Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Samostan lazaristov

Lazaristi so Mirenski Grad prevzeli leta 1913.

Leta 1913 so Mirenski Grad prevzeli lazaristi. Sprva so se naselili v sedanjem samostanu, ki stoji na mestu, kjer je bilo prvotno bivališče puščavnikov, pozneje pa kaplanija. Leta 1914 je bila na novo zgrajena misijonska hiša, ki je bila namenjena skupnosti in duhovnim vajam. Danes jo imenujemo Marijin dom. Kmalu po preselitvi vanjo, je bila med prvo svetovno vojno zgradba popolnoma porušena. Po vojni so se lazaristi vselili nazaj v kaplanijo, ter obnovili porušeno misijonsko hišo. Ta je bila v drugi svetovni vojni spet požgana. Lazaristi so le delno obnovili prvotno misijonsko hišo, sami pa so ostali v kaplaniji.

 

Ta je bila od takrat trikrat prezidana, nazadnje leta 1995. V njej je nastal Gnidovčev dom duhovnih vaj, ki še vedno deluje. V samostanu sedaj živi skupnost lazaristov, na podstrešju pa je kapela za goste dóma duhovnih vaj.