Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jaslice in božičnica 2015

Noč zažari kot podnevi. Z nebes se spuščajo angeli in prepevajo: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem! Rojen je Odrešenik!« Pastirji silno zahrepenijo po Odrešeniku in pohitijo v hlevček. Med potjo se negotovo sprašujejo, če so dovolj dobri, da bi stopili predenj! A v trenutku, ko ga uzrejo, so vse skrbi odveč. Mili Jezusov obraz jim pravi: Dober si, rad te imam. Pridi k meni z vsem, kar si! Tak kot si, si čudovit! Ne boj se! Jaz sem tvoja pot, resnica in življenje! Pridi k meni in ti bo dobro!

POT

Tudi mi, tako kot pastirci prihajamo pred Jezusa. Zaupamo, da tudi nas spodbuja, naj pridemo predenj, taki kot smo. On je naša pot.

 

1. PASTIRČEK

Dragi Jezus! Končno sem te dočakal! Veš, ko se je letos začel bližati adventni čas, sem si zaželel, da bi ti v tem času znal pripraviti pot, da bi lahko vstopil Vame in mi pokazal, kakšna je božična skrivnost v vsej svoji lepoti. Zato sem veliko razmišljal, kaj želiš od mene, na kakšen način mi boš to pokazal in kako bom jaz znal videti tvoja znamenja. Ugotovil sem, da si vedno stal ob meni, ko je bila želja in hotenje dovolj močno, čeprav sem mnogokrat dvomil. Dajal si mi pogum, me spodbujal in me pomirjal. Pomagal si mi, da sem znal bolje videti v bližnjem človeka, ga sprejeti z vsemi napakami, takšnega kot je. Jezus, tvoja pot ni niti za trenutek lahka ali enostavna. Naporna vsak trenutek in vsak dan sproti. Vendar ob tebi spoznavam, da je edino tvoja pot vredna napora, da lahko v polnosti živim. Hvala ti!

 

2. PASTIRČEK

Pozdravljen, mali kralj! Tudi jaz sem tu pred tabo! Veš, mene pa nekaj muči. Vse elektronske naprave, ki me obkrožajo. Vsaka me vabi k sebi in jaz se odzivam, z izgovorom, da iščem in delam dobro, da je to tvoja pot. Kaj je narobe, če gledam dobre oddaje, iščem dobre novice, pokličem nekoga? Zakaj začutim na trenutke brezciljnost? Jezus, praviš, da moram vzeti energijo, kjer jo je preveč in jo dati, kjer jo manjka in da naj zato naredim red pri uporabi interneta. Da naj sistematično izberem oddaje, ki si jih bom ogledala in naj se ne prepuščam štrkanju daljinca. Da naj mobi ne priteguje stalno mojo pozornost, naj pomislim ali je res nujno klicati, sprejeti klice.

Tudi s hrano, pijačo in različnimi dejavnostmi je podobno. Zatekam se k njim, da zapolnjujem svoje občutke nesmisla. Kaj naj? Svetuješ mi, naj vnesem odpoved, red in disciplino v svoje življenje. Začeti moram pri preprostih vsakdanjih stvareh. Govoriš mi, da se bo Tvoj mir naselil vame, če se bom odpovedala na videz dobrim stvarem, kajti zaradi tega mi zmanjkuje zaupanja vate. Ko znižujem hrib na videz dobrih stvari, dobim čas za drugega in zate, Jezus. Hvala Jezus, bodi še naprej moja pot!

 

RESNICA

3. PASTIRČEK

Pozdravljen, dragi mali Jezus! Veš, tako sem utrujen. Vsak dan eno in isto. Delo delo delo. Ti praviš, da si naša resnica, zato bom tebe vprašal: Je res potrebno, da je življenje tako težko in naporno? Sprašujem se, če so se tudi pastirji pritoževali nad napornim življenjem. Če bi bil jaz pastir, bi se gotovo jezil tako: »Sredi noči vstanemo, nahranimo čredo in odrinemo na pašo. Ob mraku spet nazaj v šotor. Utrujeni smo. Utrujeni od dela, od življenja, od samih sebe. Dan za dnem ubiramo ene in iste steze, pa upamo, da bomo tam našli vedno boljšo pašo. Ovce gor, ovce dol, paša gor, paša dol... Čemu vse to? Delamo se, da nam gre, da pač takšno je življenje, ampak v resnici smo izgubljeni. Nekaj nam manjka, pa nikjer ne najdemo …«

Oh, Jezus, čutim, kako me tvoja svetloba počasi ogreva. Ob tebi vse moje nezadovoljstvo mine. Kar naenkrat mi ni več do pritoževanja! Hvala, da si me poslušal! Sedaj se počutim veliko bolje. Praviš mi, da brez truda ni življenja, a če boš ti na tej poti z mano, bom vse znal sprejeti. Jezus, hvala, bodi z mano v realnosti življenja!

 

4. PASTIRČEK

Ljubi mali Jezušček! Kako je lepo pri tebi! Tu je tak mir, ki ga tako težko iščem! Ti praviš, da si moja resnica. Želim jo slišati, a veš, v meni je zelo močna napačna predstava, da bi morala biti popolna, če hočem biti sprejeta in ljubljena. Težko sprejmem situacije, ko pride vsega veliko in mi stvari uhajajo iz rok. Iščem resnico o sebi, skušam videt moža in poskrbet za otroke, bit z bližnjimi v pristnih odnosih, dela imam veliko, pa domislit moram kako bom kaj izpeljala, pa slabo se počutim… Resnica je v tem, da mi marsikaj ne gre, da ne zmorem vsega narediti, napor se mi upira, vse je nepopolno. Velika milost je, ko zmorem svojo nepopolnost sprejeti, ko uspem dojeti, da me imaš prav tako rad. Da prihajaš k meni, ker sama ne zmorem in sem polomljena in mi želiš pomagati. Hvala ti Jezus za to resnico!

 

ŽIVLJENJE

 

5. PSTIRČEK

Jezus, hvala, da sem lahko tudi jaz tu! Praviš, nam, da si naše življenje. Veš, res to ugotavljam. Rad bi se ti zahvalil, da si mi letos dal spoznati nekaj zares pomembnega. Letošnji predbožični čas je bil zelo napolnjen s službo in drugimi obveznostmi. Počasi mi je začelo zmanjkovati zaupanja, da bomo uspeli pripraviti jaslice v cerkvi v skladu z zamislimi in pričakovanji. Preden sem začel s postavitvijo, sem se v prazni cerkvi usedel v klop in svoje delo prepustil tebi, ti usmerjaj naše zamisli in blagoslavljaj naše delo. In res, jaslice smo nato skupaj z otroki in ostalimi prijatelji zelo hitro postavili.

Bojazen, da nam bo nekaj odvzeto, če se bomo morali prikloniti Resnici, je ob tem spoznanju povsem izginila. Zelo oprijemljivo sem spoznal, da se stvari povsem uredijo, če je moje zaupanje vate dovolj veliko. Z mnogo majhnimi dogodki se je to izkazalo tudi pri postavljanju jaslic. To je tisto življenje, ki ga obljubljaš, če ti zaupamo. Za tistega, ki vate zaupa, je vedno vse prav. 

Prosim te, Jezus, naj ne neham hrepeneti po tebi. Bodi prisoten pri vsakem mojem delu in v vsakem mojem odnosu. Hvala ti.

 

6. PASTIRČEK

Jezus, upam, da imaš čas še zame. Čutim, da s svojim rojstvom v meni prebujaš odrinjena in zakopana hrepenenja. Oprosti mi, da sem otroško željo po bližini zakopala v delo, da sem globoko hrepenenje po odnosu obrnila v spolnost, spolnost pa zavračala in prezirala. Nocoj ti podarjam nežen objem in poljub. Hvala ti Jezus, da kot nebogljen otrok stopaš v jaslice in mi kažeš pot do sebe in tega, kar v resnici sem. Jezus, bodi ti moje življenje!