Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Razgledna točka

Grič leži na 120 m nadmorske višine in ponuja čudovit razgled na Furlansko nižino, Dolomite in Julijske Alpe ter zgornjo Vipavsko dolino, nad katero se razprostira Trnovski gozd.


Mirenski Grad leži v zavetju kraške planote v neposredni bližini meje z Italijo.Z vrha hriba (120 m  nadmorske višine) se ponuja čudovit razgled proti severozahodu na Furlansko nižino, na severu v Dolomite in Julijske Alpe ter proti vzhodu na gornjo Vipavsko dolino, nad katero se razprostira Trnovski gozd. Ob treh križih pri cerkvi je kamnita okrogla miza – orientacijska točka – s pogledom na Goriška brda, Gorico in Novo Gorico ter hrib Sabotin. V lepem vremenu seže pogled prek Svete Gore do Triglava.

 

Blizu Mirna, onstran reke Vipave, je potekala rimska cesta Akvileja–Emona, za pozno antiko pa je pod Gradom, v južnem delu Mirna imenovanem Japnišče, izpričano grobišče Vzhodnih Gotov.  Na tem hribu gradu nikoli ni bilo, ime Grad pa se je iz še vedno neznanih razlogov v zgodovinskih virih uveljavilo proti koncu 16. stoletja.

 

Mirenski Grad je duhovno središče, kjer delujejo lazaristi, usmiljenke in Društvo prostovoljcev  Vincencijeve zveze dobrote. S svojim delom želijo biti blizu ljudem in ustvarjati prostor sprejetosti za vsakogar, ki jih obišče. Okolica ponuja posameznikom ali skupinam, ki prihajajo na ta kraj, prostor za umik v samoto in tišino. Lahko se ustavijo v naravi ali ob različnih znamenjih.

Vabljeni k ogledu predstavitve kratkega pregleda zgodovine Mirenskega Grada.