Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jaslice in božičnica 2010

Razmišljanja in molitve, ki so se rojevale tekom adventne akcije Jaz zate, ti za druge smo zbrali in posredovali vernikom pri božičnici pol ure pred polnočnico.  

  • Rada bi molila zate. Kaj pa je namen moje molitve? Iskreno želim, da ti Bog pomaga, da bi ti bilo dobro. Vidim tebe in tvojo stisko, sočustvujem s teboj. Vem kako težko ti je, tudi sama imam take težave. Morda pa se v moji molitvi skriva osebna korist, postavljanje s skrbjo zate, farizejska molitev: Bog naj ti pomaga; še dobro, da jaz nisem taka, da se meni to ne dogaja. Gospoda prosim zate in zame: da bi zmogla nesebično ljubiti, da bi nasprotja zamenjala edinost in sodelovanje, da bi ne bila užaljena, tožila nad krivico, obsojala, ampak bi zmogla videti svojo grešnost, odpuščati in sočustvovati; da bi v iskanju tega ne puščala prostora lenobi, ampak se borila. Gospod, prosim te za milost.

 

  • Skupaj s kartico dobrote je poštar danes zjutraj v moj nabiralnik nevede nasul tudi kup vprašanj. Po spominu sem pričela iskati človeka, ki bi bil mojega dobrega dela najbolj potreben. A še prej sem se poigravala z mislijo, da je dobro delo nekaj, kar bo drugemu dobro delo. Če pa želim, da mu bo resnično dobro delo, ga moram v njegovih pravih potrebah dobro poznati. Torej, je dobrodelnost neločljivo povezana z resnico, do katere pa se je potrebno dokopati. Nič ne velja, če otroka zapeljem v šolo, ker je tako zaspan, da ne more iti peš. Resnica je, da je len, torej je dobro delo prav to, da ga spodbudim, da kljub zaspanosti v šolo vseeno odkoraka sam. Ko sem o dobrem delu razmišljala naprej, sem ugotavljala, da me nobena od zamisli, ki so se rojevale, ne zadovolji. Čutila sem, da moram izbrati dobro delo, ki bo težko tudi zame, ki bo tudi od mene zahtevalo žrtev, napor. In kaj je meni težko? Iti preko sebe in se darovati nekomu, ki mi ne bo nikdar enako vračal. Zazrla sem se v svoj trebuh, v katerem je pobrcavalo dete. Ja, to je tisti, ki najbolj potrebuje moje dobro delo. Nerojen, žejen ljubezni in moje naklonjenosti, mojega glasu, dotika in topline. Prihaja na svet in si ne glede na vso mojo ranjenost in strahove želi biti ljubljen. Od mene. Našla sem svoje dobro delo. Obljubim, da te bom božala, ti glasno govorila, se te veselila, tudi če te še ne poznam in te še nisem videla. Nesebično ti želim podarjati prostor v svojem telesu za rast, krepitev, brcanje, mir in sprejetost. Lahko si vesel, lahko si tu.

 

  • Bog hvala, ker si mi ga postavil na mojo pot, in hvala za nova spoznanja ob njem. Daj mu moči in miru, ter ga blagoslavljaj na svoji poti.

 

  • Pomagal sem prijatelju, ki je potreboval tehnično pomoč pri delu v stanovanju. Vedel sem, da bom za to porabil svoj prosti čas, ko bi lahko počel kaj samo zase ali pa izgubljal čas za računalnikom, a ko sem si predstavljal, da bo prijatelj, ki sam ni zmogel tistega dela, vesel moje pomoči, je to tudi mene navdušilo, in ni bilo več problema. Zame je to pomenilo videti drugega in iti preko sebe, ter začutiti veselje bližnjega, ko prejme pomoč. To mi je dalo moč in voljo.

  

  • Gospod, prosim te za prijateljico, da bi zmogla še naprej slediti Tvojemu klicu, čeprav njeni najbližji temu nasprotujejo. Vlivaj ji poguma in moči, da bi se znala ustrezno oddaljiti od svoje družine, ter bi kljub trpljenju še naprej ohranjala ideale, in se zanje vztrajno borila. Pomagaj ji odraščati v zrelo žensko.

 

  •  Narediti dobro delo … Naloga ni lahka. Saj se pravzaprav ves čas trudimo delati dobro, pa vendar – kartica, ki nas je vzpodbujala k dobremu delu je visela na steni. »Ima kdo kakšno idejo?« So letela vprašanja. »Ali kdo potrebuje kakšno pomoč?« »Kaj pravzaprav je dobro delo?« »Ali moramo narediti nekaj velikega?« »Ali ni dobro delo v tem, da smo v majhnih stvareh pozorni, da smo čisto v vsakdanjih opravilih odprti za Boga in Njegovo voljo?« Biti na razpolago, biti odprt za voljo Nebeškega Očeta, ljubiti v malem. Sliši se preprosto, ko pa si na potezi je zelo težko. Biti prijazen z nekom, ki te med delom prosi za minuto, da mu pomagaš sprintati, ko printer nagaja, odnesti smeti, skuhati čaj, ustaviti se, videti drugega … Majhne stvari, ki jih premalokrat vidimo, ker so tako zelo vsakdanje, ker se zdijo tako nepomembne. Dobro delo je pravzaprav v tem, da ostajam majhen in skrit… Naj moja levica ne ve, kaj dela moja desnica.

 

  • Prosiva te za par, ki si želi ustvariti družinico. Prosiva, naj bo njuna želja po otrocih čim prej uslišana, hkrati pa jima pomagaj, da bi ta čas ne preživela samo v bolečem čakanju, ampak v medosebni rasti.

 

  • Jezusovo rojstvo nam kaže kako pomembno je vztrajati skupaj in  se truditi za odnose. Še danes me spremljajo spomini od doma. Alkohol je bil tisti, ki je vodil naša življenja. Kaj to pomeni ve tisti, ki je živel s človekom, ki je omamljen, z nekom, s katerim se ne moreš pogovarjati, s katerim se ne da živeti, kaj še, da bi lahko rastel. Ko danes molim, prosim Boga, naj luč, ki jo prinaša na svet, odpre oči vsem nam, da bi videli, koliko je takih, ki trpijo zaradi alkohola, zaradi omam… in prosim za tiste, ki trpijo, da ne bi obupali, kajti: “Gospod je z nami, ni se nam česa bati.”

 

  • Neki dan sem se vračal iz krvodajalske akcije in se spomnil na temo letošnje božičnice – dobrodelnost. In se v mislih vprašal, katera so dobra dela, ki jih opravljamo v vsakdanjem življenju. So res le klišeji, ki jih za to besedo imamo zasidrane globoko v podzavesti in sicer pomoč revežem ali darovanje tistim, ki imajo manj od nas ... Ne, dobrodelnost zagotovo ni samo to. Pa sem se v mislih sprehodil skozi pretekle dneve in poizkušal poiskati nekaj dobrih del, ki jih vsakodnevno opravimo, ne da bi to obešali na veliki zvon. Vsakodnevna skrb za otroke, ki bi brez naše pomoči bili povsem nebogljeni. Ali pa naš trud za pravo vzgojo in skrb za lepe medsebojne odnose. Sočustvovanje z nekom, ko je v stiski. Ali pa to, da nesebično in brez preračunljivosti delimo naše znanje in izkušnje ter jih prenašamo na naše bližnje, sodelavce ali kogarkoli, ki ga potrebuje. Vse dobro se vrne, nikoli ne veš, ne kako in ne kdaj. Prav zaradi tega se večkrat na leto odpravim na krvodajalsko akcijo. Lahko pa bi v duhu letošnje adventne akcije večkrat na leto tudi namenoma zmolili za nekoga, ki potrebuje našo molitev. Zagotovo bi tudi s tem bili dobrodelni.

  

Povezane vsebine