Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Lazaristi na Mirenskem Gradu

Lazaristi so na Grad prišli leta 1913. Njihov ustanovitelj je sveti Vincencij Pavelski. Posvečajo se pomoči najbolj ubogim.

Ob prihodu prve skupnosti lazaristov pred več kot 100 leti so duhovnike in redovne brate ob vznožju griča pričakali predstavniki občine, društva z zastavami in velika množica ljudi. Navdušen sprejem je bil dokaz, da so jih ljudje veseli in jim njihova pomoč veliko pomeni. Lazaristi so za domače prebivalce skrbeli tako, da so po župnijah organizirali misijone, pomagali domačim župnikom in vodili duhovne vaje. Ves čas so sprejemali tudi romarje in vernike iz okolice. 

S svojo vincencijansko dejavnostjo so v tem času pomembno zaznamovali življenje okoliških prebivalcev, Mirenski Grad pa spremenili v priljubljeni kraj za duhovne vaje in oddih. Vsako leto jih obišče veliko različnih skupin, ki si želijo tu poglabljati svoj odnos z Bogom ali pa si le ogledati grič in okoliške znamenitosti.