Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jaslice in božičnica 2017

Bog prihaja v temo našega življenja in jo želi razsvetliti. Ni mu vseeno ali se v nas širi luč ali tema. To je noč božje ljubezni do naju!

Življenje za naju

Jaslice kot celota, ki prikazuje življenje obkroženo s puščavo. Pravzaprav je to prvi pomen te noči. Bog prihaja v temo našega življenja in jo želi razsvetliti. Ni mu vseeno ali se v nas širi luč ali tema. To je noč božje ljubezni do naju!

O tem pripoveduje Babilonski stolp, ki se dviga nad desno puščavo. Spomnimo se zgodbe izpred mnogo stoletij pred Jezusovim rojstvom. Ljudje so si rekli: Naredimo si ime, bodimo veliki in močni, naredimo stolp do neba. Zgodba se ponavlja tudi danes. Naredimo si ime, je skušnjava tudi danes. Pa to resnično prinaša življenje?

Bog ve, da si pri lastni ceni sami ne moremo v resnici pomagati. Zato je stopil na zemljo kot eden izmed nas, ubog otrok, v štalici, da bi dosegel vsakega človeka, tudi tistega najbolj na dnu. Želi nam povedati, da smo vedno in povsod dragoceni v njegovih očeh, da smo njegove podobe, njegovi – božji otroci. Bog verjame v nas, Bog sam nam daje ime in ceno!

 

Ta del jaslic predstavlja drugo starozavezno podobo, ki prikazuje mesti Sodomo in Gomoro, ki prinaša tretje sporočilo te noči. V njih se vse blešči, sveti in vrti. Zaradi popolne pokvarjenosti, se je Bog odločil mesto uničiti, rešiti pa le Lota z ženo in s hčerkama. Lotova žena, ki ni poslušala opozorila, naj se na begu ne ozira nazaj, pa se je spremenila v solni steber, ki ga vidite kot solno lučko pred mestom.

Pod mestom je na levi strani drugi del sporočila: izgubljeni sin v očetovem objemu. Božje rojstvo nam ne prinaša le potrditve, da smo vredni, govori nam tudi o tem, da je življenje z njim, v njegovem domu, z njegovimi zakoni, ki so vedo zakoni ljubezni, lepo. Daje nam zgled polnega življenja in nas vabi, da mu sledimo.

Kakor izgubljeni sinovi, ali kakor Sodomljani, radi popravljamo zakone, pravila in način življenja, tudi temeljne moralne norme. Bog prihaja, da bi nam povedal, da nas ljubi vedno, tudi ko se zgubljamo. Razume naše neuspele poskuse iskanja prave svobode, kakor je razumel izgubljenega sina, hkrati pa nas svari pred zablodami, ki nam jemljejo življenje in ne prinašajo tistega, po čemer hrepenimo.

  

Dragi bratje in sestre, želim vam blagoslovljen božič, da bi se skupaj veselili sporočila te božične noči, ki nas želi spreminjati. Bog nam govori:

  • da mu ni vseeno za nas in da ga skrbi za nas.
  • da smo v njegovih očeh neskončno dragoceni, da verjame v nas.
  • da pozna naša iskanja svobode in nas v padcih razume.

Ta noč je posebna noč. Noč, ki nam vliva upanje in moč, nam daje pogum in smisel. Naj bo to noč polna svetlobe novega veselja in novega življenja.