Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Postno predavanje - Pustolovščina vere

 Letošnje postno predavanje se je v dvorani Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu odvijalo v četrtek, 7. marca 2013. Tudi letos smo v goste povabili sestro Rebeko Kenda, ki smo jo že lani spoznali kot voditeljico duhovnih vaj za otroke in mladino v Kanjem Dolu.

Njeno letošnje razmišljanje je nosilo naslov Pustolovščina vere ali vera ni dolgočasna. Predavateljica nam je že takoj v uvodu razložila, da veliko ljudi hodi za Jezusom in hoditi za Jezusom ni dolgočasno, zato vera ni dolgočasna. Če vzameš vero zares, je vera prava pustolovščina. Potrebno se je le predati v Božje naročje, se Bogu popolnoma prepustiti in odpraviti na srečanje z Njim. Ob tej odločitvi pa se srečujemo z naslednjimi vprašanji:

  •  Kam gremo? Na pot vere, na pot spuščanja v našo notranjost, k naši grešnosti, k Bogu.
  • S kom gremo? Z našo družino, sosedi, sodelavci, prijatelji...
  •  Kdaj gremo? Takoj sedaj!
  •  Kako se pripravimo? Za nasvet vprašamo Jezusa, beremo Sveto pismo, prosimo za pomoč Svetega Duha in svetnike. 
  • Kaj vzamemo s seboj? V pomoč nam bodo zakramenti.

Naša odločitev mora biti resna odločitev o tem ali gremo na pustolovščino vere ali ostajamo tam kjer smo in vegetiramo. Če se odločimo za pot vere, se je potrebno spreobrniti in verovati evangeliju. To pa pomeni, da se podamo na srečanje z živim Bogom, zato moramo spremeniti mišljenje in razmišljati tako kot Jezus. Proces spreminjanja mišljenja je sicer dolg, vendar je pomembno, da smo pripravljeni stopiti na to pot spreobrnenja in sprejeti vero. Sestra Rebeka je v nadaljevanju ob svetopisemskih odlomkih predstavila pet korakov spreobrnenja.

  • 1. Odgovoriti na Jezusovo povabilo tako kot apostoli, ki so pustili vse in šli za Njim. Potrebno je poslušati Jezusov glas v svojem srcu, kajti Jezus nagovarja vsakega človeka v njegovi konkretni situaciji in če se preveč obotavljamo nas hudič premaga.
  • 2. Zaupati Gospodu - imeti pogum biti drugačen, ne dvomiti v Boga, ugajati Bogu, ne ljudem.
  • 3. Osebna odločitev – Vsak sam mora skozi evangelij spoznati in začutiti kdo je zanj Jezus, da lahko odkrije svojo identiteto.
  • 4. Spoznati resnico o sebi – Če se človek zanaša le na svojo moč, ga to prej ali slej pripelje do dna. Takrat se nekaj pretrga v njegovem srcu in resnično srečanje z Bogom je možno le v iskrenem kesanju in odpuščanju.
  • 5. Sprejeti poslanstvo in stopiti na pot ljubezni – Ko odkriješ kdo si, se daš na razpolago Bogu in samo ljubezen je merilo v hoji za Jezusom.

Hvaležni smo sestri Rebeki Kenda, da se je odzvala našemu povabilu in za nas razmišljala o veri kot pustolovščini, ki nas usmerja na lastno pot spreobrnenja.

DL