Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Adventna akcija 2016

V adventnem času se pripravljamo na prihod Odrešenika, ki zase pravi, da je Pot, Resnica in Življenje. Letošnja adventna akcija nas vabi, da se resneje ustavimo ob Resnici.

Ker se velikokrat težko sprejmemo in ne verjamemo, da smo v redu, je v  naših pogovorih veliko zamolčanega, veliko izgovarjanja, izmikanja, olepševanja, napihovanja, velikih in malih laži. Jezus nas kliče k resnici, ker ve, da bomo le v njej svobodni, povezani in bomo lahko gradili iskrene, ljubeče in varne odnose.

O resnici v naših mislih, besedah in dejanjih bomo razmišljali v štirih sklopih, ki jih bodo predstavljali štirje simboli:

 •          ROKE, ki predstavljajo naše delo
 •          OČI, ki predstavljajo vse, kar gledamo
 •          UŠESA, ki predstavljajo vse, kar poslušamo
 •          SRCE, ki predstavlja vse, kar doživljamo.

Resnico se bomo najprej učili SPOznavati, nato pa PRIznavati. Zato se bomo ob določenem vprašanju ustavljali po dva dni. V prvem dnevu bomo s pomočjo primerov resnico o sebi iskali, naslednji dan pa bomo svojo pozornost usmerili v to, da spoznano resnico še priznavamo drugim. 

Vabljeni, da skupaj stopimo Resnici naproti!

Vabljeni, da svoja razmišljanja ob akciji delite tudi na našem forumu.

 V četrtem tednu adventa bomo razmišljali o našem SRCU v treh sklopih. SRCE predstavlja to, po čemer hrepenimo in kar doživljamo. Da bomo lažje sledili svojim hrepenenjem, bomo razmišljali v treh sklopih. Po čem hrepenim:

 • doma,
 • v službi,
 • med prijatelji.

 Ob vsakem sklopu se bomo ustavljali po dva dni. V prvem dnevu bomo resnico SPOznavali, v drugem pa PRIznavali. 

-         DOMA

1.       DAN – RESNICO SPOznavam

 • NALOGA:

Resnica o nas samih je včasih težka in neprijetna, zato jo velikokrat olepšujemo, zavzeto utemeljujemo svoje odločitve ali se izgovarjamo. S tem resnico izkrivljamo in se odločamo za laž. Da bomo laže pozorni na laži pri nas samih, jo najprej razkrinkajmo v naslednjih primerih.

·         Ko pridem zvečer iz službe, otroci še vedno bedijo. Moža na hitro pozdravim in začnem otroke spravljat spat. Moževo pomoč odklonim, češ naj si oddahne, saj je imel naporen sestanek v službi.  

(Resnica je, da sem prišla domov utrujena in hrepenim po tem, da bi me mož videl in razumel. Jezo ob tem potlačim, moža pa kaznujem s svojo hladnostjo in odklonim pomoč, saj zmorem tudi brez njega.)

·         Na obisku so prijatelji z dojenčkom. Pestujem ga in v šali navržem ženi, da bomo morali tudi mi še kaj »naročiti«, saj moramo katoličani poskrbeti, da Slovenci ne bomo izumrli.

(Resnica je, da si močno želim še enega otroka. Ker čutim, da žena temu ni naklonjena, me je strah o svoji želji iskreno spregovoriti. Bojim se njenega odgovora in bolečine, ki bi jo moral ob tem nositi.)

Za otroke:

·         Moji plišasti igrački se je med ruvanjem s sestrico po nesreči odtrgala noga. Mama je  poškodovano igračo opazila in vprašala, kdo je to naredil. Povedala sem, da je za nastalo škodo kriva sestrica.

(Resnica je, da sem nogo odtrgala jaz. Težko mi je ob misli, da bi me mama kregala pa se raje izgovorim na sestrico, ki se ne more braniti, saj še ne govori. Želim si, da bi me mama imela rada tudi takrat, ko kakšno ušpičim.)

 

 •  V RAZMISLEK:

·         PO ČEM PA JAZ HREPENIM DOMA?

·         Ali o tem odkrito spregovorim?

 

2.       DAN – RESNICO PRIznavam

 • Včeraj sem spoznal,po čem hrepenim doma. Tudi danes se bom opazoval, obenem pa se bom trudil, da bom resnico o svojih hrepenenjih z drugimi tudi delil.

   

V SLUŽBI

1. DAN – RESNICO SPOznavam

 •   NALOGA:

Resnica o nas samih je včasih težka in neprijetna, zato jo velikokrat olepšujemo, zavzeto utemeljujemo svoje odločitve ali se izgovarjamo. S tem resnico izkrivljamo in se odločamo za laž. Da bomo laže pozorni na laži pri nas samih, jo najprej razkrinkajmo v naslednjih primerih.

·         V službi se pojavijo novosti in sodelavec mi jih hitro in površno razlaga, češ, saj je logično in ti boš že znal, jaz pa mu suvereno pritrjujem.

(Resnica je, da ne razumem najbolje in me je zelo strah, da ne bo šlo, zato si želim, da bi si zame vzel več časa in mi vse natančneje razložil in pokazal, a se bojim izpasti neumen in nesposoben; hočem ubraniti svoje dobro ime.)

·         Sodelavec ima navadno vedno dobre ideje in rešitve za vse probleme. Jaz imam manj izkušenj, zato odločitve raje prepuščam njemu.

(Resnica je, da si tudi jaz želim, da bi kdo upošteval moje mnenje in bi med sodelavci nekaj veljal, a me je strah izpostaviti se in zgrešiti.) 

Za otroke:

·         V šoli sem v zadnjem času nabral nekaj slabših ocen. Učiteljica me vpraša, če je vse v redu. Zagotovim ji, da je.

(Resnica je, da sem v zadnjem času popustil, ker se mi ne ljubi delati domačih nalog in raje igram računalniške igrice, a si tega ne upam priznati, saj veljam za »zglednega« učenca. Strah me je, da me učiteljica ne bo več imela tako rada, če ji to priznam.)

 

 • V RAZMISLEK:

·        PO ČEM PA JAZ HREPENIM V SLUŽBI ALI ŠOLI?

·        Ali o tem odkrito spregovorim?

 

2. DAN – RESNICO PRIznavam

 • Včeraj sem spoznal, česa si želim v službi ali šoli. Tudi danes se bom opazoval, obenem pa se bom trudil, da bom resnico o svojih hrepenenjih z drugimi tudi delil.  

 

-          MED PRIJATELJI

1.       DAN – RESNICO SPOznavam

 • NALOGA:

Resnica o nas samih je včasih težka in neprijetna, zato jo velikokrat olepšujemo, zavzeto utemeljujemo svoje odločitve ali se izgovarjamo. S tem resnico izkrivljamo in se odločamo za laž. Da bomo laže pozorni na laži pri nas samih, jo najprej razkrinkajmo v naslednjih primerih.

·         Prijateljici večkrat napišem kak SMS ali jo pokličem. Ona pa me redko pokliče sama od sebe. Saj jo razumem, ob štirih otrocih je težko najti čas.

(Resnica je, da se bojim, da ji ni mar zame. V resnici si želim, da bi me tudi ona kdaj poklicala in vprašala, kako sem.)

·         Doma organiziram delovno akcijo, h kateri povabim tudi prijatelje. Vsi usklajeno delamo, le en je vedno počasen. Začne me jeziti in ga v hecu opomnim, naj se podviza. Ker opomin ne zaleže, mu dam drugo delo, češ, da je zdaj tisto bolj potrebno narediti.

(Resnica je, da me boli, ker me ne vzame resno in sploh ne opazi, da vsi težko delamo, če eden menca. Zato ga "umaknem", ker se bojim konkretnejšega soočenja z njim.)

ZA OTROKE:

·         Moja najboljša prijateljica se zadnje čase veliko igra s Hano. A z mano ji je gotovo lepše, saj se skupaj pačiva in uganjava norčije.

(Resnica je, da me je močno strah, da bi me prijateljica zapustila, zato jo skušam pritegniti v svojo družbo in stran od drugih na različne načine, tudi s tem, da igram klovna.)

 • V RAZMISLEK:

·         PO ČEM PA JAZ HREPENIM MED PRIJATELJI?

·         Ali o tem odkrito spregovorim?

 

2.       DAN – RESNICO PRIznavam

 • Včeraj sem spoznal, česa si želim med prijatelji. Tudi danes se bom opazoval, obenem pa se bom trudil, da bom resnico o svojih hrepenenjih z drugimi tudi delil. 

 

BOŽIČ

Slava Bogu na višavah! Danes se nam je rodil Odrešenik!

Spustil se je med nas in nas sprejema z vsem, kar smo. Še tako težke resnice, se ne boji. Zato se tudi nam ni treba bati. Postojmo pred jaslicami in se mu odprimo. Pustimo mu, da nas objame s svojim usmiljenjem.
Pred jaslicami skupaj zmolimo desetko ali drugo molitev v zahvalo za vse, kar smo v adventu spoznali, ter s prošnjo, da bi še naprej pogumno vztrajali v Resnici.

 

Blagoslovljen in miren Božič!