Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Razstava Matjaža Žnidaršiča - Škofjeloški pasijon

Na Mirenskem Gradu je na prvo februarsko nedeljo potekala otvoritev zanimive razstave. S  fotografijami Škofjeloškega pasijona, ki je nazadnje potekal leta 2009 po ulicah srednjeveškega mesta Škofja Loka, se nam je predstavil Matjaž Žnidaršič, rojen leta 1957 v Postojni, med drugim tudi aktiven član društva fotografov Slovenije. Avtor je tudi sam spregovoril par besed o svojem delu, dogajanje pa sta prijetno glasbeno popestrila pevka Katja Lapanje in pianist Gregor Spačal.

Škofjeloški pasijon je spokorniška pasijonska procesija, narejena po najstarejšem ohranjenem dramskem besedilu v slovenskem jeziku. Napisal ga je loški kapucin pater Romuald Lovrenc Marušič iz sosednjega Štandreža leta 1721. Procesijska oblika uprizoritve pomeni, da se kostumirane igralske skupine druga za drugo pomikajo v sprevodu, nato pa na vnaprej določenih prizoriščih odigrajo svoje prizore, med katerimi so dramsko najbolj oblikovani Raj, Zadnja večerja in Glej človek. Tematsko Škofjeloški pasijon predstavlja Adamov greh in Kristusovo trpljenje. Povzet je po evangelijskih sporočilih ter je bolj ali manj dramsko oblikovan. Vedno se izvaja v postnem in velikonočnem času in pri njem sodeluje več kot 800 ljubiteljskih igralcev. Fotografije Matjaža Žnidaršiča nam s svojimi »podrobnostmi« in prodornostjo spregovorijo še globje v našo dušo ... Ob njih lahko vsak človek zase razmisli o tem, kaj mu pomeni Kristusova neskončna ljubezen, ki se za naše odrešenje ni ustavila niti pred nečloveškim trpljenjem in končno daritvijo na križu. Vabijo nas, da se zazremo vase in se v prihajajočem postnem času še bolj pogumno odločamo za boj proti temi v svetu in v nas ter za svetlobo, ki nam jo Jezus daje.

Slika: