Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Misli Matere Terezije

Naša dnevna molitev

Naša dnevna molitev je sveta maša, kjer se darujemo z razpetim Kristusom in razdajamo najubožnejšim med ubogimi.

Naše življenje je povezano z Jezusom v evharistiji. Vera in ljube­zen, ki izhajata iz evharistije, nas usposabljata, da vidimo njega v žalostni preobleki ubogih. In v tem je ena sama Jezusova ljubezen, kot je ena sama oseba v ubogem — Jezus.

... Če resnično ljubimo uboge, mora biti naš prvi stik z Jezusom v svetem zakramentu. Potem bo lahko nositi ubogim našo ljubezen do Jezusa.

Ali živim iz maše ves dan?

Oblačenje s pobožnostjo

Ko se oblačimo, naj bi se vedno s pobožnostjo spomnile, kaj nam vsak del redovniške obleke pomeni: sari z modrim robom je zna­menje Marijine skromnosti; pas, narejen iz vrvi, je znamenje Marijine angelske čistosti; sandali so znamenje naše lastne prostovoljne izbire; in križ je znamenje ljubezni.

Nič ni majhno za Boga

Se imaš dobro? Dobro spiš? Dobro ješ? To so dolžnosti. Nič ni majhno za Boga.

Gospod naj nas blagoslovi!

»Gospod naj nas blagoslovi!« »Bogu hvala!«

(Na ta način mati Terezija in njene sestre vsako jutro pozdravijo dan, svojega Gospoda in druga drugo ob 4.40 zjutraj.)

V nebesih ni siromašnih mestnih četrti

Spominjam se, da sem bila ob začetku svojega dela zelo vneta in s to zmedeno vnemo sem stopila pred svetega Petra.

Rekel mi je: »Pojdi nazaj! V nebesih ni revnih mestnih četrti!« Zelo sem se razjezila nanj in mu rekla: »V redu! Zelo dobro! Potem bom napolnila nebesa z ljudmi iz njih in potem boste vi imeli siro­mašne mestne četrti!«

Ko človek umrje, gre domov k Bogu. To se pravi tja, kamor bomo šli vsi.

Zakaj ne jaz?

Zakaj ti ljudje in ne jaz? Človek, ki sem ga našla v jarku, zakaj je tukaj on, ne jaz? To je skrivnost. Na to ne more odgovoriti nihče. Mi ne odločamo; edino Bog lahko odloča o življenju in smrti. Zdravi ljudje so lahko bliže smrti ali so že bolj mrtvi kot umirajoči. Lahko so duhovno mrtvi, samo da se to navzven ne pokaže.

Kdo smo, da bi odločali?

Skrb za umirajoče

Naši domovi za umirajoče so prave zakladnice, ki nam dajejo mož­nost, da dosegamo duše.

Smrt — namenjena vsem — je končna stopnja vsega razvoja na tej zemlji. Sebi in vsem ljudem želimo dobro življenje in lepo smrt, da bomo vstopili v večno življenje popolne pripadnosti Bogu. Urimo se v izredni prijaznosti in nežnosti z dotikom roke, s tonom glasu in z nasmehom, da ponavzočimo božje usmiljenje čim bolj stvarno in pripravimo umirajočega, da se obrne k Bogu z otroškim zaupanjem.