalvarijo.

Premislimo, kako težak je naš greh in kako velika je Jezusova ljubezen do nas. Naj bo z nami žalostna Mati in naj moli z nami in za nas.

Pesem: Iščite me     

 

1.       postaja: JEZUSA OBSODIJO NA SMRT 

 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,22-23.26

»Kaj naj torej storim z Jezusom, ki se imenuje Kristus?« jim je rekel Pilat. Vsi so dejali: »Križen naj bo!« Rekel jim je: »Kaj je vendar hudega storil?« Oni pa so še bolj kričali: »Križen naj bo!« Tedaj jim je izpustil Baraba, Jezusa pa dal bičati in ga je izročil, da bi bil križan.

Tako zelo sva si daleč, ko drug v drugem ne vidiva več ljubljene osebe, ki sva ji obljubila zvestobo in Ljubezen do smrti, ter nama pričakovanja in lastne ideje zameglijo razum. Takrat nimava več moči, kot da se globoko razočarana drug nad drugim, obsodiva na smrt. Izdava vse v kar verjameva. V nekem trenutku postane pomembnejše kosilo, čista posoda, računalnik, lepa podoba od najdražjega.
A kjer je upanje si ti Gospod. Tam si Ti, ko si kljub krivični obsodbi in zatajitvi lahko pogledava v oči in si poveva, da nama je žal in si odpustiva.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Križ (1.kitica) 

 

2.      postaja: JEZUSU NALOŽIJO KRIŽ 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo . Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,27-31

Upraviteljevi vojaki so tedaj vzeli Jezusa s seboj v sodno hišo in zbrali okrog njega vso četo. Slekli so ga in ga ogrnili s škrlatnim plaščem. Iz trnja so spletli krono in mu jo dali na glavo in trst v njegovo desnico. Poklekovali so pred njim, ga zasmehovali in govorili: »Pozdravljen, judovski kralj!« ln pljuvali so vanj, mu vzeli trs in ga z njim tepli po glavi. Potem ko so ga zasmehovali, so mu slekli plašč, ga oblekli v njegova oblačila in odvedli, da bi ga križali.

Jezus je ponižno sprejel križ, ki mu ga je naložil sam Oče, čeprav se ga je bal in je prosil naj gre ta kelih mimo njega Tudi jaz se bojim. Hočem zbežati, izbrati lažje poti, ne truditi se. Jezus, daj mi pogum in vztrajnost, da sprejmem in živim vsakdanje križe.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas. 

Pesem: Križ (2. kitica)  

 

3.      postaja: JEZUS PADE PRVIČ POD KRIŽEM

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz knjige preroka Izaija 53,4-6

V resnici je nosil naše bolezni, naložil si je naše bolečine, mi pa smo ga imeli za zadetega, udarjenega od Boga in ponižanega. On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov, strt zaradi naših krivd. Kazen za naš mir je padla nanj, po njegovih ranah smo bili ozdravljeni.

Kadar ne potrpim sam, trpi namesto mene drugi, običajno najbližji. Pogosto se nama dogaja, da svoje križe prelagava drug na drugega. Namesto, da bi se ustavila pri sebi, da bi sprejela in nosila svojo nemoč, svojo bolečino, občutek neslišnosti, zavrženosti, nesposobnosti ... stresava te občutke na drug na drugega. 

Gospod, prosim pomagaj nam, da se bomo vedno znova oklenili svojega križa in ga vdano nosili. Tako bo ob nas več prostora za bližnjega in Boga. 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Čas življenja (1. kitica)  

 

4.      postaja: JEZUS SREČA SVOJO MATER 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Luku 2,34-35.51

Simeon je rekel Mariji, njegovi materi: »Glej ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu, in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src.« ... In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu.

Težko je biti ob sozakoncu, ki si ga tolikokrat razočaral in prizadel. Ko te zapušča upanje, da je še kakšna bitka smiselna, bo med nama še kdaj lepo.

Gospod, prosiva te za vero v tvoje neskončno usmiljenje in odpuščanje ter možnost novega začetka.   

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Čas življenja (2. kitica)   

 

5.      postaja: SIMON IZ CIRENE POMAGA JEZUSU NOSITI KRIŽ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,32; 16,24

Ko šli ven, so naleteli na človeka iz Cirene, ki mu je bilo Ime Simon. Prisilili so ga, da je nesel njegov križ. Tedaj je Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.«

Gospod, pokazal si, da je nemoč del življenja in da potrebujemo drug drugega. Prosiva te, da bi znala tudi midva v zakonu sprejemati Tvojo pomoč, pomoč od sozakonca ter bljižnjega.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Prihajam k tebi  

 

6.      postaja: VERONIKA OBRIŠE JEZUSU OBRAZ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz knjige preroka Izaija 53,2-3

Ni imel podobe ne lepote da bi ga hoteli videti ne zunanjosti, da bi si ga želeli. Bil je zaničevan in zapuščen od ljudi, mož bolečin in znanec bolezni, kakor tisti, pred katerim si zakrivajo obraz, je bil zaničevan in nismo ga cenili.

Jezus, Veronika je prepoznala tvojo stisko in trpljenje. Ni ti mogla vzeti križa, a je ponižno naredila, kar je bilo v njeni moči. Midva pa velikokrat ne znava videti potreb drugega. Ne znava slišati in upoštevati, tega, kar si drugi želi, se potruditi, da bi si prišla naproti pri delu in obveznostih, v iskanju rešitev na težave, pri vzgoji otrok ... Velikokrat nama žal ni pomembno, da bi zares poskrbela za drugega. Pomagaj nama, Gospod, da bi se vedno zavedala, da sva poklicana k rahločutni in ljubeči skrbi drug za drugega.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Vsak dan (1. kitica)  

 

7.      postaja: JEZUS PADE DRUGIČ POD KRIŽEM 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Žalostinke 3,1-2.9.16

Jaz sem mož, ki je videl bedo pod palico njegovega besa. Mene je odpeljal in vodil v temo in ne v luč . Poti mi je ogradil s klesancem, steze mi je skrivil. Zobe mi je brusil na produ, v pepel me je poteptal.

Kolikokrat misliva, da z nečem nimava več problemov in se začneva postavljati nad druge. Vendar kmalu spet padeva ravno pri istem problemu. Takrat spoznava svojo nemoč, da bi sama kaj spremenila in bi kar osramočeno obsedela v prahu svojega obupa. 

Gospod, prosiva te, da bi v najinih uspehih iskala le tvojo milost, in ne svojih zaslug. Preko padcev pa naju nauči večje ponižnosti in sočutja do drugih."

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Križ  (3. kitica)  

 

8.      postaja: JEZUS TOLAŽI JERUZALEMSKE ŽENE

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Luku 23,28-31

Jezus pa se je obrnil k njim in rekel: »Hčere Jeruzalemske, ne jokajte nad menoj, temveč jokajte nad seboj in nad svojimi otroki! Glejte prišli bodo namreč dnevi, ob katerih porečejo: ›Blagor nerodovitnim in telesom, ki niso rodila, in prsim, ki niso dojile!‹ Takrat bodo začeli govoriti goram: ›Padite na nas!‹ in gričem: ›Pokrijte nas!‹ Kajti če z zelenim lesom delajo takó, kaj se bo zgodilo s suhim?« 

Jezus, jeruzalemske žene si opominjal, naj jokajo nad seboj in nad svojimi otroki. Spodbudi tudi nas starše, da bomo z ljubeznijo vzgajali svoje otroke. Pomagaj nam, da bomo z zgledom, besedo in molitvijo posredovali vero, krščanske vrednote ter ljubezen do tebe in bližnjega.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Bojim se samote (1. kitica)  

 

9.      postaja: JEZUS PADE TRETJIČ POD KRIŽEM

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Žalostinke 3,27-32

Dobro je za moža, če nosi Jarem v svoji mladosti. Samoten naj sedi in molči, ko mu ga nalaga. Naj da v prah svoja usta, morda je še upanje. Naj ponudi lice tistemu, ki ga tepe, naj se nasiti z zasramovanjem. Zakaj Gospod ne zavrača za vselej, zakaj če je prizadel bolečino, se bo usmilil po obilju svoje dobrote.

Težko se je soočiti s svojimi padci. Še posebej, ko se ponavljajo in nas so-zakonec vedno znova opominja.

Gospod, pomagaj nam, da se v takih trenutkih ne bi branili ali obupovali nad seboj.

Daj nam poguma, da bi se soočili z lastnimi zablodami in jih ponižno sprejeli.

Daj nam vere, da zmoremo vstati, vere, da Ti vedno računaš na nas.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Bojim se samote (2. kitica)  

 

10.  postaja: JEZUSA SLEČEJO IN MU PONUDIJO VINA Z ŽOLČEM MEŠANEGA 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,33-36

Ko so prišli na kraj, ki se imenuje Golgota, kar pomeni »kraj lobanje«, so mu dali piti vina, pomešanega z žolčem. In poskusil je, a ni hotel piti. Ko so ga križali, so si razdelili njegova oblačila, tako da so žrebali. Sedeli so in ga tam stražili.

Jezus, čeprav si bil žejen, nisi hotel piti vina pomešanega z žolčem. Vedel si, da to ni pijača, ki te bo odžejala - raje si ostal žejen. Prosiva te, da bi tudi mi znali razločevati med dobrim in slabim, med pravo in popačeno Resnico. Daj, da bi vztrajali na pravi poti, čeprav je večkrat bolj mučna in utrujajoča. Le tako bomo osebnostno rasli in s tem krepili naše odnose.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Na križ si šel, Gospod  (1. kitica)  

 

11.  postaja: JEZUSA PRIBIJEJO NA KRIŽ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,37-42

Nad njegovo glavo so dali napis o njegovi krivdi: »To je Jezus, judovski kralj.« Takrat sta bila skupaj z njim križana dva razbojnika, eden na desnici, eden na levici. Tisti pa, ki so hodili mimo, so ga sramotili, zmajevali z glavami in govorili: »Ti, ki podiraš tempelj in ga v treh dneh postavljaš, reši samega sebe, če si Božji Sin, in stopi s križa!« Podobno so ga zasmehovali tudi veliki duhovniki s pismouki in starešinami ter govorili: »Druge je rešil, sebe pa ne more rešiti! Izraelov kralj je, naj stopi zdaj s križa in bomo verovali vanj.«

Jezusa je na križ pribila grešnost Judov: njihova trdosrčnost, neposlušnost Bogu, napuh. Jezus jih je tako motil, ker jih je opozarjal na njihove napake in jih vabil k spreobrnenju. S svojim delovanjem je postavil v dvom njihov dotedanji svet in počutili so se ogrožene.

Tudi mi, kadar nočemo sprejeti Božjega vabila, križamo Jezusa.

Kadar ne sprejemava Božjega načrta za naju in sozakončevega opominjanja, pribijava najin odnos na križ.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Gledam telo   

 

12.  postaja: JEZUS UMRJE NA KRIŽU

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,45-50.54

Ob šesti uri se je stemnilo po vsej deželi do devete ure. Okrog devete ure je jezus zavpil z močnim glasom: »EliEli, lama sabahtani?« to je: »Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?« Ko so nekateri, ki so tam stali, to slišali, so govorili: »Ta kliče Elija.« Brž je stekel eden izmed njih, vzel gobo, jo napojil s kisom, nataknil na trs in mu ponujal piti. Drugi pa so govorili: »Pusti, poglejmo, če ga pride Elija rešit!« Jezus je spet zaklical z močnim glasom in izročil duha... Ko so stotnik in ti, ki so z njim stražili Jezusa, videli potres in kar se je zgodilo, so se silno prestrašili in govorili: »Resnično, ta je bil Božji Sin!«

Gospod, kolikokrat se ne odpoveva svojim predstavam, ki jih imava drug o drugem. Kolikokrat namesto razumevanja in sočutja, iz nas bruhne ven jeza, prezir in razočaranje nad sozakoncem. Svoje slike vzamemo za absolutne in jih ne zamenjujemo s Tvojimi. Na ta način pa drug drugega prizadaneva in sva vedno bolj daleč.

Gospod, naj umrejo v nas te slike, ki niso Tvoje in naj ljubezen, pozdravi in  zbliža to, kar se je oddaljilo.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Jezus, k tebi hitim (1. kitica)   

 

13.  postaja: JEZUSA SNAMEJO S KRIŽA IN GA IZROČIJO MATERI

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,54-55

Ko so stotnik in ti, ki so z njim stražili Jezusa, videli potres in kar se je zgodilo, so se silno prestrašili in govorili: »Resnično, ta je bil Sin Božji!« Bilo pa je tam mnogo žena, ki so gledale od daleč. Od Galileje sem so hodile za Jezusom in mu stregle.

V dobrem in slabem, v veselju in bolečinah življenja, vedno bi se morala sprejemati in biti opora drug drugemu.

Bog, prosiva te, daj nama svojega usmiljenja in moči, da bi se v težkih trenutkih vedno obračala k Tebi in drug k drugemu, se popolnoma sprejemala brez pričakovanj in skupaj nosila bremena.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Jezus, k tebi hitim (2. kitica) 

 

14.  postaja: JEZUSA POLOŽIJO V GROB

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,59-61

Jožef je telo vzel, zavil v kos čistega platna in položil v svoj novi grob, ki ga je bil vsekal v skalo. Ko je k vhodu v grob zavalil velik kamen, je odšel. Bili pa sta tam Marija Magdalena in ona druga Marija in sta sedeli nasproti grobu.

S tvojo smrtjo, Gospod, se ni vse končalo. Veliki petek je, a vstajenje je blizu. V slavi velikonočnega jutra je tvoj prazen grob  dokaz tvojega veličastnega uničenja greha in smrti.

Če želimo hoditi za Jezusom, moramo postati novi človek. Pustiti za sabo grehe, razvade, sebičnost, napuh in vse, česar se oklepamo in nas ovira v naši rasti. Gospod, daj nam milost, da bi zmogli vse, kar nam preprečuje prihajati k tebi v svobodi, pokopati in se v veri vedno znova odločati za pot s Teboj. 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Jezus, k tebi hitim (3. kitica)   

SKLEP

Kristusova smrt ni konec, ampak se odpira v vstajenje. Naše življenje je osvetljeno z upanjem, da bomo tudi mi in vse človeštvo v slavi Vstalega Kristusa deležni novega življenja.

Molimo: Oče s smrtjo svojega Sina na Križu si hotel rešiti človeštvo. Daj nam, da bomo na zemlji spoznali skrivnost te ljubezni in bomo vredni sadov odrešenja v nebesih. Ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.

 Pesem: Ti si šel križ