Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Sramotno je, da obstajata lakota in podhranjenost

Nessuna risposta
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 days 4 hours ago
Iscritto: 13.01.2011

»Sramotno je, da sta na svetu še vedno lakota in podhranjenost! Pri lakoti in podhranjenosti gre za problem, ki izziva našo osebno in družbeno vest, da bi prišli do pravične in trajne rešitve. Lakota in podhranjenost ne moreta nikoli biti razumljeni kot normalno dejstvo, na katerega se lahko navadimo, kot da je del sistema. Nekaj se mora spremeniti v nas, v naši miselnosti, v naših družbah. Odločno se zoperstavimo pregradam individualizma, zaprtosti vase, zasužnjenosti s profitom za vsako ceno, in to ne le v medčloveških odnosih, ampak tudi na svetovni ekonomsko-finančni ravni. Prav tako danes obstaja velika potreba po vzgoji za solidarnost, da bi ponovno odkrili vrednost in pomen te besede, ki nas pogosto postavlja v neudoben položaj in je zato velikokrat postavljena na stran, namesto da bi postala temeljna drža pri odločanju na politični, ekonomski in finančni ravni, v medosebnih odnosih ter v odnosih med narodi in državami. Različne oblike revščine, ki so povezane s pomanjkanjem hrane, je mogoče odstraniti samo s konkretno solidarnostjo, ki presega egoistične poglede in delne interese.

 

Nujno je konkretno spremeniti naše življenjske stile, vključno s prehranskimi, ki so na mnogih koncih našega planeta zaznamovani s potrošništvom, odmetavanjem in razmetavanjem s hrano. Podatki kažejo, da je približno tretjina prehranskih proizvodov na svetu neizkoriščena zaradi vedno večjega odmetavanja hrane v smeti. Če bi se to preprečilo, bi se na viden način zmanjšalo število lačnih ljudi na svetu. Odmetavanje hrane je eden od sadov kulture odpadkov, ki pogosto vodi v žrtvovanje moških in žensk idolom profita in potrošništva. Gre za žalostno znamenje 'globalizacije brezbrižnosti', ki povzroča, da se počasi navadimo na trpljenje drugega, kot da bi bilo nekaj normalnega. Problem lakote in podhranjenosti nima samo ekonomske in znanstvene razsežnosti, ampak ima tudi in predvsem etično in antropološko razsežnost. Vzgoja za solidarnost pomeni torej vzgoja za človeškost: graditi družbo, ki bo zares človeška pomeni, v središče vedno postavljati osebo in njeno dostojanstvo ter je nikoli ne prodati za ceno profita.« (Papež Frančišek ob svetovnem dnevu hrane, 16.10.2013)

 

 

Papež ob svetovnem dnevu hrane: Problem lakote in podhranjenosti ima predvsem etično in antropološko razsežnost