Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Cerkev Žalostne Matere Božje

Cerkev predstavlja središče griča in privablja številne obiskovalce.

Prve omembe Marijine cerkve na Gradu
Najstarejši viri, ki govorijo o Marijini cerkvi na Gradu, so iz leta 1350. Takrat so kraj imenovali »pri naši Gospe pod Krasom«. Leta 1866 je mirenski župnik Janez Elersič z darovi romarjev zgradil večjo cerkev sedanje velikosti in jo posvetil Žalostni Materi Božji. Med prvo svetovno vojno je bila cerkev popolnoma porušena. Po načrtih arhitekta Umberta Cuzzija je dal župnik Oskar Pahor po vojni zgraditi novo. Med drugo svetovno vojno je bila tudi ta cerkev močno poškodovana. Lazaristi so jo začeli obnavljati leta 1955, posvečena pa je bila šele 13. julija 1986.

Cerkev Žalostne Matere Božje danes
Pročelje cerkve krasi podoba Žalostne Matere božje, ki jo je po načrtih Toneta Kralja iz barvnih steklenih koščkov izdelal umetnik Oskar Kogoj. V levem zvoniku so štirje zvonovi, ki so bili posvečeni 12. oktobra 1987. Cerkev sodi med večje v koprski škofiji. Zgrajena je v novoromanskem slogu na bazilikalni osnovi. Prvotni načrt za glavni oltar je delo arhitekta Ivana Vurnika. Dokončan je bil leta 1963 po načrtih Toneta Kralja. Njegovo delo je tudi kip Žalostne Matere Božje nad glavnim oltarjem ter poslikave: v lunetah stranskih ladij je upodobljen križev pot, na stenah svetlobnega nadstropja pa skrivnosti rožnega venca. Vse te risbe je leta 1986 v fresko tehniki obnovil Lojze Čemažar. Pod korom je spovednica, ki jo je leta 2005 zasnoval arhitekt Boris Podrecca.