Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Kvatrnica in odprtje razstave FOTOOKO MLADIH 2013

Z letošnjo kvatrnico smo na praznik Žalostne Matere Božje, zavetnice naše romarske cerkve,   sklenili slovesnosti ob obhajanju spomina na 100. obletnico prihoda prve skupnosti lazaristov na Mirenski Grad.   

V soboto, 14. septembra zvečer so mladi oblikovali sveto mašo, pri kateri so izrazili svoje navdušenje za Kristusa, svojo mladostno zagnanost  in veselje.  Pevci in glasbeniki glasbene skupine Mirenski Grad so povabili k sodelovanju starejšo skupino Vipavskih tamburašev in otroški pevski zborček župnije Miren. Mladi so sodelovali pri sveti maši z uvodom, branjem beril, s prošnjami,  pozdravom miru, zahvalami.  Gospod Peter Žakelj nam je spregovoril o življenju lazaristov na Mirenskem Gradu in dogodkih, ki so se odvijali v teh sto letih. Ob slovesni obletnici nam je kot vedno zgled življenja Božje Matere, ki ni zgodba o uspehu, ampak zgodba o svetosti, ko je dan za dnem v iskanju Očetove volje izgovarjala svoj »Zgodi se!«   Pri bogoslužju je bilo čudovito vzdušje. Po sveti maši  je bila procesija z lučkami, ki se je ob petju litanij Matere Božje  vila po vrtovih do ceste in sklenila  v cerkvi z evharističnim blagoslovom.

Po zaključku bogoslužja smo bili povabljeni  v dvorano Gnidovčevega doma na otvoritev razstave fotografij Fotooko mladih, ki so jo mladi ustvarjalci letos pripravili na temo Nebo. Predstavitev sodelujočih fotografov in njihovih del je popestril program Vipavskih tamburašev in Glasbene skupine Mirenski Grad.  Po programu smo si ogledali razstavo in se družili ob zakuski, ki so jo skrbno pripravili prostovoljci.

Razstava bo na ogled do 3. novembra, ko se bo zaključila z dražbo fotografij. Z izkupičkom  bomo podprli delo Družinskega centra Mirenski Grad.  

V nedeljo, 15. septembra je bila dopoldan slovesna sveta maša župnije Miren, pri kateri je pel župnijski pevski zbor. Popoldan  je bila zaključna slovesnost, ki se je pričela  s petimi litanijami Matere Božje, potem pa je bila sveta maša, ki jo je daroval kardinal Franc Rode ob somaševanju duhovnikov lazaristov in okoliških duhovnikov, pel pa je pevski zbor župnije Miren.     

Kardinal je v pridigi spregovoril o Marijinem življenju.  Z svojo zvestobo in vztrajnostjo nam je Marija zgled vere in predanosti Bogu. V svojem vsakdanjem življenju je znala razbrati znamenja, ki ji jih je Bog pošiljal in s katerimi jo je vabil k popolnemu darovanju njenega življenja.

Rode je v pridigi poudaril tudi pomen prihoda lazaristov  na Mirenski Grad, ki so v tem stoletju pustili globoko sled, ko so živeli in delovali “z ljudmi, med ljudmi in za ljudi”. Tudi oni so s svojo vztrajnostjo in zavzetostjo razbirali znamenja časa in odgovarjali na različne potrebe ljudi. Njihova pomembna dejavnost tako še danes ostajajo duhovne vaje namenjene ljudem vseh starosti in interesov: mladim, prostovoljcem, parom, gospodinjam, študentom, družinam, vdovam ... Poleg tega pomagajo po okoliških župnijah in na različne načine vsem ljudem v stiski.  

Po maši smo prostovoljci pripravili pogostitev s palačinkami in pijačo. Palačinke so se za pogostitev  odlično obnesle in zelo hitro jih je zmanjkalo. Zanimivo je bilo tudi to, da smo jih nekaj pekli sproti na kraju dogajanja – taka pogostitev je  malo drugačna od klasične.

Praznovanje je za nami – tudi ti lepi dogodki naj nam prinesejo spodbudo in nov zagon, da bi skupaj delali dobro in še bolj zavzeto služili bližnjemu, kolikor je v naši moči.       

Povezane vsebine
Naslov stranskega besedila: 
Povezane teme