Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Počitniško dogajanje

Tudi letos je bilo poletno dogajanje na Mirenskem Gradu v znamenju počitniškega varstva. Animatorji in otroci smo se skupaj igrali, delali, ustvarjali in se pogovarjali. Razmišljali smo, zakaj je dobro, da smo tudi med počitnicami aktivni ter ugotavljali, da nam dobro opravljeno delo prinaša veselje ter nas povezuje.

Glavni temi, s katerima smo se srečevali, o njiju razmišljali in ju skušali živeti sta bili: »Tudi med počitnicami sem aktiven ter zakaj je dobro delati in pri tem vztrajati?«. Pogovarjali smo se tudi o tem kako bi lahko to kar danes delamo in za kar se trudimo pripomoglo k uresničevanju naših sanj v prihodnosti. Počitniško varstvo smo prilagodili razmeram zaradi koronavirusa in tako poskrbeli za zdravje vseh udeležencev.

Zjutraj smo se zbrali v krogu. Podelili smo si kako smo in se prebudili z vzklikom: «Če pravi cilj je v glavi, nas v dobrem delu nič ne ustavi«. Nato smo odšli na zajtrk in po zajtrku na delo. Razdelili smo se v skupine. Nekatere je na njivi in vrtu čakal nepobran krompir, grah, korenje, razraščen plevel, detelja ter pokošena trava, ki jo je bilo potrebno pograbiti ter ogromno žuželk. Strah pred žuželkami, krivico, lenobo smo skupaj premagovali s pogovori, spodbudami in pesmimi. Ob odhodu z dela smo se veselili pogleda na očiščeno mrežo od plevela, pokošeno travo, pobran grah in krompir, ki so nam ga kuharice pripravile za kosilo. Olupili smo tudi ogromno korenja ter ga nato blanširali. Ostale skupine so v kuhinji pomivale in brisale posodo, rezale zelenjavo, postiljale postelje, pometale, čistile postore... Smo bili pridni, ane? Delu so sledile ustvarjalne delavnice. Po Mirenskem Gradu so kmalu letale plastične in papirnate rakete, otroške roke so krasile izdelane zapestnice, glineni izdelki, izdelane igrače iz plastičnega kozarčka in žogice ter izdelki z žganjem v les so krasili mize v mladinskih prostorih. Kvirling (izdelek, narejen iz barvnih listov papirja) je otroke prav tako zelo navdušil. Po kosilu smo se spet po skupinah lotili dela. Pomivali smo posodo, zlagali servete, pometali, čistili mladinske prostore,.. Spoznali smo, da je skupno delo lahko zahtevno, a tudi prijetno če se za to vsi potrudimo in pri delu vztrajamo. Mirenski Grad se je nato spremenil v otok igre. Otroci so čofotali v bazenu, se spuščali po zip-linu, igrali družabne igre in banse, plezali po vrvi, igrali biljard. Vsak petek so potekale tudi miselne igre. Ena izmed iger je bila »Activity« - igra za aktivne počitnice J.

Tedni so zelo hitro minili. Spoznali smo, da smo zmožni marsikaterega dela, če se ga lotimo in pri tem vztrajamo. Dobili smo tudi nove prijatelje in se z njimi še bolje spoznali. Zanimivo mi je bilo spoznati kako smo se drug od drugega učili in se veselili skupnih sadov, ki smo jih ustvarjali preko tedna.