Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Križev pot zakonskih skupin 2017

V nedeljo, 26. 3., ob 16h smo se ob vznožju Mirenskega Grada zbrali zakonci iz petih zakonskih skupin, ki jih vodi g. Peter Žakelj. Peš smo se odpravili na vrh hriba in po poti molili križev pot.

Razmišljanja ob križevem potu smo pripravili sami in tako izročili svoje težave, prošnje in skrbi Kristusu, s katerim želimo nositi nase križe. Po molitvi je sledilo druženje v mladinskih prostorih, kjer smo sproščeno poklepetali, otroci so se pa naigrali. Bilo je lepo - ob takih trenutkih vedno znova spoznamo, kako pomembno in prijetno je biti povezan, ko se vsak po svojih močeh borimo za lepo družinsko življenje.

Pesem: Znova se lahko rodiš (1. kitica)   

 

UVOD

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Podoživljajmo z Jezusom zadnje ure njegovega življenja in se v duhu povzpnimo na Kalvarijo. Premislimo, kako težak je naš greh in kako velika je Jezusova ljubezen do nas. Naj bo z nami žalostna Mati in naj moli z nami in za nas. 

Pesem: Iščite me

 

1. postaja: JEZUSA OBSODIJO NA SMRT

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,22-23.26

»Kaj naj torej storim z Jezusom, ki se imenuje Kristus?« jim je rekel Pilat. Vsi so dejali: »Križen naj bo!« Rekel jim je: »Kaj je vendar hudega storil?« Oni pa so še bolj kričali: »Križen naj bo!« Tedaj jim je izpustil Baraba, Jezusa pa dal bičati in ga je izročil, da bi bil križan.

Tudi midva se večkrat brez zadržkov obsodiva. Ko si v glavah narediva slike o drugem, kako je tvoj tekmec, poniževalec, krivičen, nesočuten. Ko si v tem dava prav in iz naju privre uničujoča jeza, začneva tudi midva kričati – križan naj bo, zato, ker mi dela krivico, zato ker me ne razume ne vidi in ne sliši. Iz bolečine in obupa drug drugega prizadeneva in obsodiva na smrt.

Ti Gospod pa si kljub krikom in obsodbi tiho in čakaš. Zaupaš svojemu Očetu in ne obupuješ. Ko nama je težko, ker nisva skupaj, si nama Ti v oporo s tvojo ponižnostjo, čakanjem in zaupanjem. Gospod, daj nam moči, da bi te zmogli v najhujših trenutkih posnemati, ostati mirni in vztrajno iskati pot k drugemu.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Križ (1.kitica) 

 

2. postaja: JEZUSU NALOŽIJO KRIŽ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,27-31

Upraviteljevi vojaki so tedaj vzeli Jezusa s seboj v sodno hišo in zbrali okrog njega vso četo. Slekli so ga in ga ogrnili s škrlatnim plaščem. Iz trnja so spletli krono in mu jo dali na glavo in trst v njegovo desnico. Poklekovali so pred njim, ga zasmehovali in govorili: »Pozdravljen, judovski kralj!« ln pljuvali so vanj, mu vzeli trs in ga z njim tepli po glavi. Potem ko so ga zasmehovali, so mu slekli plašč, ga oblekli v njegova oblačila in odvedli, da bi ga križali.

Pridejo trenutki, ko je življenje pretežko, da bi ga nosil sam. Takrat sva poklicana, da drug v drugemu vidiva trpečega Jezusa in si z usmiljenjem prideva naproti. A kako težko je izstopiti iz svojega egoizma, pustiti ob strani svoje bolečine in videti svojega ljubljenega, ki te potrebuje. Največkrat ostaneva v svojem svetu krivic, prepričana, da nama mora drug postreči prvi. Podobno kot so tebe, Jezus, zasmehovali, tudi midva v lastni nemoči drugega raniva tam, kjer najbolj boli.

Ti, Gospod, si molče in vdano prenašal vsa sramotenja. Pomagaj nama, da bi zmogla sprejeti svoj križ in v popolni ponižnosti ter z vso ljubeznijo pomagala nositi križ drug drugega.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Križ

 

3. postaja: JEZUS PADE PRVIČ POD KRIŽEM

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz knjige preroka Izaija 53,4-6

V resnici je nosil naše bolezni, naložil si je naše bolečine, mi pa smo ga imeli za zadetega, udarjenega od Boga in ponižanega. On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov, strt zaradi naših krivd. Kazen za naš mir je padla nanj, po njegovih ranah smo bili ozdravljeni.

Kadar ne potrpim sam, trpi namesto mene drugi, običajno najbližji. Pogosto se nama dogaja, da svoje križe prelagava drug na drugega. Namesto, da bi se ustavila pri sebi, da bi sprejela in nosila svojo nemoč, svojo bolečino, občutek neslišnosti, zavrženosti, nesposobnosti ... stresava te občutke na drug na drugega.

Gospod, prosim pomagaj nam, da se bomo vedno znova oklenili svojega križa in ga vdano nosili. Tako bo ob nas več prostora za bližnjega in Boga.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Čas življenja (1. kitica)

 

4. postaja: JEZUS SREČA SVOJO MATER

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Luku 2,34-35.51

Simeon je rekel Mariji, njegovi materi: »Glej ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu, in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src.« ... In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu.

Jezus, ko so te vsi zapustili in si začel svoj križev pot, te je mati še vedno z ljubeznijo spremljala in podpirala. Prosiva te, da se ob nasprotovanjih, lažeh in čudaštvu, ki nama je pripisano, nikoli ne bi počutila sama, ampak verjela v Tvojo pomoč in oporo ljudi, ki naju imajo radi. 

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Čas življenja (2. kitica) 

 

5. postaja: SIMON IZ CIRENE POMAGA JEZUSU NOSITI KRIŽ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,32; 16,24

Ko šli ven, so naleteli na človeka iz Cirene, ki mu je bilo Ime Simon. Prisilili so ga, da je nesel njegov križ. Tedaj je Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.«

Oh, ta križ! S kakšnim odporom si ga zjutraj nejevoljno naložim in med pritoževanjem čakam večer, ko se ga bom lahko spet znebil/a. Ne sprejemam ga z ljubeznijo,  ampak kot nepotrebno nadlogo. Zato tudi ne vidim križev, ki bremenijo hrbet mojega moža, žene, otroka, drugega para iz zakonske skupine… In kje je šele moje sočutje, da bi zmogel/a potrpežljivo in ponižno, brez pametovanja ali pomilovanja, podpreti njihove križe in jim odvzeti del bremena. Jezus, nauči nas v našem križu videti blagoslov namesto prekletstva. Da bi se ga znali vsak dan znova okleniti z ljubeznijo, kot rešilne bilke za preraščanje svoje grešnosti in pot do sočutja z bližnjimi.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Prihajam k tebi 

 

6. postaja: VERONIKA OBRIŠE JEZUSU OBRAZ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz knjige preroka Izaija 53,2-3

Ni imel podobe ne lepote da bi ga hoteli videti ne zunanjosti, da bi si ga želeli. Bil je zaničevan in zapuščen od ljudi, mož bolečin in znanec bolezni, kakor tisti, pred katerim si zakrivajo obraz, je bil zaničevan in nismo ga cenili.

Veronika vidi tvojo stisko. Ve, da ne more narediti veliko, a kar stori, stori z veliko ljubeznijo. Pomagaj nama, da si bova znala prihajati naproti, poskrbeti drug za drugega, biti pozorna na potrebe drug drugega, predvsem pa vsako najmanjšo stvar narediti z ljubeznijo.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Vsak dan (1. kitica) 

 

7. postaja: JEZUS PADE DRUGIČ POD KRIŽEM

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Žalostinke 3,1-2.9.16

Jaz sem mož, ki je videl bedo pod palico njegovega besa. Mene je odpeljal in vodil v temo in ne v luč . Poti mi je ogradil s klesancem, steze mi je skrivil. Zobe mi je brusil na produ, v pepel me je poteptal.

V zakonu imava veliko padcev, ki največkrat izvirajo iz tega, da se zaradi tekmovalnosti, ogroženosti in napačnih predstav ne znava slišati in vzeti zares. Gospod, pomagaj nama, da bi drug drugega videla kot dopolnitev in da bi se zmogla zares slišati.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Križ (3. kitica) 

 

8. postaja: JEZUS TOLAŽI JERUZALEMSKE ŽENE

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Luku 23,28-31

Jezus pa se je obrnil k njim in rekel: »Hčere Jeruzalemske, ne jokajte nad menoj, temveč jokajte nad seboj in nad svojimi otroki! Glejte prišli bodo namreč dnevi, ob katerih porečejo: ›Blagor nerodovitnim in telesom, ki niso rodila, in prsim, ki niso dojile!‹ Takrat bodo začeli govoriti goram: ›Padite na nas!‹ in gričem: ›Pokrijte nas!‹ Kajti če z zelenim lesom delajo takó, kaj se bo zgodilo s suhim?«

Podarjeni so nama otroci, midva pa kot starša padava. Zmanjka ljubezni, zmajnka potrpežljivosti in volje za odnos. Jezus, pomagaj nama videti te žive čudeže, ki so najini in živeti veselju.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Bojim se samote (1. kitica)

 

9. postaja: JEZUS PADE TRETJIČ POD KRIŽEM

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. 

Žalostinke 3,27-32

Dobro je za moža, če nosi Jarem v svoji mladosti. Samoten naj sedi in molči, ko mu ga nalaga. Naj da v prah svoja usta, morda je še upanje. Naj ponudi lice tistemu, ki ga tepe, naj se nasiti z zasramovanjem. Zakaj Gospod ne zavrača za vselej, zakaj če je prizadel bolečino, se bo usmilil po obilju svoje dobrote.

Zgodi se, da ne znamo molčati, ko je to potrebno. Ne znamo najprej se ustaviti in razmisliti ter šele nato spregovoriti. Raje nepremišljeno usekamo nazaj ter s tem mogoče osebo celo užalimo. Seveda se zatem tolčemo po glavi.
Gospod daj, da bi se znali ustaviti in umiriti ter nato misel izraziti na primeren način, poleg tega pa sprejeti, da ima drugi tudi svojo resnico.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Bojim se samote (2. kitica)

 

10. postaja: JEZUSA SLEČEJO IN MU PONUDIJO VINA Z ŽOLČEM MEŠANEGA

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,33-36

Ko so prišli na kraj, ki se imenuje Golgota, kar pomeni »kraj lobanje«, so mu dali piti vina, pomešanega z žolčem. In poskusil je, a ni hotel piti. Ko so ga križali, so si razdelili njegova oblačila, tako da so žrebali. Sedeli so in ga tam stražili.

Jezus, kolikokrat globoko v sebi čutiva žejo, a gasiva jo z vodo iz vodnjaka, na različne načine, a se ne zares odžejava. Naj v nama stalno tli želja po Tebi, živi vodi, da skupaj s Teboj stopava v vsakdan, sprejemava in nosiva križe življenja.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Na križ si šel, Gospod (1. kitica)

 

11. postaja: JEZUSA PRIBIJEJO NA KRIŽ

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,37-42

Nad njegovo glavo so dali napis o njegovi krivdi: »To je Jezus, judovski kralj.« Takrat sta bila skupaj z njim križana dva razbojnika, eden na desnici, eden na levici. Tisti pa, ki so hodili mimo, so ga sramotili, zmajevali z glavami in govorili: »Ti, ki podiraš tempelj in ga v treh dneh postavljaš, reši samega sebe, če si Božji Sin, in stopi s križa!« Podobno so ga zasmehovali tudi veliki duhovniki s pismouki in starešinami ter govorili: »Druge je rešil, sebe pa ne more rešiti! Izraelov kralj je, naj stopi zdaj s križa in bomo verovali vanj.«

Posmehovanje, ponos, napuh, izsiljevanje, pogojevanje, vse to nama ni tuje, ampak še prevečkrat razžira najin odnos, najino povezanost. Gospod, prosimo te za ponižnost, majhnost in poslušnost.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Gledam telo

 

12. postaja: JEZUS UMRJE NA KRIŽU

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,45-50.54

Ob šesti uri se je stemnilo po vsej deželi do devete ure. Okrog devete ure je jezus zavpil z močnim glasom: »EliEli, lama sabahtani?« to je: »Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?« Ko so nekateri, ki so tam stali, to slišali, so govorili: »Ta kliče Elija.« Brž je stekel eden izmed njih, vzel gobo, jo napojil s kisom, nataknil na trs in mu ponujal piti. Drugi pa so govorili: »Pusti, poglejmo, če ga pride Elija rešit!« Jezus je spet zaklical z močnim glasom in izročil duha... Ko so stotnik in ti, ki so z njim stražili Jezusa, videli potres in kar se je zgodilo, so se silno prestrašili in govorili: »Resnično, ta je bil Božji Sin!«

Ali znava vedno stopiti na stran evangelija ali se prepuščava toku množice in brezbrižnosti? Kolikokrat se zgodi, da pustim sozakonca, da se sam trudi, sam razmišlja, sam vzgaja, … kot bi mu bil tekmec. Taka drža pripelje do prepira in odtujevanja med nama.

Gospod, ti si umrl za nas; pomagaj nam, da bi se tudi mi darovali za drugega, sozakonca, družino.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Jezus, k tebi hitim (1. kitica) 

 

13. postaja: JEZUSA SNAMEJO S KRIŽA IN GA IZROČIJO MATERI

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,54-55

Ko so stotnik in ti, ki so z njim stražili Jezusa, videli potres in kar se je zgodilo, so se silno prestrašili in govorili: »Resnično, ta je bil Sin Božji!« Bilo pa je tam mnogo žena, ki so gledale od daleč. Od Galileje sem so hodile za Jezusom in mu stregle.

Jezus, ko si umrl, so k tebi pristopili prijatelji. Do takrat si moral sam trpeti na križu. Pomagaj nam, ko moramo za dobro drugega potrpeti, prenašati krivice in umreti svojemu ponosu in dobremu imenu. Pomagaj nam, ko moramo sami umirati, da ima bližnji ob nas možnost zaživeti.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Jezus, k tebi hitim (2. kitica)  

 

14. postaja: JEZUSA POLOŽIJO V GROB

Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil.

Iz Evangelija po Mateju 27,59-61

Jožef je telo vzel, zavil v kos čistega platna in položil v svoj novi grob, ki ga je bil vsekal v skalo. Ko je k vhodu v grob zavalil velik kamen, je odšel. Bili pa sta tam Marija Magdalena in ona druga Marija in sta sedeli nasproti grobu.

Jezus, ko so zavalili kamen ob vhodu v tvoj grob, so tvoji prijatelji pričeli omahovati. Upanje, ki si ga ti prebujal, je začelo plahneti. Pomagaj nam zakoncem in našim družinam, da bi v naših stiskah iskali moč v molitvi in tvegali vstopat v odnose s prijatelji. Daj, da ne bi obupovali, ampak v vsakem trpljenju verjeli v vstajenje.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

Pesem: Jezus, k tebi hitim (3. kitica)  

 

SKLEP

Kristusova smrt ni konec, ampak se odpira v vstajenje. Naše življenje je osvetljeno z upanjem, da bomo tudi mi in vse človeštvo v slavi Vstalega Kristusa deležni novega življenja.

Molimo: Oče s smrtjo svojega Sina na Križu si hotel rešiti človeštvo. Daj nam, da bomo na zemlji spoznali skrivnost te ljubezni in bomo vredni sadov odrešenja v nebesih. Ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.

 

Pesem: Ti si šel na križ