Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Kvatrnica

Datum dogodka: 
18.09.2010
Ura: 
19:00

Petnajstega septembra goduje Žalostna Mati Božja, kateri je posvečena cerkev na Mirenskem Gradu. God vsako leto slovesno obhajamo na tretjo nedeljo v septembru, na kvatrnico. V zgodovinskih zapisih Grada lahko preberemo, da je bila kvatrnica praznik, ki je trajal več dni. Kramarji so postavili stojnice, za otroke pa so bili postavljeni vrtiljaki. Za domačine je bil praznik posebno doživetje. Nekateri romarji so na Gradu ostali ves teden.

V manjši, lahko bi rekli skrajšani obliki, se je praznovanje kvatrnice ohranilo do danes. Praznovanje se začne z mašo na sobotni večer. Po maši je krajša procesija z lučkami in blagoslovom. Kvatrnica se nadaljuje v nedeljo z redno mašo ob 7h, župnjisko ob 10h ter slovesno mašo ob 16h. Pri tej maši mašuje in pridiga gostujoči duhovnik.

Letos bomo sobotno večerno mašo, 18.9. ob 19h, oblikovali otroci in mladi iz cele dekanije.

V nedeljo, 19.9. sledi naslednji program:

  • ob 7h sveta maša
  • ob 10h sveta maša
  • ob 15.30 večernice
  • ob 16h sveta maša
  • ob 17h odprtje dobrodelne razstave v Gnidovčevem domu duhovnih vaj, pod naslovom S svetlobo premagamo temo. Sodelovalo bo več priznanih umetnikov.