Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Duhovne vaje v hribih 2012 - Delati z veseljem

Letošnje duhovne vaje v hribih smo od četrtka, 9. avgusta do nedelje , 12. avgusta preživljali v Logu pod Mangartom. Zbralo se nas je 30 udeležencev, v starostni skupini od 13 do 45 let. Tema tokratnih duhovnih vaj je bila 'Delati z veseljem' , zgled in rdeča nit naših razmišljanj, pa je bil letošnji oratorijski lik, svetnica Marija Dominika Mazzarello.

V razmišljanju nas je spodbujal in vodil duhovni vodja in lazarist dr. Peter Žakelj.  Naša iskanja smo razdelili na pet sklopov :
•    delo in molitev,
•    delo in odgovornost,
•    delo in vztrajnost,
•    delo in življenjski cilji ter
•    delo in poslanstvo.

Namen in cilj je bil z novimi spoznanji  poglobiti naše vsakdanje življenje. Ničesar mu nismo dodajali oz. odvzemali ampak le poglobljali ter presegali že obstoječe. Hoteli smo osmisliti in se umiriti v tem kjer smo, v tem kar smo.

Dnevi so minevali v lepoti neokrnjene narave. V naše veselje, po poteh nismo srečevali pohodnikov. Tako smo se lahko v tišini umirili in premlevali teme. Vzdušje je bilo sproščeno in vsi smo čutili, da je prostor za vsakega izmed nas. Čutili smo sprejetost in povezanost v skupini.

Prvi dan smo postavili temelje pri delu in molitvi. Vsakodnevno smo ugotavljali in se vračali k temu, da brez molitve ne moremo ničesar storiti prav. Kajti le Bog pozna načrt, ki ga je izdelal za vsakega izmed nas in brez pogovora z Njim, ne moremo odkriti kam nas kliče, kaj nam je pripravil, kaj želi da storimo. Brez redne in vztrajne molitve ne moremo odkriti naše poklicanosti, našega Božjega načrta. Tu pa se je že začelo zatikati. Kaj pomeni ravno prav moliti in ravno prav delati? Kako uravnotežiti delo in molitev?

Peter nam je ponudil tri načine molitve:
•    izročanje Bogu skozi ves dan ob vsaki situaciji
•    branje Božje besede in
•    konstantna molitev, v kateri Bogu izročamo problem oz. ga prosimo, naj nam pomaga problem definirati in ga razumeti. V trenutnem primeru, bi ga prosili, naj nam pomaga najti pravo razmerje med delom in molitvijo, naj nam pomaga najti pravi čas za molitev… Kajti šele, ko bomo osvojili konstantno molitev, bomo Bogu lahko izročali in z Njim iskali nove probleme in rešitve nanje.

Naslednje dni smo nadaljevali z odgovornostjo, vztrajnostjo, življenskimi cilji in poslanstvom. Ugotovili smo, da se vse štiri teme  med seboj močno prepletajo in dopolnjujejo. Namreč, brez premagovanja lenobe in krivice, ne moremo biti odgovorni. Ti dve hudi nadlogi, pa lahko premagujemo le s trdim in vztrajnim delom.  Lenoba ne pomeni nič delati, marveč ne delati tistega, kar bi morali. V krivici le gnijemo, umiramo in nazadujemo – vedno in povsod vidimo le kaj vse imajo in delajo drugi. Tako ne moremo videti in sprejeti svoje situacije in se veseliti vseh darov, ki so nam podarjeni vsak trenutek. V tem svojem nezadovoljstvu in zaslepljenosti pa ne moremo nikoli zaživeti.  Če se ne umirimo v tem kar smo, v tem kjer smo, tudi nikoli ne moremo ugotoviti kam nas Bog kliče. Kaj nam je pripravil, kakšne načrte ima z nami. Tako nikoli ne odkrijemo Božjega načrta, ki pa je naš življenski cilj. V odkrivanju Božjega načrta, odkrivamo in spoznavamo tudi naše poslanstvo, odkrivamo, kam nas pošilja Gospod, kaj želi od nas, kje se lahko uresničimo in resnično zaživimo.

V teh štirih dneh, se mi je odprlo mnogo novih razmišljanj, uživala sem v čudoviti naravi in miru, ki ga je ponujala le ta. Čudovito je bilo tudi to, da sem lahko z vsakim udeležencem spregovorila in delila delček sebe. Vesela in hvaležna sem za ta blagoslov.

Alenka Z.