Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Duhovne vaje za animatorje birmanskih skupin 2012

Na Mirenskem Gradu so letos potekale duhovne vaje za animatorje birmanskih skupin od 14. do 16. septembra. Zbralo se nas je 9 animatorjev iz različnih župnij. Duhovni voditelj je bil lazarist dr. Peter Žakelj, ki že vrsto let skrbi za birmansko pastoralo v naši dekaniji.

Osrednja tema duhovnih vaj je bila vsebinsko osredotočena na »LJUBEZEN« do sebe, do bližnjega in do Boga.

Vse tri dni smo se ustavljali  ob razmišljanjih kaj pravzaprav pomeni ljubiti sebe, bližnjega in Boga. Kaj pravi o ljubezni svet okrog nas, kakšen zgled nam daje Jezus v evangeliju in ne nazadnje, kdo od svetnikov nam je pri tem lahko za zgled.  

Voditelj nam je skušal pojasniti smisel naše poklicanosti od Boga, ki nas ljubi in kliče v Življenje. Potrebno je, da resnico o sebi odkrivam in jo skušam izpolniti. Tudi v odnosu do bližnjega je potrebno iskati smisel tega odnosa. Vedno znova se moram spraševati zakaj stopam v nek odnos, ali v tem odnosu odkrivam tudi sebe, se tega veselim….. in nenazadnje v vsakem odnosu je potrebno opominjati in spodbujati drugega, da bo odnos rastel.

Ko se kot človek in animator uresničujem v ljubezni do sebe in bližnjega, potem bo prostor tudi za Boga. G. Žakelj svoje razmišljanje o ljubezni do Boga razlaga v smislu zaupanja v Boga, da je z menoj in mi hoče dobro. Tega odnosa z Bogom se moram veseliti, ker me Bog ljubi in zato mu lahko dam prostor v svojem življenju. Načrt, ki ga ima Bog z menoj moram vzeti zares, ga raziskovati in spoznavati. Bog je vsemogočen, želim ga slaviti.

V teh dneh pa nismo poskrbeli samo za naše duhovno napajanje. Kuharca Alenka nas je pri vsakem obroku prijetno presenetila. Tako je bilo potrebno razmigati tudi svoje telo in zato smo se v soboto popoldan odpravili na sprehod po trim stezi v Vrtojbi. Bilo je prijetno in sproščujoče doživetje.

Želim si, da bi se nas prihodnje leto zbralo še več animatorjev birmanskih skupin. Nenazadnje smo tudi mi Jezusovi učenci, ki hrepenimo po ljubezni. Spomnimo se na besede ki pravijo: »Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. In največja od teh je ljubezen (1Kor 13).

Martina Antonič Kogoj