Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Šmarnice 2014

Vsak dan Marijinega meseca nas bo kot že nekaj let doslej spremljalo šmarnično branje. Letošnje šmarnice za otroke nosijo naslov Nenavadno srečanje, za odrasle pa Marija, žena za naš čas.

 "Nenavadno srečanje« je nekakšno vsebinsko nadaljevanje lanskih šmarnic za otroke z naslovom »Živeti z vero je drugače«. Če smo se lani dotikali vprašanj, kako živeti vero v različnih vsakodnevnih situacijah, pa želi letošnja zgodba povabiti bralca k razmišljanju o zgodovini odrešenja.

Zgodba se začne, ko se v polmraku velike cerkve pred majhno lučko, pred omarico, ki ji pravimo tabernakelj, srečata župnik Janez in deček Žan. Župnik se bori s strahom, da bo v izpraznjeni cerkvi postal samotar in menih. Žan pa se v njegov svet poda z vprašanjem, kaj dela Bog v tabernaklju. Zakaj se je pustil ujeti v tako majhen prostor, če je mogočen?Župnik ga povede skozi zgodovino odrešenja, da skupaj ugotavljata, kako iznajdljiv je Bog, ko se približuje ljudem. Navdušenje nad tihim ujetnikom v tabernaklju raste pri obeh, ko ga spoznavata kot živega Boga, ki hodi z Izraelskim ljudstvom in v čudovitih svetopisemskih likih razodeva svoj načrt odrešenja. A stara zaveza je le uvod v neverjetno dejanje Božje ljubezni. Bog postane eden izmed nas, da bi se nam približal in bi čutili njegovo prisotnost na vsakem koraku.

V letošnjih šmarnicah za odrasle pa želimo vernikom ob vzklikih Lavretanskih litanij približati Marijin lik, s tem pa zbuditi novo navdušenje nad pobožnostjo, ki je bila sicer v slovenskem narodu skozi stoletja tako zelo priljubljena. Litanije so v svojem bistvu podaljšana vrsta vzklikov k Devici, ki sledijo drug drugemu v enakem ritmu ter ustvarjajo molitveno reko, njena značilnost pa sta vztrajna hvalnica in prošnja. Naj bodo šmarnice z naslovom Marija, žena za naš čas, resnično v čast Mariji, nam vsem pa v spodbudo, da jo v njeni čudoviti lepoti posnemamo.