Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

STARI PEPE POPER, PLEMENITI FRANC JOŽEF IN KMET JANKO… Zgodba o počitniškem varstvu otrok

Vas zanima, kdo so ti možje?

Zgodba se odvija v juniju, ko se je šola končala in so se pričele počitnice. V Centru za družine Mirenski Grad pa je bilo vse živo. Čez počitnice se je zvrstilo 73 šolskih in predšolskih otrok, ki so prihajali na počitniško varstvo, ki pa ni bilo navadno varstvo. To je bilo prav posebno druženje ob delu, igri, ustvarjanju pa tudi plavanju.

Vsako jutro, od ponedeljka do petka, smo se zbrali pred cerkvijo Žalostne Matere božje in skupaj odšli v jedilnico Marijinega doma. Kaj kmalu je zadišalo po vročem mleku, toplem kruhu in tudi po (še posebej za animatorje in voditelje) potrebni močni kavi. Skupaj smo pojedli zajtrk, pomili za seboj, se razdelili v dve skupini in se pogovorili o dnevu, ki je bil pred nami. Nato smo pričeli z delom. Pomerili smo se v čiščenju, postiljanju, kuhanju marmelade, čiščenju sadja, pletju in še bi lahko naštevali. Ni nam bilo vedno lahko, saj smo se morali kar potruditi v preganjanju lenobe in krepitvi naše vztrajnosti. Na koncu pa smo bili vedno veseli naših dosežkov: lepe sobe, čiste omare in prostori, okusne marmelade in cmoki…. Po delu je nastopil čas ustvarjanja. Šivali smo prtičke, delali vrečke iz sivke, vlivali in izdelovali izdelke iz mavca.

Nekega dne pa nas je pred mladinskimi prostori pričakal kup sena, šivanke, trda nit, hlače, srajce in kape. Pomerili smo se v izdelovanju strašil. Ni bilo lahko, a na koncu so nastali pravi trije možje – stari Pepe Poper, plemeniti Franc Jožef in kmet Janko. Vsi navdušeni nad možmi smo jih postavili na strateške pozicije, da bi kar najbolje opravljali svojo nalogo – odganjali ptičke stran od breskev in grozdja. Po zares toplem dnevu nas je na koncu dneva pričakalo še kopanje in tekmovanje v skokih v našem velikem bazenu.

Čas hitro teče in že so pred nami novi šolski dnevi. Lepi spomini na počitniško varstvo nas bodo spremljali vse do naslednjega poletja, ko se spet dobimo skupaj na Gradu.

Lepo vabljeni, da se pridružite tudi vi! Vas bomo veseli mi, pa tudi naši trije možje!                       

PM