Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Križev pot zakonskih skupin 2014

 

Pesem: Znova se lahko rodiš 

UVOD 

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Podoživljajmo z Jezusom zadnje ure njegovega življenja in se v duhu povzpnimo na Kalvarijo.

Premislimo, kako težak je naš greh in kako velika je Jezusova ljubezen do nas. Naj bo z nami žalostna Mati in naj moli z nami in za nas.

 

Pesem: Iščite me 

 

1.                  postaja: JEZUSA OBSODIJO NA SMRT 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz Evangelija po Mateju 27,22-23.26

»Kaj naj torej storim z Jezusom, ki se imenuje Kristus?« jim je rekel Pilat. Vsi so dejali: »Križen naj bo!« Rekel jim je: »Kaj je vendar hudega storil?« Oni pa so še bolj kričali: »Križen naj bo!« Tedaj jim je izpustil Baraba, Jezusa pa dal bičati in ga je izročil, da bi bil križan.

Kako lahko je soditi. Tudi v zakonu. Če ne živiva v popolni iskrenosti, se zraven hitro prikradejo obsodbe. ko drug drugemu ne verjameva v polnosti. Ko si mislim, da je zraven tvojih besed še nekaj drugega, neizrečenega. Takrat te obsodim, da v resnici misliš drugače.

Da mi tudi ti očitaš.

Da me v resnici ne ceniš.

Da nisem lepa.

Da se nisem dovolj potrudil.

Da nisem kriva za tvojo slabo voljo.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Križ (1.kitica)

 

2.                  postaja: JEZUSU NALOŽIJO KRIŽ 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo . Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz Evangelija po Mateju 27,27-31

Upraviteljevi vojaki so tedaj vzeli Jezusa s seboj v sodno hišo in zbrali okrog njega vso četo. Slekli so ga in ga ogrnili s škrlatnim plaščem. Iz trnja so spletli krono in mu jo dali na glavo in trst v njegovo desnico. Poklekovali so pred njim, ga zasmehovali in govorili: »Pozdravljen, judovski kralj!« ln pljuvali so vanj, mu vzeli trs in ga z njim tepli po glavi. Potem ko so ga zasmehovali, so mu slekli plašč, ga oblekli v njegova oblačila in odvedli, da bi ga križali.

Jezus, ti si sprejel križ trpljenja. Pomagaj nam, da bomo tudi mi v zakonu znali sprejemati križ, ki se kaže v vsakodnevnem življenju, da ga bomo sprejemali pogumno in vdano, zavedajoč se, da nas bo pripeljal k tebi.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Križ (2. kitica)

 

3.                  postaja: JEZUS PADE PRVIČ POD KRIŽEM

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz knjige preroka Izaija 53,4-6

V resnici je nosil naše bolezni, naložil si je naše bolečine, mi pa smo ga imeli za zadetega, udarjenega od Boga in ponižanega. On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov, strt zaradi naših krivd. Kazen za naš mir je padla nanj, po njegovih ranah smo bili ozdravljeni.

Najina pot je polna padcev. Padeva, ko si ne znava vzeti časa drug za drugega, za molitev, ko se ne vzameva resno, ko se umikava, da ne bi bolelo. Gospod, ti si padel, a se nisi obotavljal. Postavil si se na noge in stopil naprej. Pomagaj nama, da bova znala svoje padce sprejeti in nadaljevati pot.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Čas življenja (1. kitica)

 

4.                  postaja: JEZUS SREČA SVOJO MATER 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz Evangelija po Luku 2,34-35.51

Simeon je rekel Mariji, njegovi materi: »Glej ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu, in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src.« ... In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu.

Jezus, Božji in Marijin Sin, kako boleče je bilo tvoje srečanje z Marijo! Srečanje dveh src, ki se neizmerno ljubita. V zakonu in družini gre za neprestana srečavanja. Ni mogoče živeti drug brez drugega in tudi ne drug mimo drugega.

Gospod Jezus, tudi v najhujšem trpljenju si bil zvest svojemu Očetu. Naj bomo tudi zakonci zvesti privolitvi, ki smo jo dali pri sklenitvi zakona. Tako bomo zvesti v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju ter se bomo ljubili in spoštovali vse dni svojega življenja.

Marija, kraljica družine, pomagaj družinam, da bodo postale svetel zgled vere, upanja in ljubezni.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Čas življenja (2. kitica)

 

5.                  postaja: SIMON IZ CIRENE POMAGA JEZUSU NOSITI KRIŽ

 Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz Evangelija po Mateju 27,32; 16,24

Ko šli ven, so naleteli na človeka iz Cirene, ki mu je bilo Ime Simon. Prisilili so ga, da je nesel njegov križ. Tedaj je Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.«

Simona so prisilili nositi križ. Prostovoljcev ni bilo. Kljub temu se je izvršila Božja previdnost.

Ko v najinem odnosu pešava pod težo križa nama odpri oči, da bova videla Tvojo pomoč, ki prihaja tudi na nepričakovan način.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Prihajam k tebi

 

6.                  postaja: VERONIKA OBRIŠE JEZUSU OBRAZ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz knjige preroka Izaija 53,2-3

Ni imel podobe ne lepote da bi ga hoteli videti ne zunanjosti, da bi si ga želeli. Bil je zaničevan in zapuščen od ljudi, mož bolečin in znanec bolezni, kakor tisti, pred katerim si zakrivajo obraz, je bil zaničevan in nismo ga cenili.

Gospod, še vedno ugotavljava, da nama je težko spustiti drugega blizu, kadar se počutiva nesposobna, ranjena, prizadeta, kadar naju kaj boli. Naj se ob tvojem križu učiva ponižnosti in majhnosti. Naj naju to, da potrebujeva medsebojno oporo in pomoč ne ogroža. Naj v tem prepoznava lepoto zakona. 

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Vsak dan (1. kitica)

 

7.                  postaja: JEZUS PADE DRUGIČ POD KRIŽEM 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Žalostinke 3,1-2.9.16

Jaz sem mož, ki je videl bedo pod palico njegovega besa. Mene je odpeljal in vodil v temo in ne v luč . Poti mi je ogradil s klesancem, steze mi je skrivil. Zobe mi je brusil na produ, v pepel me je poteptal.

Dogaja se, da nam v naših odnosih večkrat zmanjka "tal pod nogami" in takrat izgubimo tudi stik z Bogom. To se, žal, zgodi večkrat. Le zaupanje v Boga nas vrne na pravo pot. Hvala, Gospod, ker nam daješ moč, da lahko lažje prenašamo križe naših odnosov.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Križ 

 

8.                  postaja: JEZUS TOLAŽI JERUZALEMSKE ŽENE,

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz Evangelija po Luku 23,28-31

Jezus pa se je obrnil k njim in rekel: »Hčere Jeruzalemske, ne jokajte nad menoj, temveč jokajte nad seboj in nad svojimi otroki! Glejte prišli bodo namreč dnevi, ob katerih porečejo: ›Blagor nerodovitnim in telesom, ki niso rodila, in prsim, ki niso dojile!‹ Takrat bodo začeli govoriti goram: ›Padite na nas!‹ in gričem: ›Pokrijte nas!‹ Kajti če z zelenim lesom delajo takó, kaj se bo zgodilo s suhim?« 

Prihajati skupaj nama je vsakič naporno, saj se morava odpovedovati zgrešenim predstavam, ugodju, napuhu, tekmovalnosti in še čemu, kar naju oddaljuje. Gospod, prosiva te, da bi v vsaki bolečini videla smisel in vir rodovitnosti za najin odnos.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Bojim se samote (1. kitica)

 

9.                  postaja: JEZUS PADE TRETJIČ POD KRIŽEM

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Žalostinke 3,27-32

Dobro je za moža, če nosi Jarem v svoji mladosti. Samoten naj sedi in molči, ko mu ga nalaga. Naj da v prah svoja usta, morda je še upanje. Naj ponudi lice tistemu, ki ga tepe, naj se nasiti z zasramovanjem. Zakaj Gospod ne zavrača za vselej, zakaj če je prizadel bolečino, se bo usmilil po obilju svoje dobrote.

Lahko razumemo trpljenje, ki smo si ga sami "zaslužili" s svojimi dejanji in napakami. Je kot nekakšna pravična kazen. Zelo težko pa sprejmemo trpljenje, bolečino, ki prizadene po krivici. Jezus, ti si trpel, ker si bil dober, ker si pričeval o resnici. Želel si se žrtvovati za nas iz čiste ljubezni. Nam pa je še vedno tako težko, da bi se prostovoljno žrtvovali za druge - včasih tudi za sozakonca. Manjka pravo veselje do darovanja.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Bojim se samote (2. kitica)

 

10.              postaja: JEZUSA SLEČEJO IN MU PONUDIJO VINA Z ŽOLČEM MEŠANEGA 

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz Evangelija po Mateju 27,33-36

Ko so prišli na kraj, ki se imenuje Golgota, kar pomeni »kraj lobanje«, so mu dali piti vina, pomešanega z žolčem. In poskusil je, a ni hotel piti. Ko so ga križali, so si razdelili njegova oblačila, tako da so žrebali. Sedeli so in ga tam stražili.

Jezus, ko so na Kalvariji s tebe strgali obleko, so ti vzeli še zadnje dostojanstvo. Z opravljanjem in obrekovanjem pogosto jemljemo našim bližnjim čast in dobro ime. Prav tako ne zaščitimo dostojanstva tistih, ki se jim v družbi posmehujejo, saj se bojimo izpostaviti. Tudi ko jemljejo čast nam, se branimo prav z opravičevanjem sebe na račun blatenja drugega. Ti, Jezus, pa se nisi upiral, čeprav si imel vso pravico in oblast nad njimi. Daj moči tudi nam, da se v življenju ne bomo branili s poniževanjem drugih, ampak se bomo upali zavzeti za šibke in jim vrniti dostojanstvo.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Na križ si šel, Gospod  (1. kitica)

 

11.              postaja: JEZUSA PRIBIJEJO NA KRIŽ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz Evangelija po Mateju 27,37-42

Nad njegovo glavo so dali napis o njegovi krivdi: »To je Jezus, judovski kralj.« Takrat sta bila skupaj z njim križana dva razbojnika, eden na desnici, eden na levici. Tisti pa, ki so hodili mimo, so ga sramotili, zmajevali z glavami in govorili: »Ti, ki podiraš tempelj in ga v treh dneh postavljaš, reši samega sebe, če si Božji Sin, in stopi s križa!« Podobno so ga zasmehovali tudi veliki duhovniki s pismouki in starešinami ter govorili: »Druge je rešil, sebe pa ne more rešiti! Izraelov kralj je, naj stopi zdaj s križa in bomo verovali vanj.«

Jezus, kljub zasmehovanju množice, nisi klonil. Daj, da bi tudi mi znali verovati in zaupati vate, kljub pritiskom drugače misleče okolice.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Gledam telo 

 

12.              postaja: JEZUS UMRJE NA KRIŽU

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz Evangelija po Mateju 27,45-50.54

Ob šesti uri se je stemnilo po vsej deželi do devete ure. Okrog devete ure je jezus zavpil z močnim glasom: »EliEli, lama sabahtani?« to je: »Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?« Ko so nekateri, ki so tam stali, to slišali, so govorili: »Ta kliče Elija.« Brž je stekel eden izmed njih, vzel gobo, jo napojil s kisom, nataknil na trs in mu ponujal piti. Drugi pa so govorili: »Pusti, poglejmo, če ga pride Elija rešit!« Jezus je spet zaklical z močnim glasom in izročil duha... Ko so stotnik in ti, ki so z njim stražili Jezusa, videli potres in kar se je zgodilo, so se silno prestrašili in govorili: »Resnično, ta je bil Božji Sin!«

Premalo živiva z zavestjo, da sva poklicana k umiranju za drugega. Tako vidiva le svoje potrebe, svoje bolečine in svoj prav. Gospod, pomagaj nama, da ne bova zaverovana vase, temveč se bova znala vedno znova odpovedovati svojim predstavam in vzorcem ter si tako prihajala naproti.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Jezus, k tebi hitim (1. kitica)

 

13.              postaja: JEZUSA SNAMEJO S KRIŽA IN GA IZROČIJO MATERI

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz Evangelija po Mateju 27,54-55

Ko so stotnik in ti, ki so z njim stražili Jezusa, videli potres in kar se je zgodilo, so se silno prestrašili in govorili: »Resnično, ta je bil Sin Božji!« Bilo pa je tam mnogo žena, ki so gledale od daleč. Od Galileje sem so hodile za Jezusom in mu stregle.

Gospod, tudi, ko v rokah nimava nič drugega kot najina razbita upanja in pričakovanja, kakor Marija, ki je pod križem držala v naročju tvoje mrtvo telo in premišljevala o tej skrivnosti, naju razsvetli, da bova videla tvoj odrešenjski načrt.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Jezus, k tebi hitim (2. kitica)

 

14.              postaja: JEZUSA POLOŽIJO V GROB

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Iz Evangelija po Mateju 27,59-61

Jožef je telo vzel, zavil v kos čistega platna in položil v svoj novi grob, ki ga je bil vsekal v skalo. Ko je k vhodu v grob zavalil velik kamen, je odšel. Bili pa sta tam Marija Magdalena in ona druga Marija in sta sedeli nasproti grobu.

Jožef je s preroško modrostjo položil Jezusa v lastni grob, od koder je bil tretji dan zmagoslavno obujen. Gospod, naj tudi mi živimo s trdno zavestjo, če bomo s Kristusom umrli, bomo z njim tudi deležni večnega življenja.

 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas .

Pesem: Ti si šel na križ

 

SKLEP

Kristusova smrt ni konec, ampak se odpira v vstajenje. Naše življenje je osvetljeno z upanjem, da bomo tudi mi in vse človeštvo v slavi Vstalega Kristusa deležni novega življenja.

Molimo: Oče s smrtjo svojega Sina na Križu si hotel rešiti človeštvo. Daj nam, da bomo na zemlji spoznali skrivnost te ljubezni in bomo vredni sadov odrešenja v nebesih. Ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.