Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Kako slišati drugega

Ni odgovorov
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 years 3 days od tega
Pridružen: 10.01.2011

Kako slišati drugega

Na temo Kako slišati drugega smo se ustavili ob dveh izhodiščih. Prvo izhodišče nam je bilo evangeljsko poročilo o srečanju med Samarijanko in Jezusom, drugo pa izsek iz risanke Vrvež v glavi, kjer je pri 25 min 45 s lep primer neuspelega poslušanja.

Jezus nima nobenih težav, da bi slišal Samarijanko. Približa se ji in jo nagovori. Nima predsodkov do nje, čeprav ve, kakšna ženska je in pozna njene grehe. Gleda kot tisto, ki lahko zaživi na novo, kot tisto, ki mu lahko pomaga priti do vode in mu olajša žejo. Jezus vedno gleda v človeku dar, ki čaka, da pride do polnega izraza. Skuša prebuditi bližnjega, da se zave daru, da začne z njim trgovati in v sebi uresniči polnost – stoteren, šestdeseteren ali trideseteren sad.

V srečevanju se Jezus ne zapleta v svet takšnih ali drugačnih čustev užaljenosti, obupa ali prezira. Presega vse navade, ki bi ga lahko pri tem omejevale. Noben človek zanj ni ujetnik družbenih kategorij in vzorcev: ne prostitutka, ne gobavec, ne Samarijanka. Vsakdo je zanj božji dar, božja podoba, srečanje z njim pa priložnost, da ta podoba zaživi v novi luči.

Drugačno sliko nam ustvarja risanka, pogosto je drugačna slika tudi v naših odnosih. Poglejmo, kaj se nam dogaja, da bi zmogli premagovati ovire, ki nastanejo v naših odnosih.