Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Slikarska razstava Maše Bersan Mašuk

Velika dvorana Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu nas je v nedeljo, 3.2.2013 pričakala v novi preobleki. Z njenih sten so nas pozdravila umetniška dela akademske slikarke Maše Bersan Mašuk. Umetnica, ki je bila rojena v Moskvi, že od leta 1994 živi in dela v Sloveniji. Skupaj z možem Nikolajem Mašukom puščata neizbrisen umetniški pečat svojega dela po številnih slovenskih cerkvah in kapelah s poslikavami njihovih stropov in sten, kakor tudi z rekonstrukcijami že obstoječih poslikav. Sama je sodelovala tudi na številnih samostojnih in skupinskih razstavah tako v Rusiji kot v Sloveniji.

Njena tokratna razstava nosi naslov »IZVIR«. Odločitev za izbrani naslov razstave je avtorica ob otvoritvi utemeljila ob liku otroka, ki ji predstavlja izvir Božje ljubezni in dobrote. Nežni otroški obrazi, ki sijejo iz večine razstavljenih del, nam nevsiljivo in nedolžno potrjujejo njeno prepričanje, da je Bog dober in njegova ljubezen neskončna. Avtorica razstave nam preko svojih del razkriva svojo občutljivo umetniško dušo in realni zemeljski svet povezuje s skrivnostnim mističnim svetom. Upodobljene človeške like iz realnega življenja spremlja mistični prikaz Božje navzočnosti in angelov varuhov, ki bivajo med nami. Varno naročje Božje matere Marije pa predstavlja toplo naročje vsake matere v katero se zatekajo njihovi otroci. Posebno sporočilnost slik je slikarka dosegla tudi z uporabo posameznih barvnih kombinacij, ki še bolj povdarijo njeno notranje razpoloženje in mistično vzdušje, hkrati pa odsevajo njeno razmišljanje o bistvu življenja.

Predstavitev življenja in dela slikarke Maše Bersan Mašuk je spremljal nastop mlade pianistke, študentke Akademije za glasbo in dobitnice številnih mednarodnih in domačih nagrad, Mete Fajdiga. Njeni prsti so se z lahkoto sprehodili po črnobelih tipkah in nas razvajali ob zvokih skladb Bacha, Skrjabina in Debussya.

Prijetnemu dogodku, ob katerem smo nahranili svoje umetniško podhranjene duše, je sledila še skrbno pripravljena zakuska in druženje obiskovalcev razstave. Vsi, ki ta dan niste utegnili biti z nami pa si razstavo lahko ogledate do 2.6.2013.

DL

Slika: