Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

1. postno predavanje

Prvo iz letošnjega niza postnih predavanj v Gnidovčevi dvorani na Mirenskem Gradu je v četrtek, 24. marca oblikovala s. Mateja Kraševec.

S. Mateja, ki je znana zaradi svojega dela z zakonci in družinami, pa tudi zaradi svojega predavateljskega žara, je spregovorila o solidarnosti v odnosih, v okviru teme letošnjih predavanj, ki se navezuje na Jezusov klic: “Vi ste sol zemlje, vi ste luč sveta”. Kako smo lahko “luč” v odnosih je s. Mateja prikazala skozi vprašanja, ki se porajajo, ko smo v stiku z našim bližnjim.

Kdo pa je moj/naš bližnji?

Za vse nas je to seveda prva oseba ali skupnost, ki ji pripadamo, v največ primerih je to naša družina.

Tako je predavateljica poskusila predstaviti, kako lahko gradimo solidarnost v odnosu med zakoncema, kjer je pomemebno sočutje in razumevanje in je ustvarjen varen prostor, v katerem si  oba zaupata in se sprejemata. Pot vsake zakonske zveze je namreč luščenje “odvečne” navlake, ki jo prinaša naša nerazčiščena preteklost. Vse to ustvarja luč, v kateri odnos lahko zasije.

S. Mateja se je ustavila tudi na odnosu staršev do otrok, kjer se solidarnost lahko prikazuje v vzgoji, da je otrok pomemben, ljubljen, kar ga utrjuje v njegovi osebni rasti. Otroci so namreč ogledalo družine in prinašajo staršem možnost, da dozorijo.

V pisanem svetu družine pa se je sestra Mateja ustavila tudi ob odnosu starih staršev do otrok in do njihovih staršev, kar je lahko veliko bogastvo, če se vsak izmed vpletenih ljudi s posluhom ozira na drugega.

Matejin prevzemajoči način predavanja, ki sloni na iskreni in preprosti pripovedi o lastnih izkušnjah, začininjenih z dognanji sodobne družinske psihologije ni izčrpal široke in zanimive teme, ki smo ji vsi, zaradi njene življenjskosti z veseljem še enkrat prisluhnili. Spodbude, ki jih je s. Mateja navrgla za moč in solidarnost v odnosih z našim bližnjim pa so dobile ob koncu predavanja tudi močnejši pečat, z blagoslovom, ki ga je vsem navzočim podelil Peter Žakelj.

Naslednje postno predavanje bo že ta četrtek ob 20. uri. Gost bo dr. Janez Pogorelc, ki bo spregovoril o solidarnosti in prostovoljstvu v družbi.

 

Povezane vsebine