Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Praznik Žalostne Matere Božje

Starejše gospe znajo povedati, kako velik praznik je bila nekoč kvatrnica na Mirenskem Gradu. Dan pred praznikom so se verniki odpravili na pot in iz vseh smeri peš priromali k svoji Žalostni Materi ter ji z zaupanjem prinesli svoje prošnje, skrbi, želje, zahvale … Potem so v cerkvi molili v noč in pri Mariji tudi prespali. Naslednji dan je sledilo glavno praznovanje s slovesno sveto mašo. Veselje pa se je nato nadaljevalo v druženju ob stojnicah in »ringišpilu«. Lahko si predstavljamo, da so skupine vernikov, ki so v nedeljo zvečer zapuščale gradenski grič med potjo prepevale in se smejale, saj so pri Mariji prejele tolažbo in pogum ter novo veselje. To so bila leta, ko so svet pretresale različne stiske: vojne in preganjanje slovenstva, bolezni, pomanjkanje … Ljudje so čutili, da so nemočni, zato so se po pomoč radi zatekali k svoji Materi Mariji.

Zdi se, da se danes mlajši rodovi ne obračajo več k Mariji kot nekoč. Živimo v lažnem prepričanju, da nam nič ne manjka. In tako tudi Marije ne potrebujemo več. A stisk ni nič manj kot nekoč, le da so drugačne: razpadajoče družine, zapuščeni otroci, osamljenost, nerazumevanje, duševne stiske, zasvojenosti … Tudi če mi pozabimo nanjo, Marija ne neha biti naša Mati. Ima nas rada in tudi danes, tako kot že vso zgodovino od Kalvarije naprej, z nami trpi in čuti. In kar je najpomembneje, uči nas, kako z bolečino in trpljenjem živeti.

G. Peter Žakelj nas je na sobotni predpraznični večer nagovoril s temi besedami:

»Današnjemu dnevu bi lahko rekli SLAVJE ŽALOSTI! Sodobni človek bi rad vsako žalost umaknil izpred oči. Vse reklame nas prepričujejo, da je mogoče živeti brez napora, brez bolečine in žalosti. Žalostnega človeka, človeka polnega bolečine se današnji čas izogiba, ali pa nanj gleda kot na neuspešnega in neuresničenega. Marija pa, tako kot Jezus izreče: »Dopolnjeno je«, ko v naročje sprejme svojega mrtvega sina. Že ob spočetju gleda v prihodnost, ki bo čudovita, ne zato, ker ne bo trpljenja in žalosti, ampak ker bo prav po trpljenju in žalosti dospela v večno slavo.

Marija torej zna v svojem življenju dati pravo mesto žalosti. Blagre živi v upanju. Razume jih v smislu: Blagor tistim, ki se ne bodo bali uboštva, žalosti, lakote in žeje, preganjanja in zasramovanja. Še več, blagor tistim, ki jim je zvestoba Bogu vedno prva, ki jim je izpolnjevanje Njegove volje tako pomembno, da se veselijo, če jih Bog tako ljubi, da jim zaupa pot trpljenja. Blagor žalostnim, je povezan z Blagor ji, ki je verovala, verovala da jo trpljenje le prekali, ne pa uniči.« (celotna pridiga)

Tako kot nekoč, smo tudi letos praznovali ves vikend.

Priprave na velik praznik, ki leto za letom postaja vse bolj naš in doživet, so potekale že med tednom. Pripravljali smo vse potrebno za okrasitev ter svečke z Marijino podobo za stojnico. V petek zvečer smo udeleženci družinskih večerov krasili cerkev. Tisti, ki imajo več smisla za pripravo cvetličnih aranžmajev, so bodrili in svetovali tistim, ki tega nismo vešči.  S pomočjo drug drugega smo pripravili ikebano za ikebano.  Bilo je veselo in dekleta so med pripravo vrbovih vej našla tudi čas, da so si spletla venčke za na glavo. Drugi pa so v kuhinji pripravljali maso za palačinke, s katerimi pogostimo vernike po nedeljski sveti maši. Tolkli so jajce za jajcem, bilo jih je čez 120, saj smo želeli pogostiti vernike s 400 palačinkami. Masa je nato romala k starejši zakonski skupini, ki je v soboto poskrbela, da se je spremenila v palačinke.

In že je bila sobota zvečer, ko smo se zbrali pri sveti maši v slovesno okrašeni cerkvi. K premišljevanju Marijine žalosti nas je vabilo veliko srce s sedmimi meči na glavnem oltarju ter kip Matere Božje z mrtvim Sinom v naročju pred daritvenim oltarjem. Vzdušje je bilo praznično in spokojno. Med nami je bila Mama, ki nas sprejema in razume. Pobožno vzdušje se je nadaljevalo tudi po sveti maši, ko so možje ponesli Marijin kip po Gradu, verna množica pa je v procesiji za njimi pela litanije Matere Božje ter pesem Mati žalostna. Svetloba svečk in melodija pesmi sta se skupaj z našimi tihimi prošnjami dvigala k Mariji v nebo.

Nato smo ob kipu vztrajali še do polnoči. Mariji smo prepevali in molili za vse ljudi, ki so za molitev prosili na naši spletni strani. Kljub utrujenosti je večer hitro minil, saj smo ob Mariji čutili resničen mir in veselje. Vemo, da je bila tam, z nami.

V nedeljo smo se zbrali pri popoldanski sveti maši. Prišlo je veliko vernikov, ki jim je Marija pri srcu. Mašo je pripravljala mirenska župnija, vodil pa jo je g. Anton Stres ob somaševanju okoliških duhovnikov. Po sveti maši smo pred cerkvijo pokramljali in se poveselili ob palačinkah in pijači. Obiskovalci pa so na stojnici lahko izbrali nabožne predmete ali domače izdelke iz samostanskega vrta oziroma Vincencijev koledar.

Lepo je bilo! Še posebej v lepem spominu nam ostajajo skupne priprave na praznik ter polnočno bdenje ob Mariji. Marija je res tu za nas. Rada nas ima in nas posluša. Kaže nam, da trpljenje ni razlog za obup, ni znamenje, da je Bog na nas pozabil, da nas Bog ne mara, temveč je del Božjega načrta, ki je vedno poln ljubezni. Prosimo jo, da v svojih križih ne bi obupovali, temveč bi znali kot ona vedno zaupati, da Bog v svoji ljubezni vse dela prav.