Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Potreben je nov pogled na družino

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 years 39 weeks od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ne 'od zgoraj' in 'od zunaj'. Potopiti se v konkretno realnost družin

 

Papež Frančišek je, 19. marca 2021, poslal sporočilo udeležencem spletnega srečanja »Naša vsakdanja ljubezen« ob začetku leta družine Amoris laetitia.

 

Potreben je nov pogled na družino

Leto družine, ki se je začelo 19. marca 2021, na praznik sv. Jožefa, sovpada s peto obletnico izdaje posinodalne apostolske spodbude Amoris laetitia. Sklenilo se bo 26. junija 2022 z desetim svetovnim srečanjem družin v Rimu. Amoris laetitia poskuša spodbuditi nov pastoralni pristop k družinski stvarnosti. Glavni namen dokumenta je v času in kulturi, ki sta temeljito spremenjeni, sporočati, da je danes s strani Cerkve nujen nov pogled na družino: ni dovolj poudariti vrednost in pomembnost doktrine, če ne postanemo varuhi lepote družine in če goreče ne skrbimo za njene slabotnosti in rane. Dva vidika sta v središču vsake družinske pastorale: iskrenost evangeljskega oznanila in nežnost spremljanja.

 

Iskrenost evangeljskega oznanila

Na eni strani se parom, zakoncem in družinam oznanja Božjo besedo, ki bi jim naj pomagala sprejeti pristen smisel njihove zveze in ljubezni. Gre za besedo evangelija, ki je vedno nova in pri kateri se lahko oblikuje vsak nauk, tudi ta o družini. Je zahtevna beseda, ki želi človeške odnose osvoboditi od suženjstev, ki jim pogosto iznakazijo obraz in jih delajo nestabilne: diktatura čustev, poveličevanje provizoričnega, ki vse življenje jemlje pogum  za angažiranje, prevlada individualizma, strah pred prihodnostjo. Pred temi težavami Cerkev poudarja krščanskim zakoncem vrednost zakona kot Božjega načrta, kot sad njegove milosti in kot klic, da ga živijo s popolnostjo, z zvestobo in z zastonjskostjo. To je pot, da bi se odnosi, kljub hoji, zaznamovani z neuspehi, padci in spremembami, odprli za polnost veselja in človeške uresničitve ter bi postali kvas bratstva in ljubezni v družbi.

 

Potopiti se v konkretno in realno življenje

Po drugi strani pa to oznanilo ne more in ne sme nikoli priti od zgoraj in od zunaj. Cerkev je učlovečena v zgodovinski realnosti, kot je to bil njen Učitelj, in tudi ko oznanja evangelij družine, to počne tako, da se potopi v realno življenje, od blizu pozna vsakdanje napore zakoncev in staršev, njihove probleme, njihovo trpljenje, vse tiste majhne in velike situacije, ki obremenjujejo in včasih ovirajo njihovo pot. To je konkreten kontekst, v katerem se živi vsakdanjo ljubezen.

 

»Naša vsakdanja ljubezen - gre za pomenljivo izbiro: Gre za ljubezen, ki je rojena iz preprostosti in tihega življenjskega dela para, iz tistega vsakodnevnega prizadevanja, ki ga včasih zakonci, mame, očetje in otroci težko uresničujejo. Evangelij, ki se ponuja kot nauk, ki se spušča od zgoraj in ne vstopa v 'meso' te vsakdanjosti, tvega, da ostane lepa teorija in da se ga živi kot moralno obveznost. Poklicani smo spremljati, poslušati, blagoslavljati pot družin; ne le označevati smer, ampak hoditi z njimi; vstopiti v domove z obzirnostjo in ljubeznijo, da bi zakoncem rekli: Cerkev je z vami, Gospod vam je blizu, želimo vam pomagati varovati dar, ki ste ga prejeli.

 

Oznanjati evangelij s tem, da osebe spremljamo in služimo njihovi sreči: na ta način lahko pomagamo družinam hoditi na način, ki je skladen z njihovo poklicanostjo in poslanstvom, zavedajoč se lepote vezi in njihovega temelja, ki je v ljubezni Boga Očeta in Sina in Svetega Duha. Ko družina živi v znamenju tega božanskega občestva, postane živa beseda Boga Ljubezni, ki se oznanja svetu in za svet.

 

Podpirajmo družino, varujmo družinske vezi

V tem času pandemije so družinske vezi resno preizkušane, a istočasno ostajajo najtrdnejša oporna točka, najmočnejša podpora, nenadomestljiva zaščita za vzdržljivost celotne človeške in družbene skupnosti. Podpirajmo torej družino! Branimo jo pred tistim, kar ogroža njeno lepoto. Približajmo se tej skrivnosti ljubezni s čudenjem, obzirnostjo in nežnostjo. In prizadevajmo si varovati njene dragocene in delikatne vezi: otroci, starši, stari starši … Te vezi potrebujemo za življenje in to za dobro življenje, da bi človeštvo postalo bolj bratsko.

 

Papež Frančišek: Ne 'od zgoraj' in 'od zunaj'. Potopiti se v konkretno realnost družin

 

Sveti oče: Marijina tišina je zelo zgovoren jezik