Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Razločevati in biti poslušen

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 8 weeks 3 days od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Božja beseda je živa in učinkovita, razločuje čustva in misli srca. A da bi jo lahko zares sprejeli, moramo imeti držo poslušnosti. Božja beseda je živa in zato prihaja in nam govori to, kar hoče povedati, in ne to, kar jaz pričakujem ali upam, da mi pove. Je svobodna beseda. Prav tako je presenečenje, kajti naš Bog je Bog presenečenj. Je novost. Evangelij je novost. Razodetje je novost. Naš Bog je Bog, ki vedno dela nove stvari in od nas zahteva poslušnost tej novosti. V evangeliju je Jezus glede tega zelo jasen in govori o novem vinu v novih mehovih. Vino prinaša Bog, a mora biti sprejeto z odprtostjo za novost. Temu se pravi poslušnost. Lahko se vprašamo: Sem poslušen Božji besedi ali pa vedno delam tisto, kar jaz mislim, da je Božja beseda? Ali pa pustim, da Božja beseda steče skozi destilacijsko napravo in je na koncu neka druga stvar v primerjavi s tistim, kar Bog želi, da storimo? Če delam tako, končam kot košček neobdelanega blaga na stari obleki in luknja se še poveča. Prilagoditi se Božji besedi, da bi jo lahko sprejeli, pomeni asketsko držo. Če želim vir elektrike za neko napravo, moram včasih uporabiti 'adapter', ki prilagodi električno energijo za napravo. Vedno si moramo prizadevati, da se prilagodimo, da se uskladimo z novostjo Božje besede, da smo odprti za novost. 

 

Kot vidimo v današnjem berilu, je Savel, izbran od Boga in Božji maziljenec, pozabil, da je Bog presenečenje in novost. Zaprl se je v svoje misli in svoje načrte ter človeško presojal. Ko je v Savlovem času kdo zmagal v bitki, je vzel vojni plen in en del daroval Bogu. Savel je najlepše živali namenil Gospodu. Razsojal je s svojimi mislimi in svojim srcem, zaprt v navade, medtem ko naš Bog ni Bog navad: je Bog presenečenj. Savel ni poslušal Božje besede, ni bil poslušen Božji besedi. In Samuel ga graja ravno zaradi tega. Da mu vedeti, da ni ubogal, ni bil služabnik, ampak je postal gospod. Polastil se je Božje besede. Upor, neposlušnost Božji besedi je greh vraževanja, vztrajanje pri tem, da delam to, kar hočem, in ne to, kar hoče Bog, pa je greh malikovalstva.

 

To pa nas vodi v premislek o tem, kaj je krščanska svoboda, kaj je krščanska poslušnost: Krščanska svoboda in krščanska poslušnost sta poslušnost Božji besedi. Pomeni, imeti pogum, da postanemo novi mehovi za novo vino, ki neprestano prihaja. Pogum, da vedno razločujem: razločujemo in ne relativiziramo! Vedno razločevati, kaj dela Sveti Duh v mojem srcu, kaj želi Sveti Duh v mojem srcu, kam me Sveti Duh vodi v mojem srcu. In biti poslušen. Razločevati in biti poslušen. Prosimo danes za milost poslušnosti Božji besedi, tej Besedi, ki je živa in učinkovita, ki razločuje čustva in misli srca.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 20.1.2014)

 

 

 

 

 

Sveti oče med jutranjo mašo: Krščanska svoboda je v poslušnosti Božji besedi

 

 

 

»'Glejte, Jagnje božje, ki odjemlje greh sveta.' To Jagnje odjemlje grehe z ljubeznijo in krotkostjo. Jezus je vedno ostal Jagnje, krotak, dober, poln ljubezni, blizu malim, blizu revnim. Bil je med ljudmi, ozdravljal jih je, učil, molil. Bil je slaboten kot jagnje, a vendar je imel moč, da je nase vzel vse naše grehe. Jezus nosi tudi naše največje grehe, kajti prišel je ravno zato, da odpušča, ustvarja mir v svetu, a najprej v srcih. Morda kdo nosi v srcu kakšno hudo bolečino, temo, žalost. Jezus je prišel, da odvzame vse to, On nam daje mir, On nam vse odpušča. 'Glejte, Jagnje božje, ki odjemlje greh sveta.' Odjemlje jih s korenino vred in v celoti. To je Jezusovo odrešenje. Velikokrat zaupamo določenim osebam; in prav je, da imamo med sabo človeško zaupanje. A pozabimo imeti zaupanje v Gospoda in ravno to je ključ za uspešno življenje: zaupati v Gospoda. Zaupajmo vanj, saj On nikoli ne razočara. To je ravno Janezovo pričevanje: Jezus, ki je dober, blag, ki je ubit kot jagnje, On je prišel, da bi nas rešil, nam odvzel grehe.« (Papež Frančišek med sv. mašo v cerkvi Jezusovega Srca v Rimu, 19.1.2014)

 

 

 

Papež Frančišek včeraj obiskal župnijo Jezusovega srca: Ključ za uspešno življenjeje zaupanje v Gospoda