Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

S svetlobo premagamo temo

V Gnidovčevem domu na Mirenskem Gradu smo kljub neljubim vremenskim razmeram odprli dobrodelno razstavo, ki smo jo v društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote (DPVZD) poimenovali S svetlobo premagamo temo.  

Razstava je prva v nizu dogodkov, ki jih v društvu pripravljamo v letu boja proti revščini in socialni izključenosti. Na njej so svoje umetnine, bodisi slike, fotografije ali skulpture prispevali umetniki Tomaž Perko, Mihaela Pristavec Košuta, Vid Sark, Matevž Škufca, Tanja Pina Škufca, Nikolaj Vogel, Jože Bartolj, Ivan Žerjal, Lojze Čemažar, Mihaela Žakelj Ogrin, Matjaž Žnidaršič, Tamino Petelinšek, Boris Prinčič, Vid Ponikvar, Maša Bersar Mašukov, Megi Uršič Calzi Franko Žerjal in Mira Ličen Krmpotič.

Kustosinja razstave Mojca Polona Vaupotič je o delih zapisala, da jo je ob pogledu nanje navdala misel, da so vse stvaritve prežete z lepoto in lučjo, kar nakazuje na željo umetnikov, da bi z barvnimi potezami premagali sleherni košček teme, ki bi načel njihovo platno oziroma umetnino.

Razstavo je z uvodnim nagovorom odprl predsednik društva Peter Žakelj, ki se je zahvalil umetnikom za podarjene izdelke in poudaril namen odprtja razstave. Dejal je, da je »v naš čas in prostor treba prinesti več svetlobe, več solidarnosti in več upanja«, in sicer predvsem mladim in otrokom , kar je tudi siceršnji namen delovanja društva.

Sredstva razstave so namenili za projekt , ki vzbuja upanje – za mesto upanja na Madagaskarju, za luč, ki jo, kot se je izrazil Žakelj »prižiga« misijonar Pedro Opeka. Takih vasi upanja potrebuje tudi Slovenija, kjer je prav tako veliko mladih brez resničnega doma. Po njegovih besedah si še vedno prikrvamo oči, da ne bi prepoznali razpada družine. Tolažimo se, da mora za to poskrbeti nekdo drug, čemur pa po njegovem mnenju ni tako. »Na nas je, da naredimo več,« je poudaril in prisotne vzpodbudil k ogledu del in globjem razmisleku o preblematiki.

Dela, ki so od danes na ogled na Mirenskem gradu, bomo prodali na dražbi, ki bo 17. oktobra prav tako na Mirenskem Gradu. Dražbo bo z glasbenim programom pospremil priznani slovenski kantavtor Adi Smolar.

Nekaj dni pred dražbo, 14. oktobra, pa bomo pripravili okroglo mizo z naslovom Izključenost in solidarnost, na kateri bodo sodelovali Vlasta Nussdorfer, Olga Olga Rupnik, Kristijan Mlekuž, Bernard Špacapan , predstavnik zvaoda Pelikan in Peter Žakelj. Predstavili bodo svoje poglede na različne oblike revščine. Okroglo mizo bo povezovala Vida Petrovčič .

               

Slika: