Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

MLADINSKA MAŠA NA PREDVEČER KVATRNICE IN ODPRTJE RAZSTAVE FOTOOKO MLADIH

Zvonovi na Mirenskem Gradu so v soboto, 22.9.2012 vabili k večerni sveti maši, ki so jo pripravili mladi v čast Žalostni Materi božji, ki je 15. septembra praznovala svoj god.

 

Cerkev na Mirenskem Gradu je namreč posvečena prav njej in vsako leto jo na njen praznik obiščejo mnogi verniki od blizu in daleč.

Letošnje praznovanje Kvatrnice soupada tudi s pričetkom praznovanja stoletnice prihoda lazaristov na Mirenski Grad in v ta namen je bila cerkev še posebej praznično okrašena. Praznično sveto mašo je vodil g. Peter Žakelj, mladi pa so ob njej sodelovali z uvodi, branjem beril, prošnjami in zahvalami in seveda s pesmijo, tokrat tudi ob spremljavi mlajše skupine tamburašev iz Vipave. Vse, ki smo se ta večer zbrali ob podobi Žalostne Matere božje je nagovorila pridiga g. Petra Žaklja, v kateri je govoril o Marijini ponižni vdanosti v trpljenje in njeni močni veri v ljubezen, ki edina ostaja in nikdar ne umre.

Praznično razpoloženje se je nadaljevalo ob procesiji z lučkami, ki se je vila po Mirenskem Gradu. Med petjem litanij Matere božje je svetloba sveč osvetljevala našo pot in zdelo se je, kot bi drobni plameni sveč prižigali iskrice upanja in želja, da bi sledili zgledu naše matere Marije, da v naših življenjih ne bi obupali, temveč vztrajali na poti ljubezni in resnice, ki edina vodi v polno življenje. Po končani procesiji so nas mladi povabili še na otvoritev fotografske razstave z naslovom »Fotooko mladih«.

Tokratno razstavo so mladi pripravili že drugič zapored. Predstavitev fotografij so spremljali glasbeni nastopi mlajše skupine tamburašev iz Vipave pod vodstvom Mete Praček, kot tudi pevski nastopi mladih iz benda in solistk Janje Kobal in Petre Batistič. Tema letošnjega fotografskega natečaja je bila voda. Udeležilo se ga je 15 mladih fotografov, ki so v svoje objektive uspeli ujeti drobne kapljice jutranje rose, dežne kaplje, ki polzijo po oknu, razburkane morske valove, ki objemajo peščeno obalo, mehke valove rek, pa vse do ledenih sveč in v led okovanega jeza reke Vipave.

Nekatere od razstavljenih fotografij krasijo tudi strani letošnjega Vincencijevega koledarja 2012/2013. Lahko pa bodo razstavljena dela krasila tudi stene vaših domov, če se boste 4. novembra, takoj po mladinski sveti maši, udeležili dražbe fotografij in z nakupom katere od njih podprli delo družinskega centra na Mirenskem Gradu. Lepo povabljeni na ogled razstavljenih del mladih fotografov v dvorano Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu!

Dolores Lapajne

Slika: