Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Slikarska razstava - Janez Repnik

 Dvorano Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu bodo to poletje krasila dela koroškega slikarja Janeza Repnika, ki živi in dela na Muti. Odprtju tokratne razstave smo bili priča v nedeljo, 3. junija 2012 in nosi naslov »Življenske resnice«. Vsaka slika namreč odkriva resnične zgodbe malih, preprostih ljudi, ki živijo na robu družbe. Upodobljeni liki oseb odsevajo v večini primerov kmečkega človeka, ki ga zaznamujeta trdo kmečko delo in trpljenje. Vso težo njihovega življenja nam skuša avtor prikazati z upodobitvijo mandljastih, temno rjavih oči s težkimi vekami, močnimi podolgovatimi nosovi, razbrazdanimi čeli in nagubanimi lici. Neproporcionalno velike dlani utrujene počivajo na mizi, podpirajo glave, objemajo drug drugega in se sklepajo k molitvi. Avtor skuša čutenja trpečega človeka gledalcu približati tudi preko religijoznih vsebin svojih del, tako rožnih vencov, podob svetnikov, kot razpela, kjer pa je trpeči Kristus pogosto upodobljen kot živo bitje iz mesa in kosti in kot tak daje vtis še močnejšega upanja in vere v Njegovo ljubezen in odrešenje.

Ob odprtju razstave se  avtor občinstvu tudi osebno predstavi kot preprost človek, hvaležen, da lahko svoja dela razstavlja tudi na Mirenskem Gradu. Vsi skupaj smo bili navdušeni tudi nad nastopom mlade pianistke Sare Rustja, ki je z preigravanjem sklad slovitih mojstrov sodelovala ob predstavitvi življenja in dela slikarja Janeza Repnika. 

Razstavo si lahko ogledate do 16. septembra 2012 v dvorani Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu.                                                                

 

Slika: