Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Brezdomiada 2017

Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote je pod pokroviteljstvom društva Brezdomni - do ključa, slovenske mreže organizacij za delo z brezdomnimi osebami, letos organiziralo 6. Brezdomiado - družabno športno srečanje slovenskih organizacij na področju brezdomstva. Prireditev je potekala v četrtek, 11. 5. 2017, na Mirenskem Gradu.

Brezdomiada je kulturno družabno srečanje vseh organizacij v Sloveniji, ki delujejo na področju brezdomstva in je namenjena spoznavanju in druženju brezdomnih oseb ter strokovnih delavcev ob športnih igrah in druženju. Prireditve se je udeležilo 11 društev z 150 uporabniki in strokovnimi delavci. Udeleženci smo se lahko pomerili v različnih panogah, in sicer v igranju družabnih iger, kot sta šah in človek ne jezi se, v namiznem nogometu, balinčkanju in štafetnih igrah. Zaradi dežja je tekmovanje v nogometu zamenjal kviz, v katerem smo sodelovali vsi udeleženci.

Ob 9h smo se ekipe začele zbirati na Mirenskem Gradu, kjer nas je pričakal zajtrk z domačim kruhom in pecivom, ki smo ga ves teden pekli z brezdomci v Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani. To je bila prva priložnost za druženje. Po zajtrku smo se vsi skupaj zbrali v dvorani Gnidovčevega doma. Za uvod nas je pozdravil predsednik Društva Brezdomni – do ključa, g. Boštjan Cvetič, nato je sledil kviz in za njim tekmovanje v družabnih in športnih igrah.

Udeleženci štafetnih iger so se pomerili v različnih disciplinah, npr. pikiranju rožmarina, poznavanju primorskega narečja in starih kmečkih orodij, zidanju hiše iz opeke, vožnji samokolnice in drugih zanimivih izzivih. Prijetno utrujeni in razigrani od iger, smo se že veselili kosila. Po kosilu in kavi smo se zopet zbrali v dvorani, kjer je bila slavnostna razglasitev rezultatov in podelitev priznanj zmagovalcem in vsem sodelujočim ekipam. Zaključili smo s pesmijo in pozdravom predsednika Društva prostovoljcev VZD, g. Petra Žaklja in župana občine Miren – Kostanjevica, g. Mauricija Humarja, ki nam je zaželel, naj vztrajamo v prizadevanju za dobro.

Strinjali smo se, da je bilo srečanje res lepo in se veselili tega, da je kljub velikemu številu udeležencev potekalo mirno, v prijetnem in prijateljskem vzdušju. Marsikomu smo z veseljem rekli: »Se vidimo naslednje leto!«

Nuša Zavašnik