Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Razstava Vida Sarka

Vid Sark se je rodil 2.12.1975 v Ljubljani, kjer je tudi končal srednjo šolo na Gimnaziji Poljane. Leta 1999 je diplomiral na Akademiji za Likovno umetnost v Ljubljani kot oblikovalec vizualnih komunikacij. Tam je obiskoval tudi pouk grafike, ki je postala izvir njegovega likovnega izražanja. Ustvarja pretežno na področju risbe, ki poleg klasične črtne stilizacije vsebuje še fantazijsko poseganje po barvi in različnih likovnih tehnikah. Poleg poklicnega ukvarjanja z oblikovalskimi in ilustratorskimi projekti ga z vizualnega stališča zanima tudi fotografija, tako analogna kot digitalna, kjer išče vsebinske dopolnitve k tematikam, zastopanim v risbah.

Samostojno je razstavljal v Logatcu, Ajdovščini, Mariboru, in Moskvi, skupinsko pa v Ljubljani, Radovljici, Sežani, Gorici (Italija), Idriji, Krakovu (Poljska) in na Švedskem. Za njim je tudi samostojna fotografska razstava v Logatcu, kjer prebiva. Tistim, ki jih njegovo ustvarjanje zanima, želi predstaviti lastno videnje sveta skozi osnoven, preprost medij in tehniko risbe, ter sodelovati v približevanju individualnih videnj širšim krogom, ki želijo bodisi popestritve trga, bodisi izraznejšega in osebnejšega ustvarjanja.

Razstavljena dela Vida Sarka, čeprav tehnično raznolika, saj obsegajo grafike, črno-bele risbe, barvne risbe in mešano tehniko, razkrivajo avtorjevo posebno afiniteto do črte, do risbe, do tega elementarnega likovnega izrazila, ki je rdeča nit celotnega Sarkovega opusa. Črta je avtorjev adut, je suverena sled, s katero vzpostavlja subjektivno modificirano izpovedno bistvo. Z barvami pa sledi tako zunanjim občutjem atmosfere kot osebnim notranjim razpoloženjem.

Avtor potuje skozi različne likovne medije kot intimist, kot občutljiva ustvarjalna osebnost, ki zna v tradicionalnih motivnih izhodiščih odkrivati njemu lastno bit. Motivni svet Vida Sarka, čeprav ostaja prepoznaven in določljiv, se nikoli ne ukloni hladnemu formalnemu prenašanju vizualne stvarnosti na slikovno podlago. Z njim se avtor vselej osebno sooča, išče domiselne oblikovne rešitve, dinamične, z vitalizmom prežete pristope.

Risba kot tista najbolj primarna, najbolj prvinska in neposredna sled ga spremlja na področja različnih likovnih disciplin. Njena neposrednost, necenzuriranost pa pride najbolj do izraza v risbah, povezanih v nekakšen avtorjev potopisni dnevnik. Nova okolja z vso svojo specifiko so nagovarjajoča sila, ki ga vodi v likovno akcijo »a la prima«. S črto avtor povzema bistvo, se odloča za stilizacije, za poenostavljanja, pogosto pa v likovno beleženje vključi tudi domišljijski moment.
Avtor pogosto uporablja svojstveno perspektivo. Na mestna jedra ne gleda iz ptičje perspektive, ampak iz nekoliko dvignjenega očišča. Realnost zanj ni toga, povsem obvezujoča komponenta. Je temelj, ob katerem da poleta likovnim domislicam, tako v prostorskih odnosih, kot v oblikovnih predstavah.

Suverene in sproščene črtne sledi se povezujejo v razberljive motive, v realni svet, a takšen, ki je avtorsko zaznamovan, čustveno vznesen, ki razkriva avtorsko poezijo v drobnih detajlih in zanimivih rešitvah. Čeprav razigran, učinkuje likovno enovito, kar se še posebej kaže v avtorjevem smislu za arhitektoniko, pa tudi v upodobitvah človeške figure.

Zdi se, da je pri barvah avtor zadržan. Uporablja jih premišljeno, le za akcent, s katerim vzpostavlja kompozicijsko ravnovesje ali pa dodatno izpostavi vsebino. Ko pa se jim v polnosti preda, te povsem preplavijo risarski konstrukt. S svojo široko paleto barvnih vrednosti postanejo nova kulisa slikovnega odra, ki kljub intenziteti ne zastre risarskega dogajanja ozadja. Prekriva ga, z njim komunicira, izpostavlja posamezne detajle, ga dograjuje, mu daje nove vsebinske namige. Z barvo se pojavlja dogajanje v dogajanju.

V najnovejši delih pa spregovorijo tudi letrizmi in kolažne aplikacije tiskanega medija, in to s sporočilnim in likovnim pomenom.

Drobne, še tako enostavne črte so konstrukcijske linije, ki kljub razigranosti, ostajajo armatura njegovih likovnih zgodb. Odražajo trdnost in eksaktnost, pa čeprav zaigrajo in zapojejo v poetičnem zanosu. In se tako morda dotaknejo tudi tiste druge avtorjeve umetnosti – glasbe.

Po Harryju Lehmanu temelji medij umetnosti na zaznavnih medijih, pa najsi bodo vizualne, akustične ali lingvistične vrste, v katerih se zaznavanje še dodatno preparira. In zaznavanja različnih vrst se v umetniškem delovanju Vida Sarka umaknejo v zasebni mentalni prostor, se tam preparirajo z njemu lastno percepcijo prostora in časa, z njemu lastno pristnostjo in neobremenjenostjo od trendov in misli večine. Tako pred gledalcem zaživijo prepoznavne vsebine, ki se iskrijo v subjektivnih, avtorskih posebnostih.

Anamarija Stibilj Šajn

Slika: